Σχεδια πολιτισμου στο Δημο Ξανθης

Γνωστά ονόματα από όλους τους χώρους της τέχνης δίνουν το δικό τους «παρών» στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης που φέτος ξεκίνησαν στις 29 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 6 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραστάσεις θεάτρου, συναυλίες και άλλες δραστηριότητες. Ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης μίλησε στον ΠτΘ για τη σπουδαιότητα του οικισμού της Παλιάς Πόλης και την αντανάκλαση που έχει στους επισκέπτες του από όλη την Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στην πορεία και την ολοκλήρωση εργασιών σε διατηρητέα κτίρια της πόλης, όπως είναι αυτό που θα στεγάσει το Λύκειο Ελληνίδων και θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και το αρχοντικό του Μουζαφέρ Μπέη που θα φιλοξενήσει αρχειακό υλικό και παιδικό μουσείο, όπως σχεδιάζουν.

Γιορτές Παλιάς Πόλης

και διατηρητέα

Η αυλαία φέτος άνοιξε στις 29 Ιουλίου με συναυλία του Αντώνη Ρέμου και στις 17 Αυγούστου φιλοξενήθηκε η παιδική θεατρική παράσταση «Σίτος Σιταράκις» αυτός ο Μεγάλος μικρός …!» Στις 18 Αυγούστου ανέβηκε η θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής «ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ» και στις 19 – 20 Αυγούστου η θεατρική παράσταση «Συμπέθεροι από τα Τίρανα».

Σήμερα 26 Αυγούστου αναμένεται από τους φίλους της η συναυλία με την Άννα Βίσση και αύριο 27 Αυγούστου η παιδική θεατρική παράσταση της Κάρμεν Ρουγκέρη «Η Χιονάτη και οι 7 ψηλοί νάνοι» που σήμερα φιλοξενείται στην Κομοτηνή.

Στις 30 Αυγούστου γίνεται η επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης με τη συναυλία Μάνος Χατζιδάκις «Η Εποχή της Αγάπης» με το Μάριο Φραγκούλη.

Ο κ. Στυλιανίδης θύμισε ότι οι γιορτές γίνονται για 19η χρονιά. «Χάρη σʼ αυτές τις γιορτές προβάλαμε τον παραδοσιακό μας οικισμό με όλα τα θετικά αποτελέσματα, διότι η Ξάνθη διαθέτει επιπλέον την Παλιά Πόλη κι αυτή κάνει τον δήμο μας ξεχωριστό.

Πριν από 20 με 30 χρόνια ο οικισμός μαράζωνε και χάρη στις Γιορτές έγινε γνωστός πρώτα στους Ξανθιώτες και στη συνέχεια στο πανελλήνιο, μια και είναι ο μεγαλύτερος παραδοσιακός οικισμός της χώρας μας και πλέον ο καλύτερα διατηρημένος διότι έχουν γίνει πολλά έργα από τον δήμο κι επιπλέον πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αποκαταστήσει τα σπίτια τους, σεβόμενοι τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Η ιδιαιτερότητα του οικισμού έγκειται στη δαιδαλώδη μορφή των λιθόστρωτων σοκακιών που σέβονται το παρελθόν και την παράδοση κι εναρμονίζονται με το σήμερα, όπως και στο μεγάλο από αρχιτεκτονικής πλευράς πλούτο που παρουσιάζουν τα διάφορα κτίρια, ειδικά τα παλιά αρχοντικά των καπνεμπόρων.

Περίπου τα μισά κτίρια (671) έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Μέσα σʼ αυτόν τον οικισμό, ο δήμος τα τελευταία χρόνια, πέρα από τα έργα αποκατάστασης των δρόμων και των κοινοχρήστων χώρων, έχει αποκαταστήσει αρκετά κτίρια της ιδιοκτησίας του».

Το κονάκι

του Μουζαφέρ Μπέη

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στα σχέδιά τους να εγκαινιάσουν ένα πολύ όμορφο κτίριο που στεγάζει το Λύκειο Ελληνίδων, αλλά και σʼ ένα πολύ ενδιαφέρον αρχοντικό, το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη.

«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης δύο πολύ ωραίων κτιρίων. Το ένα βρίσκεται στη γωνία Βενιζέλου και Αγίου Γεωργίου και θα εγκαινιαστεί την προσεχή Δευτέρα. Εκεί θα στεγαστεί το Λύκειο Ελληνίδων της Ξάνθης.

Το άλλο κτίριο είναι το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη στην οδό Μάρκου Μπότσαρη, το οποίο ολοκληρώνεται μετά από 1,5 χρόνο εργασιών.

Μόλις τελειώσει η σχετική μελέτη εκεί θα δημιουργηθεί και παιδικό μουσείο. Θα πρέπει να πούμε ότι οι τοιχογραφίες του, με τις τριχρωμίες και πενταχρωμίες που παρουσιάζει, είναι μοναδικές στον βορειοελλαδικό χώρο».


Μιλώντας για το κτίριο, ο δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε αρχικά ότι η αποκατάσταση κόστισε 1.750.000 ευρώ, το ποσό προήλθε από

από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κι εκεί ενδέχεται να δημιουργηθεί ένας χώρος ιστορικού αρχείου, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για την ιστορία της Ξάνθης.

