Σαββας Αιβαζης «Θα τα παμε καλα στην Γ΄ Εθνικη»

«Οι ομάδες πρέπει να κοιτάξουν τα νέα παιδιά και όχι τόσο τα υπέρογκα ποσά· έτσι δεν φτιάχνεις ομάδα αλλά χρηματιστήριο»
Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον Παρατηρητή της Θράκης ο προπονητής του ΠΑΟΚ Κοσμίου, Σάββας Αϊβάζης, ένα περίπου μήνα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α' ΕΠΣ Θράκης.
 
Ο έμπειρος προπονητής αναλύει τη σεζόν που πέρασε, μιλάει για την ζήλεια που «αντιμετωπίζει» μέχρι και σήμερα ο ΠΑΟΚ Κοσμίου, διαλέγει τους κορυφαίους της σεζόν στο πρωτάθλημα της Α' ΕΠΣ Θράκης και μιλάει για τους στόχους της ομάδας στη σεζόν που έρχεται.
 
Αναφέρεται ακόμη στις πρώτες μεταγραφές που ανακοίνωσε η ομάδα του αλλά και πού “βαδίζουν” μεταγραφικά οι “ασπρόμαυροι” στη συνέχεια, ενώ τέλος εκφέρει τη δική του άποψη για την νέα προσπάθεια που γίνεται στον ιστορικό σύλλογο του Πανθρακικού.
 
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Σάββας Αιβάζης:
 
 ΠτΘ: Kόουτς έχει περάσει περίπου ένας μήνας έπειτα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ Κοσμίου, ο οποίος όπως έχετε πολλάκις τονίσει είναι η ομάδα της καρδιάς σας. Πώς αισθάνεστε;
 
Σ.Α.: Αισθάνομαι δικαιωμένος και αυτό γιατί ακολούθησα κατά γράμμα τις σκέψεις μου και πάνω σε αυτές εξαρτιόταν και το ποιοι παίχτες έπρεπε να αγωνιστούν στον φετινό ΠΑΟΚ Κοσμίου. Νιώθω πολύ δικαιωμένος γι’ αυτούς τους παίχτες που υπήρχαν στον ΠΑΟΚ, για την όρεξη που έδειξαν μα πάνω απ’ όλα για τον εγωισμό, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κατακτήσουμε την πρώτη θέση. Είμαι λοιπόν πάρα πολύ δικαιωμένος και πολύ χαρούμενος.

«Οι ομάδες δεν χτίζονται μόνο με χρήματα αλλά με ζήλο, με πάθος και με όρεξη»

ΠτΘ: Όταν έκλεισαν οι μεταγραφές και είδατε το ολοκληρωμένο ρόστερ της ομάδας, πιστέψατε ότι ο ΠΑΟΚ Κοσμίου μπορεί να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος;

