Σας ερωτω κυριε Δημαρχε…

Υψηλοί τόνοι και αντεγκλήσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής το βράδυ της Παρασκευής. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από την δημοτική παράταξη «Νέα Πορεία», κατά τη διαδικασία του δημοτικού ελέγχου, έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά από θέματα που η αντιμετώπισή τους είτε καρκινοβατεί είτε κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα. «Εκφεύγουν, επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες, από τα βασικά θέματα που θέτει και προτείνει η «Νέα Πορεία» και αφορούν όχι μόνο την καθημερινότητα, αλλά και τα έργα υποδομής, που δυστυχώς δεν άρχισαν ακόμη», δήλωσε μετά το τέλος του Δημοτικού Ελέγχου ο επικεφαλής της, κ. Τάσος Βαβατσικλής, σημειώνοντας ότι η καλή διάθεση που υπάρχει από την πλευρά της δικής του παράταξης έχει εξαντληθεί πλέον. «Θα καλέσουμε τον λαό για να τον ενημερώσουμε για το τι μέλλει γενέσθαι απέναντι σε μια δημοτική αρχή, η οποία στην κυριολεξία είναι αδύναμη, ανύπαρκτη και απλώς διαχειρίζεται κατά το δοκούν τα θέματα που μας αφορούν», αποκάλυψε δίνοντας νέα τροπή στα δημοτικά πεπραγμένα, μη παραλείποντας πολλές φορές να «εκτοξεύσει» τα «βέλη» του προς την δημοτική αρχή, ενδεικτικό ότι θα έχουμε μπροστά μας ένα «θερμό» (δημοτικό) Φθινόπωρο. «Η δημοτική αρχή είναι αδύναμη και ανύπαρκτη. Και μπορώ να πω ότι εκτός από την απειρία, δεν έχουν και την ανάλογη πρόθεση να δουλέψουν. Για δημόσιες σχέσεις καλοί, στην ουσία όμως απέχουν», σχολίασε ο πρώην Δήμαρχος.

Εννέα «γιατί» από τον πρώην Δήμαρχο…

Αναλυτικότερα τα θέματα που έθεσε ο κ. Βαβατσικλής έχουν ως εξής: 1ο Η μη λειτουργία του δεύτερου ΚΑΠΗ, 2ο Οι αυτοσχέδιοι σκουπιδότοποι στον Ήφαιστο, στο Κικίδιο, στους Υφαντές, 3ο Η σύμβαση (θέμα που τέθηκε για μια ακόμη φορά) και η εργασιακή σχέση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τον Δήμο Κομοτηνής, 4ο Η μη λειτουργία του κλειστού κολυμβητηρίου της Κομοτηνής, 5ο Το θέμα της δωρεάς της συλλογής Θεοχαρίδη («Η αποδοχή οποιαδήποτε δωρεάς πρέπει να εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί θεωρείται δημοτική περιουσία και πρέπει να καταγράφεται», ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος), 6ο Η μεταστέγαση της δημοτικής βιβλιοθήκης, 7ο Το μέλλον του ιατροκοινωνικού κέντρου των τσιγγάνων, καθώς δεν υπάρχει πλέον χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 7ο Η μη ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων για την λειτουργία των δημοτικών ιατρείων, 8ο Η διάνοιξη του δρόμου, δίπλα στο πολυπολιτισμικό σταθμό, 9ο Η κατασκευή και η αναμόρφωση του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Κομοτηνής. («Αντί για κατασκευή καινούργιας μεγάλης κερκίδας, βλέπουμε να κατασκευάζονται πέταλα, θεωρία κτλ. Υπάρχει σχετική στατική και περιβαλλοντολογική μελέτη; Αντί αυτού βλέπουμε τον δήμαρχο να μην αναφέρεται σε μελέτες, όταν ερωτάται, και να ευχαριστεί την Επίτροπο για την κατανόηση που έδειξε στο θέμα πληρωμής του εργολάβου!», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βαβατσικλής).