Το αρχοντικό, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», χτίστηκε το 1845 σε προνομιακό οικόπεδο, κοντά στο δάσος. Το οικόπεδο μάλιστα έφτανε στο παρελθόν τα 6.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενούσε, σύμφωνα με μαρτυρίες, και ένα κτίριο παρόμοιας μορφής, διώροφο, τοποθετημένο νότια του υπό μελέτη κτιρίου.

Τα δυο κτίρια συνδέονταν με κλειστό εναέριο διάδρομο που ένωνε το νοτιοανατολικό δωμάτιο του πρώτου ορόφου του κυρίως κτιρίου και έφτανε στην πλευρική βόρεια έξοδο του ξενώνα. Το κτίριο είναι τριώροφο.

Αναψυκτήρια

Βέβαια, όσο γοητευτικός και αν είναι ένας χώρος μουσείου τόσο στον επισκέπτη δημιουργείται η επιθυμία να μείνει λίγο περισσότερο και η ευκαιρία είναι ένα καφέ – αναψυκτήριο. «Στις προθέσεις μου είναι σε όλα αυτά τα κτίρια, αλλά και σε άλλα που βρίσκονται εν λειτουργία, όπως και στο κτίριο του Μάνου Χατζιδάκι όπου θα δημιουργηθεί και Μουσείο Μάνου Χατζιδάκι, να λειτουργούν και μικρά αναψυκτήρια όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν μια στάση στον αύλειο χώρο αυτών των κτιρίων και σε ειδικές αίθουσες στο ισόγειο» είπε ο δήμαρχος.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, άρα δημιουργούν μια αλυσίδα ιδιαίτερων οικισμάτων στην πόλη, πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους.

Χατζηδάκειο Φεστιβάλ

Σαν κεραυνός έπεσε πριν λίγο καιρό στην Ξάνθη η πρόθεση του προέδρου της Στέγης Πολιτισμού Τάσου Θεοδωρίδη νʼ αναθέσει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χατζηδάκειου Φεστιβάλ στο Νίκο Μουρατίδη. Σχεδόν αμέσως, ο επικεφαλής της μειονοτικής δημοτικής παράταξης Χασάν Μαλκότς πρότεινε να πάρει μια άλλη κατεύθυνση το Φεστιβάλ και να φιλοξενηθεί ο διάσημος τούρκος καλλιτέχνης – με συνεργασία στο παρελθόν με τον Μίκυ Θεοδωράκη – Ζουλφύ Λιβανελί στο Φεστιβάλ.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως κάνουν σχέδια για το Φεστιβάλ που θα λάβει χώρα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι ο Νίκος Μουρατίδης στην καλλιτεχνική διεύθυνση και δεν είναι γνωστό ποιος θʼ αναλάβει καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή. «Ήταν να έρθει ο Ζουλφύ Λιβανελί, αλλά δε θα έρθει αυτήν την περίοδο. Αν εμφανιστεί στην Ξάνθη θα είναι σε μια ξεχωριστή περίσταση» είπε ο δήμαρχος.

Μαρία Αμπατζή

Γεύση από πρόγραμμα Γιορτών Παλιάς Πόλης

Συναυλίες

31 Αυγούστου Συναυλία με τον Δημήτρη Κοντογιάννη

1 Σεπτεμβρίου Βραδιά Λαογραφίας

2 Σεπτεμβρίου Συναυλία με τους Ευανθία Ρεμπούτσικα – Παναγιώτη Καλαντζόπουλο 2Έλλη Πασπαλά – Ντιλέκ Κότς

3 Σεπτεμβρίου Συναυλία με τους Χαϊνηδες

4 Σεπτεμβρίου Συναυλία με τους Παντελή Θαλασσινό – Μελίνα Κανά

5 Σεπτεμβρίου Συναυλία με την Γλυκερία

6 Σεπτεμβρίου Συναυλία με τους Δέσποινα Ολυμπίου – Ησαϊα Ματιάμπα

Θέατρο

Μετά τις δυο προαναφερθείσες παραστάσεις θα φιλοξενηθεί η παράσταση «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ!!!» του ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ, το Σάββατο, 29 Αυγούστου στις 21:00, στο Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο. Τιμή εισιτηρίου:20 ευρώ, φοιτητικό – παιδικό 17 ευρώ.

Εκθέσεις

Έκθεση φωτογραφίας «Ψίθυροι ζωής στη νεκρή ζώνη», Σάββατο 29 Αυγούστου 20:00

«Σπίτια της Ξάνθης», Κυριακή 30 Αυγούστου 19:30, Δημοτική Πινακοθήκη

Εκθέσεις στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης και πολλές άλλες.

Παράλληλες

Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης, Κυριακή, 30/08 19:00, Σκηνή Νησάκι

Λαϊκό Πανηγύρι με την ορχήστρα του Γιώργου Μίγγου, Κυριακή, 30/08 21:00,

Τρίτη, 01/09 21:00, Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης

Οι Μουσικοί και η Μουσική του Έβρου 2Εβρίτικο ξεφάντωμα, Δευτέρα, 31/08 21:00, Σάββατο, 05/09 21:00, Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης

Βραδιές μουσικής και ποίησης στον ποταμό Κόσυνθο Μέρα 1η, Δευτέρα, 31/08 21:30, Σκηνή Νησάκι

Εκδήλωση για την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, Δευτέρα, 31/08 20:00

Βραδιές ποίησης στον ποταμό Κόσυνθο Μέρα 2η, Τρίτη, 01/09 21:30, Σκηνή Νησάκι

Θρακιώτικοι Αντίλαλοι με τους “Οδρύσες” Τετάρτη, 02/09 21:00, Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.