 
Σ.Α.: Καταρχήν ο ΠΑΟΚ Κοσμίου εδώ και περίπου μιά δεκαετία, θέλει δεν θέλει πρωταγωνιστεί. Είναι από τις ομάδες που πρωταγωνιστούν στο Α' τοπικό και όχι μόνο. Όταν μου έγινε η πρόταση από τους ανθρώπους της ομάδας να επιστρέψω στον ΠΑΟΚ Κοσμίου το ρόστερ που είχε η ομάδα το καλοκαίρι δεν είχε καμία σχέση με το ρόστερ που τελείωσε το πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι στην ομάδα υπήρχαν παίχτες όπως ο Ερκάν, ο Μυστρίδης, ο Τσαγγαλίδης, ο Αραμπάς, ο Στέλιος Ξενάκης, ο οποίος δυστυχώς για εμάς αλλά και για το τοπικό ποδόσφαιρο είχε έναν σοβαρό τραυματισμό. Όταν λοιπόν έχεις στο ρόστερ σου τέτοιου είδους παίχτες ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος πέρα από τον πρωταθλητισμό. Στην πορεία αυτό άλλαξε. Άλλαξε γιατί ζούμε σε μία πόλη όπως είναι η Κομοτηνή, η οποία μετά από αυτά που έγιναν με τον Πανθρακικό όλα σε θέμα μπάτζετ έχουν πέσει πάρα πολύ. Είτε λέγονται διαφημίσεις, είτε λέγονται χορηγίες, είτε οτιδήποτε άλλο. Η διοίκηση από μόνη της δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε ποσά όπως αυτά που ήταν για τον Ερκάν ή για τα υπόλοιπα παιδιά. Κάτσαμε κάτω και είπαμε πως πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να επενδύσουμε περισσότερο σε νέα παιδιά και στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια καλή ομάδα που θα την χαιρόμαστε εμείς οι ίδιοι αλλά και ο κόσμος και όχι τόσο να “χτυπήσουμε” οπωσδήποτε το πρωτάθλημα. Βήμα – βήμα νομίζω πως αυτό το καταφέραμε και με μικρότερο μπάτζετ. Άλλωστε θεωρώ πως τα ποσά που δίνονται για το τοπικό ποδόσφαιρο της Κομοτηνής είναι υπερβολικά. Οι ομάδες δεν “χτίζονται” μόνο με χρήματα αλλά με ζήλο, με πάθος και με όρεξη. Εμείς από την πλευρά μας αυτούς τους τομείς κοιτάξαμε από την αρχή να δουλέψουμε και νομίζω πως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων η ομάδα μπήκε σ’ ένα καλούπι ότι θα συνεχίσει έτσι, βλέποντας κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και αγώνα με αγώνα, εβδομάδα με εβδομάδα καταφέραμε κάπου στα μέσα του δεύτερου γύρου να πατήσουμε κορυφή και να παραμείνουμε εκεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μέχρι τέλους. Πιστεύω πως όλες οι ομάδες πρέπει να κοιτάξουν τα νέα παιδιά και όχι τόσο τα υπέρογκα ποσά που εμένα τουλάχιστον δεν με εντυπωσιάζουν και δεν θα μπω σε αυτή τη λογική γιατί έτσι δεν φτιάχνεις ομάδα αλλά χρηματιστήριο…
 

« Η κακία και η ζήλεια κάποιων έχει ξεπεράσει τα όρια…»

ΠτΘ: Αρκετά συχνά αναφέρεστε στoν παράγοντα ζήλεια που υπάρχει στον ποδοσφαιρικό χώρο της Κομοτηνής. Θεωρείτε φέτος που ο ΠΑΟΚ Κοσμίου πήρε το πρωτάθλημα αν και ήταν αουτσάιντερ ήταν ακόμη πιο έντονη αυτή η ζήλεια;

 
Σ.Α.: Ορισμένοι πίστευαν και πιστεύουν ότι με τα λεφτά μπορείς να κάνεις τα πάντα. Δεν λέω ότι είναι εντελώς λάθος η λογική που έχουν, όμως τα λεφτά δεν φέρνουν πάντοτε την ευτυχία. Υπήρχαν ορισμένες ομάδες, οι οποίες πίστευαν ότι επειδή ξεπέρασαν τον εαυτό τους οικονομικά έπρεπε αυτόματα να πάρουν και το πρωτάθλημα. Κάπου εκεί, βλέποντας ότι το Κόσμιο με λιγότερο από το μισό τους μπάτζετ κατάφερνε να κάνει αυτά που όλοι είδατε, άρχισαν να βγάζουν με λάθος τρόπο τη λογική τους. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι μια ομάδα με την λογική του νοικοκυρεμένου μπάτζετ είχε αυτήν την απόδοση. Πολλοί έλεγαν ότι με αυτούς τους παίχτες και αυτό το μπάτζετ δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Από τη μεριά μου εγώ θα πω ότι την χρονιά που πέρασε ήμουν πάρα πολύ τυχερός καθώς συνεργάστηκα με παιδιά όπως ο Χατζητουλούσης, ο Ξενάκης, ο Αραμπατζής και φυσικά ο αρχηγός μας, ο Γιάννης Γιαπρακτσής, οι οποίοι διαθέτουν τεράστια ποιότητα πρώτα ως άνθρωποι και μετέπειτα ως ποδοσφαιριστές. Οι προαναφερθέντες βοήθησαν πολύ τα νέα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν διαφέρουμε πολύ από τους ανταγωνιστές μας και εκεί βέβαια μέτρησε και η δική τους τεράστια συνεισφορά. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις επιλογές που κάναμε με τους μικρούς, όπως είναι ο Ρουμπιές, ο Ζάγγουλος, ο Νάνος, παιδιά που θα αφήσουν εποχή αν τα μυαλά τους δεν πάρουν “αέρα”. Τα πολλά λεφτά είναι φτώχεια αν δεν υπάρχει σωστή οργάνωση και στο πρωτάθλημα μας οι περισσότερες ομάδες δεν είχαν οργάνωση. Δυστυχώς αυτή η φτώχεια ήταν η αιτία της ζήλειας που έβγαζαν κάποιοι προς τον ΠΑΟΚ Κοσμίου. Δυστυχώς ακόμα υπάρχει αυτή η ζήλεια. Ακούμε δεξιά κι αριστερά κάποιους “μεγάλους παίχτες” ότι ο ΠΑΟΚ στο νέο πρωτάθλημα θα είναι πεσμένος από την πέμπτη αγωνιστική. Βλέπω ότι η κακία τους και η ζήλεια τους έχει ξεπεράσει τα όρια. Ας ασχοληθούν αυτοί οι παίχτες με τον δικό τους “οίκο” και να αφήσουν τον ΠΑΟΚ Κοσμίου ήσυχο. Τους έχει δείξει ο ΠΑΟΚ Κοσμίου ότι αν βαδίζει σωστά και μεθοδικά μπορεί να πετύχει πολλά. Τα πολλά λόγια είναι για τα καφενεία, η δουλειά είναι για το γήπεδο.
 
