Σχεδον 68 χιλιαδες στρεμματα καηκαν στη Θασο

Η ανάγκη παρεμβάσεων για την προστασία και την αποκατάσταση του νησιού τονίστηκε κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ - Πρόταση για ειδική συνεδρίαση στη Θάσο από την αντιπολίτευση

Τα αίτια, η πορεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θάσος την επόμενη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς, κατά την οποία σύμφωνα με υπολογισμούς κάηκαν μεταξύ 64 και 68 χιλιάδων στρεμμάτων δάσους συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.
 
Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης, το πρόβλημα, ιδιαίτερα την πρώτη ημέρα, ήταν πολύ μεγάλο, γιατί οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την πλήρη ανάπτυξη των εναέριων μέσων, με τη φωτιά να βρίσκεται σε περιοχές που ο μόνος τρόπος κατάσβεσης ήταν από αέρος.
 
Δόθηκε, σημείωσε, μια τεράστια, απάνθρωπη μάχη με τους πυροσβέστες να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να σώσουν τον τόπο και το δάσος.
 
Τόνισε πάντως πως από ό,τι φαίνεται ο τουρισμός δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα, όμως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή, να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις, μεταφέροντας διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή και του υπουργού Μεταφορών κ. Σπίρτζη ότι θα δοθούν χρήματα για επισκευή και αποζημιώσεις.
 
Για αυτό και ζήτησε από όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο σε κλίμα συνεργασίας να δει τι μπορεί να περισωθεί, ώστε η Θάσος να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές.
 
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, επικριτικός για αυτό που θεώρησε ολιγωρία της πρώτης ημέρας που καθυστέρησε την άφιξη των εναέριων μέσων, που θα μπορούσαν να περιορίσουν το εύρος της καταστροφής ήταν ο επικεφαλής της Κοινωνικής Συμμαχίας κ. Φώτης Καραλίδης, θεωρώντας πως δεν ασκήθηκε αρκετή πίεση προς την κεντρική διοίκηση, ενώ ζήτησε να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, γιατί οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι πλέον, ζητώντας να γίνει ειδικό Περιφερειακό Συμβούλιο στη Θάσο.
 
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο κ. Χρήστος Τρέλλης έριξε την βασική ευθύνη της καταστροφής στην πολιτική των τελευταίων 40 ετών που αφήνει απροστάτευτα τα δάση.
 
Σημείωσε δε πως την επαύριον της καταστροφής θα υπάρξουν πολλά και σύνθετα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια, ζητώντας και αυτός να υπάρξει ειδικό συμβούλιο στη Θάσο.
 
Πάντως δεν έλειψαν και οι φωνές που εξήραν την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση στη Θάσο, με τον κ. Παντελή Λασκαρίδη από την Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση να μιλά για άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού, άμεση μετάβαση των εναέριων μέσων και υπερασπιζόμενος τις κινήσεις των υπουργών της κυβέρνησης, μεταφέροντας υποσχέσεις για άμεσες αποζημιώσεις. 

Κινητοποίηση όλων των φορέων 

Την ενημέρωση για την φωτιά και τις ενέργειες της Περιφέρειας κατά τη διάρκειά της πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος παράλληλα εξήρε και το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των εθελοντών και των οργανώσεών τους, τους κατοίκους του νησιού που ενεπλάκησαν στην προσπάθεια πυρόσβεσης αλλά και τον Ελληνικό Στρατό, τους Δήμους Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου για την παραχώρηση υδροφόρων και βυτίων καθώς και κάθε άλλον εμπλεκόμενο.
 
Παράλληλα αναφέρθηκε στην συμβολή του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη, που πραγματοποίησε μία σειρά παρεμβάσεων προκειμένου για την άσκηση πιέσεων για τα εναέρια μέσα αλλά και για κάθε άλλο θέμα που προέκυπτε, τη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας και ιδιαίτερα του Προϊσταμένου της ΠΕ Καβάλας κ. Κιβράκη και των κ.κ. Χουβαρδά και Παπαλεξίου Διευθυντή και αναπληρωτή αντίστοιχα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜΘ, στην πολυήμερη παρουσία του Εντετ. Συμβούλου για θέματα Τουρισμού κ. Μιχάλη Αμοιρίδη ενώ εκτεταμένη αναφορά έκανε στον Περιφερειακό Σύμβουλο και Πυροσβέστη κ. Σταύρο Τσολάκη. 

Καταστροφή και προβλήματα 

Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε πως από το Σάββατο στο νησί εξελίχθηκαν τέσσερις μεγάλες δασικές πυρκαγιές: α. στην περιοχή μεταξύ Ραχωνίου, Πρίνου, Σωτήρος και ως Καλλιράχη, β. στην περιοχή Θεολόγου, Ποτού και ως τις Αλυκές γ. στην περιοχή Λιμεναρίων – Κάστρου. και δ. στην περιοχή Μαριών.
 
