Σχολες Γονεων στο Νομο Ροδοπης

Με στόχο την συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση των γονέων σε θέματα που τους αφορούν θα λειτουργήσουν και φέτος στο νομό μας Σχολές Γονέων. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Όπως ενημερώνει η υπεύθυνη του προγράμματος στο Νομό μας Δωροθέα Καραγιάννη το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία τμημάτων ολιγομελών. Η συνολική διάρκεια του Προγράμματος «Συμβουλευτική Γονέων» είναι 43 ώρες ενώ του προγράμματος «Σχέσεις Σχολείου Οικογένειας» είναι 20 ώρες.

Αναφερόμενη στους στόχους του προγράμματος η κ. Καραγιάννη τονίζει ότι είναι «η βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια, των γονέων με το σχολείο, η βελτίωση των γνώσεων των γονέων σχετικά με τις δυνατότητες ή ανάγκες του παιδιού, η ενθάρρυνση των γονιών για σχολικές δραστηριότητες και γενικότερα η συνεργασία και η απόκτηση ικανοτήτων, ώστε να μπορούν οι γονείς να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους γονείς αλλά και σε άτομα που ενδιαφέρονται, που πρόκειται να γίνουν γονείς και θέλουν να ενημερώνονται.

Ως προς τα θέματα που απασχολούν τις συναντήσεις η κ. Καραγιάννη τονίζει ότι αφορούν «αρχικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού, την οικογένεια και τις μορφές οικογένειας, τα προβλήματα συμπεριφοράς, τους εργαζόμενους γονείς, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το σχολείο ως φορέα μάθησης και προσαρμογής του παιδιού».

Τα τμήματα λειτουργούν σε όλο το νομό. «Έδρα μας είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων πλατεία Ειρήνης 42. Βέβαια, τα τμήματα γίνονται στα δημοτικά σχολεία και σε αίθουσες των δήμων και γενικότερα σε όποιες αίθουσες μπορούνε να διαθέσουν οι αρμόδιες αρχές. Για παράδειγμα εδώ στην Κομοτηνή λειτουργούμε σε δημοτικά σχολεία, και συγκεκριμένη ήδη λειτουργεί τμήμα στο 4ο Δημοτικό σχολείο, εντός των ημερών θα λειτουργήσει τμήμα στο 2ο Δημοτικό σχολείο, ενώ στο Ν. Σιδηροχώρι χρησιμοποιούμε την αίθουσα του Δημαρχείου. Όσον αφορά στους εκπαιδευτές είναι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί ή κοινωνιολόγοι, οι οποίοι φυσικά επιμορφωθεί. Πέραν τούτου διατίθεται και έντυπο υλικό στους γονείς».

Ανεξάρτητα με τη θεματολογία που έχει καθορισθεί ο κάθε γονιός μπορεί να καταθέσει τους προβληματισμούς του και να ζητήσει να συζητηθεί το θέμα που τον απασχολεί.

Κάποια τμήματα ήδη ξεκίνησαν τη λειτουργία τους. Όπως τονίζει η κ. Καραγιάννη, «με βάση την περσινή μας εμπειρία η προσέλευση και το ενδιαφέρον των γονέων ήταν μεγάλη. Την άλλη εβδομάδα πρόκειται να δημιουργηθούν και άλλα πέντε τμήματα. Και από τον Ιανουάριο θα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και άλλα»

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετική αίτησης. Οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες και εγγραφές μπορούν να απευθυνθούν στην έδρα του ΚΕΕ του Νομού Ροδόπης και στα τηλέφωνα 2531073580 και 81809.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.