Σε αδιεξοδο ο Δημος Σαπων

Πρωτοφανές γεγονός για τα δεδομένα του Δήμου Σαπών αλλά και για τα πανελλαδικά δεδομένα αποτελούν τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαπών. Συγκεκριμένα, εδώ και δέκα μέρες ο δεύτερος στο νομό Ροδόπης δήμος, ο Δήμος Σαπών παραμένει χωρίς πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2006 συγκλήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαπών, μετά την παραίτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνου Αυγερίδη και την παραίτηση του μέλους της Δημαρχιακής Επιτροπής Δαούτ Αϊχάν με μοναδικά θέματα στην ημερήσια διάταξη την αποδοχή των παραπάνω παραιτήσεων και την εκλογή νέου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι απαράδεκτο για έναν δήμο σαν τις Σάπες να μένει χωρίς πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου για τόσο διάστημα δεδομένου ότι ο κ. Αυγερίδης υπέβαλε την παραίτηση του στις 12 Ιανουαρίου 2006, ανακαλούμενος τους «προσωπικούς λόγους» που τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή η αντιπολίτευση έθεσε θέμα νομιμότητας της παραπάνω διαδικασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Μολλάκης δεν μπορεί να παραμένει στο δημοτικό συμβούλιο διότι από τις 4 Ιανουαρίου 2006 έχει αναλάβει προσωρινά καθήκοντα προϊστάμενου της ΔΟΥ Σαπών, με αποτέλεσμα να θεωρούνται άκυρα και παράνομα τόσο τα έγγραφα και τα εντάλματα που θα υπογράφει με την ιδιότητα του προϊσταμένου της ΔΟΥ Σαπών, όσο και οι αποφάσεις που υπογράφει με την ιδιότητα του αντιδημάρχου Σαπών. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφο 1 του Νόμου 2873/2000, «υπάλληλοι Εφοριακού κλάδου του Υπουργείου Οικονομικών που κατέχουν τον βαθμό του Διευθυντή ή είναι προϊστάμενοι σε οργανικές μονάδες αντίστοιχου επιπέδου δεν μπορούν να είναι δημοτικοί σύμβουλοι ή δήμαρχοι».

Σύσσωμη αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η αντιπολίτευση αφού αξιολόγησε τις απόψεις, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε και η πλειοψηφία των συμβούλων της συμπολίτευσης.

Θέσεις των παρατάξεων

Διίστανται οι απόψεις της Δημοτικής Αρχής Σαπών και της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σχετικά με τη μη εκλογή προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σαπών, καθώς και την ανάληψη προσωρινών καθηκόντων προϊσταμένου της ΔΟΥ Σαπών από τον αντιδήμαρχο κ. Μολλάκη.

Γιώργος Πιλιλίτσης, δήμαρχος Σαπών: «Περιμένουμε την απάντηση της ΚΕΔΚΕ»

Στο έγγραφο που έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Σαπών Γιώργος Πιλιλίτσης, τονίζοντας ότι στο προαναφερόμενο έγγραφο γίνεται λόγος «για παράδοση-παραλαβή της ΔΟΥ Σαπών. Δεν είναι ορισμός προϊσταμένου. Συγκεκριμένα, στο προαναφερόμενο έγγραφο αναφέρεται: «λόγω συνταξιοδότησης του κ. Ευστρατίου Παντελή καθήκοντα αναπληρωτή προϊσταμένου της ΔΟΥ αναλαμβάνει ο ανώτερος κατά βαθμό που είναι ο κ. Μολλάκης». Δεν είναι οριστική και μόνιμη η θέση του κ. Μολλάκη. Αυτή τη στιγμή είναι αναπληρωτής».

Επίσης, ο κ. Πιλιλίτσης ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για απλή υπόθεση δεδομένου ότι «εδώ και πολλές μέρες έχουμε κάνει ερώτηση στο νομικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ για να μας απαντήσει συγκεκριμένα σχετικά με το θέμα του κ. Μολλάκη. Πέρασαν 6 μέρες και δεν έχουμε λάβει ακόμη την απάντηση. Θέλω μια υπεύθυνη δήλωση των νομικών συμβούλων της ΚΕΔΚΕ για το θέμα αυτό».

