Σε 40 λεπτα κατασβεστηκε η πυρκαγια στο εργοστασιο της Sunlight στην ΒΙΠΕ Κομοτηνης

Άμεσα αντανακλαστικά επέδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι - Προληπτικά μέτρα προστασίας λήφθηκαν στους γύρω οικισμούς με την έναρξη της φωτιάς

Ταχύτατα κατασβέστηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου της Sunlight στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής το πρωί της Πέμπτης 30 Αυγούστου, στις 8.45 περίπου, μετά από άμεση κινητοποίηση όλων των φορέων.
 
Στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσε άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία με 5 πυροσβεστικά οχήματα και 25 πυροσβέστες, με πρώτους να φτάνουν τα μέλη της 4ης ΕΜΑΚ, που έχει τις εγκαταστάσεις της στην Βιομηχανική Περιοχή. Επίσης η τροχαία απέκλεισε άμεσα τα σημεία πρόσβασης στο εργοστάσιο.
 

Η φωτιά προκλήθηκε σε αποθήκη υλικού και κατασβέστηκε μέσα σε 40 λεπτά καθώς δούλεψαν οι κρουνοί της βιομηχανικής περιοχής ενώ σε λειτουργία τέθηκε και το εσωτερικό σύστημα πυρασφάλειας του εργοστασίου.
 
Παράλληλα οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν άμεσα από τον χώρο, εφαρμόζοντας το σχέδιο εκκένωσης.
 
Η αποθήκη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν περιείχε επικίνδυνα υλικά. 

Προληπτικά μέτρα 2 χιλιόμετρα γύρω από την πυρκαγιά 

Με το άγγελμα του περιστατικού, στο σημείο έσπευσαν άμεσα ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ κ. Κώστας Χουβαρδάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ζωή Κοσμίδου, καθώς επίσης ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής κ. Θέμης Τζενετίδης και ο Διευθυντής της ΒΙ.ΠΕ. κ. Βασίλης Ντάφος.
 
Στο σημείο κλήθηκε και ο καθηγητής κ. Σπύρος Ραψομανίκης, επικεφαλής στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ με την ομάδα του, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μετρήσεις για τυχόν ατμοσφαιρική ρύπανση.
 

Στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ., έλαβε χώρα έκτακτο ΣΟΠΠ, στο οποίο παρέστησαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, η εκτελεστική Γραμματέας, οι Δήμαρχοι Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών,  κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, της Δ/νσης Υγείας, της Δ/νσης Ανάπτυξης, της Δ/νσης Περιβάλλοντος, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εκπρόσωπος του εργοστασίου.
 
Οι εκτιμήσεις των Φορέων και Υπηρεσιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης, από τη σύσκεψη και την επιτόπια αυτοψία που προηγήθηκε, συγκλίνουν στο γεγονός ότι η κατάσταση είναι μη ανησυχητική. Σε αυτό συντέλεσε  η γρήγορη έκβαση του συμβάντος και η ομαλή εξέλιξή του λόγω της άμεσης επέμβασης των εμπλεκόμενων φορέων.
 
Σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθούν προληπτικές μετρήσεις αερίων ρύπων, υδάτων, υπεδάφους και τροφίμων.
 
Συστήνεται πάντως μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των προληπτικών μετρήσεων, σε απόσταση 2 χλμ. περιμετρικά της εστίας που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά να αποφεύγεται η συγκομιδή και η κατανάλωση οπωροκηπευτικών. 

Άμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής 

Η πυροσβεστική υπηρεσία αντιλήφθηκε άμεσα τον καπνό και τη φωτιά στις εγκαταστάσεις της Sunlight, και έτσι κινητοποιήθηκαν πέντε οχήματα από τη Ροδόπη με 25 άνδρες ένα ειδικό όχημα χημικών και ένα βραχιονοφόρο όχημα, σημείωσε ο διοικητής της πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης.
 
Όταν έφτασαν στην πυρκαγιά ήδη επιχειρούσαν οι ομάδες πυρασφαλείας του εργοστασίου, με τη βοήθεια των οποίων κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά στο χώρο όπου ξεκίνησε.
 

Η κατάσβεση έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την υπηρεσία να παραμένει σε επιφυλακή για μεγάλο διάστημα μετά από αυτή ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση.
 
Ο κ. Αποστολίδης σημείωσε πως δεν αναφέρθηκε να έχει κινδυνέψει κάποιος από τους εργαζόμενους, και οι ίδιοι πρότειναν στην διεύθυνση πολιτικής προστασίας να γίνουν μετρήσεις, μιας και όλοι οι καπνοί ανεξαρτήτου προέλευσης είναι ρυπαντικοί. 

Ενημέρωση για την πυρκαγιά και τα αποτελέσματά της 

Με την ενημέρωσή τους για την πυρκαγιά, προέβησαν αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος τόνισε πως η Πολιτική προστασία έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκκενωθεί η βιομηχανική περιοχή και σε επέκταση αυτής όπου χρειαζόταν.
 
Τόνισε δε πως η ενημέρωση του κ. Ραψομανίκη έγινε ώστε να γίνουν οι μετρήσεις και η ασφάλεια της βιομηχανικής περιοχής τις επόμενες ώρες, ενώ η φωτιά ευτυχώς κατασβέστηκε γρήγορα.
 
«Το σημαντικό είναι ότι διασφαλίστηκε η ασφάλεια των πολιτών και οι εργαζόμενοι εκκενώθηκαν από την περιοχή σύμφωνα με το σχέδιο εκκένωσης που ακολουθήθηκε κατά γράμμα» σημείωσε. 

Προληπτικές ενέργειες από το Δήμο Κομοτηνής 

Η συνδρομή του Δήμου Κομοτηνής στην κατάσβεση της φωτιάς ήταν άμεση, σημείωσε, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, και σε λιγότερο από μισή ώρα από την ενημέρωση τους είχε βρεθεί στο χώρο υδροφόρα και φορτωτής του Δήμου, καθώς και οι υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας, κ. Θέμης Τζενετίδης και ο κ. Αδαμάντιος Ευτυχιάκος.
 
Προληπτικά,τόνισε ο κ. Πετρίδης, επειδή ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κρίσιμος, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών του Φύλακα και του Θρυλορίου, μέσα των μεγαφώνων που υπάρχουν εγκατεστημένα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στους οικισμούς, να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να κρατήσουν κλειστά τα παράθυρα για προληπτικούς λόγους.
 
Επίσης έγινε ενημέρωση προς τοπικούς μεταφορείς της περιοχής ώστε να υπάρχουν σε ετοιμότητα δεκαλέπτου λεωφορεία σε περίπτωση αναγκαιότητας μετακίνησης του πληθυσμού των οικισμών, ενώ άνοιξε και το κλειστό γυμναστήριο, ως χώρος συγκέντρωσης σε περίπτωση εκκένωσης.
 
Βέβαια στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βιομηχανική, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, προέκυψε πως δεν υπάρχει λόγος εκκένωσης της Βιομηχανικής και των γύρω οικισμών, και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για μετρήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.