Ως αίτιο, παρόλο που το επίσημο πόρισμα δεν έχει βγει, φέρεται να είναι το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας» που έπληξε το προηγούμενο βράδυ τη Θάσο.
Κάηκαν συνολικά 64.572 στρέμματα, σύμφωνα με το Copernicus / Emergency Management Service – Mapping της Ε.Ε.
 
Κάηκαν επίσης: άνω των 10 οικιών, μία επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνα). Πολλά (δεν καταμετρήθηκαν ακόμη) στρέμματα ελαιώνων, μελίσσια, δύο κοπάδια προβάτων, αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, δάση και δασικές εκτάσεις κ.ο.κ. Αναφέρθηκαν, επίσης, 6 τραυματισμοί.
 
Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε πως από την φωτιά ενδέχεται να διαταραχθεί, προσωρινά, η υδατική δίαιτα των περιοχών καθώς όλο και περισσότερο νερό θα απορρέει και λιγότερο θα διηθείται στο έδαφος.
 
Επίσης θα υπάρξουν φαινόμενα (όπως συνέβη επανειλημμένα σε ανάλογα περιστατικά κατά το παρελθόν με πιο πρόσφατο αυτό της Καλλιράχης) υδραυλικών διαβρώσεων και υψηλής στερεοπαροχής καθώς και μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών. 

Οι ενέργειες της Περιφέρειας 

Με την επιβεβαίωση της φωτιάς η Περιφέρεια δημιούργησε ένα κανάλι επικοινωνίας με την Πολιτική Προστασία, που διήρκησε καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβάντος, εξασφαλίζοντας παράλληλα από το στρατό δύο πλατφόρμες μεταφοράς χωματουργικών μηχανημάτων από τα λατομεία του νησιού, από τους Δήμους του ηπειρωτικού κορμού του Ν. Καβάλας τέσσερις υδροφόρες, από την ΠΕ Καβάλας μία πλατφόρμα μεταφοράς με ένα προωθητήρα γαιών (μπουλτόζα). Από τις εθελοντικές ομάδες κλιμάκια από πεζοπόρα τμήματα και αντίστοιχα τμήματα για υγειονομική κάλυψη.
 
Παράλληλα ειδοποίησαν για την αναγκαιότητα διάθεσης εναέριων μέσων πυρόσβεσης, με παρεμβάσεις για την ώρα άφιξής τους, και δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάσβεσης, ενώ η ΠΑΜΘ και ο Περιφερειάρχης έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης το νησί της Θάσου.
 
Ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε πως κατά την εξέλιξη της φωτιάς υπήρξαν αντίξοες καιρικές συνθήκες, (ισχυροί άνεμοι, έδαφος ιδιαίτερα ξηρό λόγω παρατεταμένης ανομβρίας, μεγάλη γεωγραφική περιοχή με πολλά μέτωπα συγχρόνως, αστάθεια κ.λπ.), ενώ η άφιξη των εναέριων μέσων πυρόσβεσης έγινε αρκετές ώρες από την έναρξη της φωτιάς, παρά το γεγονός ότι στην υπόλοιπη χώρα οι έντονες βροχές είχαν περιορίσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
 
Τη δεύτερη ημέρα στην πυρόσβεση συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των εναέριων μέσων της χώρας, τόνισε, στεκόμενος πάντως στις πολλές αναζωπυρώσεις ακόμη και μετά την κήρυξη της φωτιάς «υπό έλεγχο» από την Πολιτική Προστασία αλλά και την κακή κατάσταση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών. 

Τι ζήτησε η ΠΑΜΘ από τον πρωθυπουργό 

Το νησί επισκέφτηκε και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από Υπουργούς της Κυβέρνησης, και συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς και αρχές μεταξύ των οποίων και η διοίκηση της ΠΑΜΘ.
Από την Περιφέρεια ζητήθηκε η άμεση ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και η καταβολή των αποζημιώσεων, η επείγουσα αναβάθμιση της παρουσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νησί (αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Θάσου και δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στα Λιμενάρια, ενίσχυση της στελέχωσης, κατασκευή έργων κ.α.), η απαλλαγή ή η χρονική μετάθεση της καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ενίσχυση της δημόσιας και μη δημόσιας δασοπονίας, η υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, η άμεση χρηματοδότηση εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.
 
Ο Περιφερειάρχης μίλησε και ο ίδιος με τον Πρωθυπουργό θέτοντάς του την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των μέτρων που αποφασίσθηκαν για άλλες πυρόπληκτες περιοχές (π.χ. Λευκάδα) και για την Θάσο.
 
Επισημάνθηκε δε ότι το εύρος των ζημιών δεν περιορίζεται μόνο στις άμεσα εμφανείς ζημίες (π.χ. απώλεια σμηνών, δένδρων κ.λπ.) αλλά επεκτείνεται και ευρύτερα (π.χ. μείωση απόδοσης ελιάς λόγω περιορισμού διαθέσιμου νερού συνέπεια των πυρκαγιών, απώλεια παραγωγής λόγω έλλειψης εκτάσεων για την βόσκηση των σμηνών κ.ο.κ.)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.