Απαντήσεις με νέα «καρφιά» από την δημοτική αρχή…

«Δεν είμαστε εδώ για να απαντάμε σε διάχυτες εντυπώσεις», σχολίασε ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, ο κ.Δημήτρης Κοτσάκης, και επέλεξε να απαντήσει σε κάποια από τα ζητήματα που έθεσε η αντιπολίτευση. Ειδικότερα, για το θέμα του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη σημείωσε: «Δεν έγιναν ζυμώσεις ούτε παρασκηνιακές παρατηρήσεις» για να προσθέσει «αν μείνουμε μόνο στις συνενώσεις, θα είναι μια μεγάλη αποτυχία». Για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου, θέμα το οποίο έθεσε ο κ. Δ. Δαμιανός, έκανε λόγο για πολιτική απόφαση να προχωρήσει η ανέγερσή του. Για την ανακύκλωση, «θα ξεκινήσει από την αρχή της επόμενης χρονιάς». Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σημείωσε «έγινε ό,τι δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια». Για να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του με την σημείωση «προσπαθούμε να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη με καθημερινή και πολλή δουλειά».

«Κρύψτε στην τσέπη σας την αλαζονεία»

«Οι παράτες για το νοσοκομείο ήταν ψεύτικες, ήταν πομφόλυγες», δήλωσε ο κ. Δ. Δαμιανός σημειώνοντας ότι το Νοσοκομείο στην Κομοτηνή για τα επόμενα 25 – 20 χρόνια είναι δύσκολο να γίνει, εάν δεν πληρωθεί η προμελέτη από την Νομαρχία, κόστους 1,5 εκ. ευρώ. Παράλληλα, τόνισε ότι ο δημοτικός έλεγχος αποτελεί μια δημοκρατική κατάκτηση που θα πρέπει να έρχεται ως μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο. «Οι φωνές και οι αντεγκλήσεις κατατείνουν στο να δημιουργούμε εντυπώσεις», δήλωσε ο κ. Σταμάτης Μαρούδας σημειώνοντας ότι «οι άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν κάτι συνεργάζονται και οι αντεγκλήσεις τορπιλίζουν τη συνεργασία». Μάλιστα, ο κ. Μαρούδας χτύπησε το καμπανάκι στη δημοτική αρχή χαρακτηρίζοντας το ποσοστό που έλαβε στις δημοτικές εκλογές «ποσοστό θανάτου» σημειώνοντας δε ότι διαμορφώνονται πάντα οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις ανατροπής. Προέτρεψε, μάλιστα, την δημοτική αρχή να «κρύψει στην τσέπη της την αλαζονεία και την αυταρέσκεια».

Άναψε πράσινο στην κατασκευή συγκροτήματος σχολείων και χώρων φιλοξενίας

Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για την κατασκευή συγκροτήματος σχολείων και χώρων φιλοξενίας για παιδιά ειδικής αγωγής στην περιοχή του Κοσμίου. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου σε έκταση 35.000 τ.μ., στην περιοχή «Αλώνια» του Κοσμίου. Στον χώρο αυτό θα κατασκευαστεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. Νηπιαγωγείο, Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ. ΕΕΕΕΚ, χώρος φιλοξενίας και Κλειστό Γυμναστήριο για παιδιά ειδικής αγωγής.

Το μετέωρο βήμα του ανασχηματισμού…

Κληθείς ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Πορεία», ο κ. Τ. Βαβατσικλής να σχολιάσει τον πρόσφατο «ανασχηματισμό» στον οποίο προέβη η δημοτική αρχή σημείωσε: «Αν πιστεύουν ότι ανακατεύοντας την τράπουλα, θα δώσουν ένα άλλο προφίλ στους δημότες, είναι γελασμένοι. Πέρα απ’ αυτό όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη, οι αλλαγές και ο ανασχηματισμός στην δημοτική αρχή έγιναν καθ’ υπόδειξη… άνωθεν! Βλέπουμε ανθρώπους που επειδή δεν πρόσκεινται σε συγκεκριμένο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, αυτήν την στιγμή πέρασαν σε δεύτερο πλάνο. Ίσως γιατί επίκεινται εκλογές, ίσως να σκέφτονται και την μετά Καραμανλή περίοδο. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να κρίνουμε εμείς τις αλλαγές αυτές. Είναι θέμα δημοτικής αρχής, είναι θέμα κατεξοχήν του δημάρχου και γι’ αυτό περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των αλλαγών αυτών, που δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα γίνουν, για να τις κρίνουμε ανάλογα». Στο ίδιο ερώτημα ο κ. Δ. Δαμιανός απάντησε ότι ο ανασχηματισμός έχει εξαγγελθεί, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί. «Είναι ένα παράδοξο σχήμα, εμείς από την πλευρά μας θέλουμε την επιτυχία του δημοτικού έργου της όποιας δημοτικής αρχής».

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.