Όσο για τη μη εκλογή μέχρι τώρα προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, είπε ότι τη θέση του παραιτηθέντος προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Αυγερίδη «θα αναλάβει κάποιος άλλος».

Ντίνος Χαριτόπουλος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης: «Είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα και για την αυτοδιοίκηση, και για τους θεσμούς, και για τον δήμο Σαπών»

«Η Δημοτική Αρχή των Σαπών οδηγεί το δήμο μας, το δεύτερο δήμο του νομού Ροδόπης, σε ένα αδιέξοδο», δήλωσε ο Ντίνος Χαριτόπουλος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τα όσα έχουν διαδραματιστεί αυτή την περίοδο στο Δήμο Σαπών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό κατ’ αρχήν οφείλεται στο γεγονός ότι «έχουμε 10 μέρες περίπου χωρίς να διαθέτει ο δήμος πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου. Έχουμε μια πλήρη υποβάθμιση των θεσμών διότι το ανώτερο θεσμικό όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, στην κορυφαία του στιγμή, στην εκλογή του προέδρου δεν λειτούργησε, αδυνατούσε και δεν εξέλεξε πρόεδρο, κάτι το πολύ σοβαρό και πρωτοφανές για τα δεδομένα της τοπική αυτοδιοίκησης, όχι μόνο στις Σάπες, στη Θράκη αλλά και πανελλαδικά».

Επίσης, σημαντικό ζήτημα αποτελεί και η ίδια η λειτουργία του Δήμου διότι «ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μολλάκης, για τον οποίο έχει τεθεί το θέμα του ασυμβιβάστου, υπογράφει ως αντιδήμαρχος κάποιες αποφάσεις ή πιστοποιητικά ή έγγραφα του Δήμου. Αν τελικά ισχύει αυτό το ασυμβίβαστο, νομίζω ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στην ομαλή λειτουργία του δήμου, αλλά και στην εξυπηρέτηση των δημοτών».

Ο κ. Χαριτόπουλος πιστεύει ότι αυτές οι εξελίξεις «πρέπει να προβληματίσουν διότι είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα και για την αυτοδιοίκηση, και για τους θεσμούς, και για τον δήμο Σαπών».

Αντώνης Ρούφος, δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης:

«Έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς»

«Πρωτόγνωρα για τα τοπικά δεδομένα» χαρακτήρισε τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαπών ο Αντώνης Ρούφος, δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «αυτό δείχνει ότι η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά δεν θέλει να σταθεί στο ύψος της, να ενημερώνεται ούτως ώστε να μην προκύπτουν αυτά τα προβλήματα.

Για λόγους αρχής, ο αντιδήμαρχος κ. Μολλάκης από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του προϊστάμενου της ΔΟΥ θα έπρεπε να υποβάλλει από μόνος του την παραίτησή του και να μην οδηγηθεί το σώμα σ’ αυτή τη διαδικασία. Όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά μια βδομάδα μετά συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, ψάχνοντας να βρουν τρόπους, ούτως ώστε να παραμείνουν και στις δύο θέσεις.

Μιλάμε για έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς».

Γιάννης Μολλάκης, αντιδήμαρχος Σαπών: «Εκτελώ καθήκοντα αναπληρωτή προϊσταμένου της ΔΟΥ»

«Αυτή τη στιγμή εκτελώ καθήκοντα αναπληρωτή προϊσταμένου της ΔΟΥ και δεν είναι οριστική ή αυτή η οργανική θέση που έχω αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Γιάννης Μολλάκης, αντιδήμαρχος Σαπών, ενώ αναφερόμενος στο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι «σ’ αυτή την περίπτωση με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών λόγω συνταξιοδότησης του παλιού προϊσταμένου Ευστράτιου Παντελή τα καθήκοντα τα αναπληρώνει ο προϊστάμενος που έχει περισσότερο χρόνο στην υπηρεσία και στο βαθμό».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.