ΠτΘ: Αν μπορούσατε να επιλέξετε από την χρονιά που πέρασε τα δύο πιο έντονα παιχνίδια, ποια θα ήταν αυτά;
 
Σ.Α.: Νομίζω είναι εύκολη ερώτηση στο να απαντηθεί. Αν και στην διάρκεια της κανονικής περιόδου υπήρχαν αρκετά έντονα παιχνίδια, θα επιλέξω δύο αναμετρήσεις από τα μπαράζ. Η πρώτη ήταν η νίκη μέσα στις Σάπες, εκεί όπου πετύχαμε ένα πολύ μεγάλο διπλό σ' ένα παιχνίδι με πολύ ένταση, έτσι όπως κύλησε, με τις Σάπες να αστοχούν σε πέναλτι στο 88' και στο 90' να κάνουμε το 1-2. Και φυσικά το δεύτερο παιχνίδι ήταν αυτό κόντρα στον Μέγα Αλέξανδρο Ιάσμου την τελευταία αγωνιστική, όπου εμείς φέραμε τα πράγματα έτσι ώστε να κριθεί ο πρωταθλητής στο τελευταίο ματς. Θα μπορούσαμε να “καθαρίζαμε” την υπόθεση πρωτάθλημα πολύ νωρίτερα αλλά τα δύο άσχημα αποτελέσματα με την Γρατινή στην έδρα μας και με την Δόξα Σώστη εκτός δεν μας το επέτρεψαν αυτό. Έτσι λοιπόν πήγαμε στην τελευταία αγωνιστική για να παίξουμε έναν τελικό και τον κερδίσαμε δίκαια, δείχνοντας πως ήμασταν η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος.
 
ΠτΘ: Ποιους τρείς ποδοσφαιριστές θα ξεχωρίζατε στο φετινό πρωτάθλημα της Α' ΕΠΣ Θράκης;
 
Σ.Α.: Αν εξαιρέσεις τους δικούς μου παίχτες που απέδειξαν ότι ποδοσφαιρικά ήταν μεγάλοι μάγκες, νομίζω ένας παίχτης που ξεχώρισε ήταν ο Διονύσης Κυριακόπουλος της Δόξας Γρατινής, ένας παίχτης με πολύ ταλέντο που έκανε τη διαφορά στην ομάδα του και οι εμφανίσεις του μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, γι' αυτό και ανήκει πλέον στην ομάδα μας. Θα μου επιτρέψεις να μην βάλω άλλους δύο ποδοσφαιριστές αλλά δύο ομάδες που μου έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση την χρονιά που πέρασε. Η μία είναι η Δόξα Σώστη, μια πραγματική ομάδα και η άλλη είναι ο Σπάρτακος Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος ήταν επίσης μια ομάδα που δεν βασιζόταν στα μεγάλα ονόματα αλλά στο σύνολο του. Θέλω να δώσω και στις δύο ομάδες πολλά συγχαρητήρια για την αγωνιστική τους εικόνα και μπορώ να πω πως και οι δύο μου θύμιζαν κατά κάποιο τρόπο τη δική μου ομάδα.
 

«Πιστεύω θα τα πάμε καλά στο νέο πρωτάθλημα»
 

ΠτΘ: Πόσο διαφορετική θα είναι φέτος σε οργανωτικό επίπεδο η ομάδα και τι χρειάζεστε εσείς ενόψει της νέας σεζόν;
 
Σ.Α.: Καταρχήν αλλάζει πλήρως ο προγραμματισμός καθώς πάμε πλέον σε άλλα μεγέθη και μιλάω σε αγωνιστικό επίπεδο. Σίγουρα θα χρειαστώ έναν γυμναστή και σαφέστατα άλλον έναν άνθρωπο που θα είναι δίπλα μου όχι ακριβώς σαν βοηθός αλλά κάποιον που θα βλέπει το παιχνίδι με μια πιο “καθαρή” ματιά από την δικιά μου και αυτό γιατί εγώ το ζω λίγο πιο έντονα το παιχνίδι. Όχι ότι δεν έχω την εμπειρία πλέον να το κάνω αυτό μόνος μου αλλά καλό θα είναι να έχω άλλον έναν άνθρωπο σαν τον Βασίλη Χατζηκωνσταντίνου  (γενικός αρχηγός) που με βοήθησε πάρα πολύ τη φετινή σεζόν. Έναν άνθρωπο δηλαδή που θα βλέπει τι χρειάζεται το παιχνίδι της ομάδας αλλά και που θα συνδέεται με τα αποδυτήρια μας. Και αυτό γιατί ο στόχος μου παραμένει μεν το “χτίσιμο” μιας μεγάλης οικογένειας και τη δημιουργία μιας καλής ομάδας. Το πρωτάθλημα φέτος θα είναι πολύ δύσκολο καθώς θα υπάρχουν σε αυτό ιστορικές ομάδες, οι οποίες πολλές από αυτές εκπροσωπούν πόλεις όπως π.χ Πανσεραϊκός, Εθνικός Αλεξανδρούπολης κ.α. Επίσης αυτό το οποίο θέλω είναι να πατάμε γερά στο έδαφος, να πατάμε στα πόδια μας. Σε θέμα οργάνωσης είναι βασικό οι ποδοσφαιριστές μας από την πρώτη μέρα που θα έρθουν να μην τους λείπει τίποτα και πιστεύω ότι βάσει της εμπειρίας που έχει το Κόσμιο (καθώς έχει ξαναπαίξει σε αυτή την κατηγορία) θα τα πάμε πολύ καλά στο νέο πρωτάθλημα.
 
ΠτΘ: Ποιό ήταν το σκεπτικό για πρώτα μεταγραφικά αποκτήματα του ΠΑΟΚ και ποιά είναι η λογική που υπάρχει για την υπόλοιπη μεταγραφική περίοδο; 
 
Σ.Α.: Οι μέχρι τώρα κινήσεις είχαν ως βασικό σκεπτικό οι ποδοσφαιριστές να έχουν όρεξη για ποδόσφαιρο και όρεξη να διακριθούν μέσα από την Γ' Εθνική. Επίσης θέλαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε τα παιδιά που θα έρθουν να είναι σε νεαρή ηλικία. Ονόματα δεν μπορώ να αποκαλύψω όμως η λογική, το ξαναλέω, είναι να έρθουν παίχτες που έχουν διακριθεί στα πρωταθλήματα που αγωνίζονταν και το βασικό να έχουν όρεξη για ποδόσφαιρο.
 

« Όποιοι νομίζουν ότι θα δουν τον ΠΑΟΚ σαν χρηματιστήριο καλύτερα να μην έρθουν καν να μιλήσουν μαζί μου»
 

ΠτΘ: Δεδομένου ότι το πρωτάθλημα της τρίτης εθνικής ξεκινάει κάπου στα μέσα του Σεπτέμβρη, μέχρι πότε πιστεύετε ότι θα έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ;
 
Σ.Α.: Στις ομάδες που έχω δουλέψει πάντα έλεγα ότι καλό είναι το ρόστερ μέχρι να αρχίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές να έχει ολοκληρωθεί κατά 80%. Μην ξεχνάμε ότι φέτος το Κόσμιο είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Νομού Ροδόπης στην Γ' Εθνική και αυτό καθιστά τον ΠΑΟΚ “γωνιακό μαγαζί”. Ενδεικτικά θα σου πω ότι αν πάρει κάποιος το τηλέφωνό μου την περίοδο που θα βγουν οι βάσεις για τις σχολές θα έχει πολύ δουλειά να κάνει (γέλια). Θέλω λοιπόν το μεγαλύτερο ποσοστό του ρόστερ να είναι έτοιμο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και μετά να αφήσω κάποιες θέσεις για φοιτητές που θα έρθουν για σπουδές στην πόλη. Θέλουμε δεν θέλουμε για όλα τα θέματα, ο ΠΑΟΚ Κοσμίου είναι “γωνιακό μαγαζί”, είτε αυτό λέγεται διαφήμιση, είτε έμψυχο υλικό είτε σε οτιδήποτε άλλο. Γι' αυτό λέω ότι όποιοι νομίζουν ότι θα δουν τον ΠΑΟΚ Κοσμίου, με μένα στον πάγκο, ως χρηματιστήριο να μην έρθουν να μιλήσουν καθόλου μαζί μου.
 

«Να επιστρέψει ο Πανθρακικός στα μεγάλα σαλόνια»
 

ΠτΘ: Τέλος, πώς βλέπετε τη νέα προσπάθεια που γίνεται στον Πανθρακικό με στόχο την αναγέννηση του ιστορικού αυτού συλλόγου;

Σ.Α.: Θα προτιμούσα αρχικά να αναφερθώ λίγο στο παρελθόν και στη συνέχεια στην τωρινή κατάσταση. Για να μην επαναληφθούν πάλι τα λάθη του παρελθόντος, ας κοιτάξουν τον τόπο μας, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που πρέπει να πλαισιώσουν την ομάδα που λέγεται Πανθρακικός. Αυτό το άφησαν εντελώς τα προηγούμενα χρόνια ή το δημιούργησαν μέσω ακαδημιών, δηλαδή Κ15, Κ17, Κ20. Θυμάμαι ότι τα καλά χρόνια του Πανθρακικού όλα τα παιδιά από τα χωριά έφευγαν από τις ομάδες τους και πήγαιναν στον Πανθρακικό. Ναι, να βοηθήσουμε όλοι την μεγάλη ομάδα της πόλης, όμως προώθησε τα παιδιά στο ανδρικό τμήμα, μην τα αφήνεις να χαθούν. Αυτό δεν θέλω να το ξαναδώ ποτέ από τον Πανθρακικό. Σίγουρα είναι η μεγάλη μας αγάπη, εγώ τις μεγαλύτερες μου γνωριμίες και τις γνώσεις μου πάνω στο ποδόσφαιρο τις έμαθα στον Πανθρακικό. Θέλω αυτό που όλοι λέμε “μιά πόλη, μιά ομάδα” και όχι “μιά ομάδα 25 πόλεις”. Αυτό λοιπόν πρέπει να το προσέξει και ο νέος Πανθρακικός. Ναι μεν μια καλή αρχή φέτος, αλλά φοβάμαι μην ξαναγίνουν τα παλιά και αυτό θα είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τους εύχομαι μέσα από την ψυχή μου ό,τι καλύτερο γιατί την αγαπώ πολύ αυτή την ομάδα. Αν όλοι μπούμε στην λογική του ” μία πόλη μία ομάδα” τότε η ομάδα είμαι σίγουρος ότι θα πάει πολύ μπροστά. Εύχομαι στους ανθρώπους της ομάδας να έχουν δύναμη και να πάει κάποτε ο Πανθρακικος στα μεγάλα σαλόνια, εκεί δηλαδή που ανήκει.
 
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.