Σαρακοστιανο τραπεζι: Θρακιωτικα και νηστισιμα απο τους επιχειρηματιες της Κομοτηνης

Προτάσεις αγοράς για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και την περίοδο της Σαρακοστής

Η προσεχή Κυριακή, είναι και η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ημέρα που σηματοδοτείται και το τέλος των τριών εβδομάδων της αποκριάς και του ξεφαντώματος, με το οποίο σε κάθε τομέα, αυτή συνδέεται.
 
Μία τελευταία ευκαιρία καθότι η επόμενη ημέρα, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί με τη σειρά της την έναρξη της Σαρακοστής, η οποία ολοκληρώνεται σύμφωνα με την ορθόδοξη θρησκεία την Κυριακή των Βαΐων.  Η σαρανταήμερη νηστεία με την οποία συνδέεται η περίοδος αυτή είναι ένας τρόπος για την κάθαρση της ψυχής και του σώματος αλλά και την ενδυνάμωση της θέλησης, καθώς όσοι ακολουθούν αυστηρά τα όσα η Σαρακοστή ορίζει, θα πρέπει να αποχωριστούν για το διάστημα αυτό όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρι, αβγό κ.ο.κ.
 
Η νηστεία αυτή ωστόσο δεν σημαίνει απουσία γευστικών γευμάτων ή ποικιλίας επιλογών μιας και η μεσογειακή διατροφή προσφέρει πλειάδα επιλογών που θα κάνουν πιο εύκολη αλλά και νόστιμη την περίοδο αυτή των σαράντα ημερών.
 
Ο «ΠτΘ» παραδοσιακά συγκέντρωσε τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς, για να μην «πεινάσετε» κατά την περίοδο της Σαρακοστής, από καταστήματα και επιχειρήσεις της πόλης, τόσο για το δικό σας οικογενειακό τραπέζι αλλά και για έτοιμες επιλογές που θα σας γλιτώσουν κυρίως χρόνο και κόπο.

Εν αρχή είναι η λαγάνα… 

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η αρχή γίνεται την Καθαρά Δευτέρα, όπου η παράδοση επιβάλλει ένα τραπέζι γεμάτο νηστίσιμε εδέσματα. Η «βασίλισσα» της ημέρας ωστόσο δεν είναι άλλη από τη λαγάνα.  Το ψωμί της  Καθαράς Δευτέρας αποτελεί βασικό σαρακοστιανό έδεσμα, με πολλούς λάτρεις της να περιμένουν κάθε χρόνο την εν λόγω ημέρα για να τη δοκιμάσουν.
 
Οι φούρνοι Δαλθανάση, στις οδούς Μαλγάρων 35 και Σ. Κομνηνού 2, έχοντας κάνει ήδη την κατάλληλη προετοιμασία, από το βράδυ  της Κυριακής και καθόλη τη διάρκεια της Δευτέρας θα βρίσκονται επί ποδός για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση της ημέρας, σε λαγάνες, το μυστικό της οποία βρίσκεται στο ψήσιμο, καθότι η καλή λαγάνα είναι ξεροψημένη.
 
Επειδή όμως το σαρακοστιανό τραπέζι κάθε άλλο παρά «φτωχό» είναι τόσο κατά την Καθαρά Δευτέρα όσο και την περίοδο της Σαρακοστής οι φούρνοι Δαλθανάση θα έχουν πολλές σαρακοστιανές νηστίσιμες προτάσεις, για το πρωινό αλλά και το σνακ της ημέρας.
 
Info:
Αφοί Δαλθανάση, Κεντρικό κατάστημα : Μαλγάρων 35,  τηλ. 25310 25486
Πρατήριο : daltons, Σοφ.Κομνηνού 2 και τηλ. 25310 20000 

Για αλοιφές και σαλάτες στον Φώτη Γεωργιάδη 

Η περίοδος της Σαρακοστής μεταξύ άλλων θεωρείται και περίοδος εξάσκησης της αυτοσυγκράτησης και της θέλησης.  Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει λίγες επιλογές ως προς το φαγητό. Άλλωστε η ποικιλία γεύσεων επιβάλλει ένα γεμάτο τραπέζι, με πολλές επιλογές, οι οποίες με την σειρά τους για την αποφυγή «βαρυστομαχιάς» επιβάλλουν προσοχή στην ποσότητα.
 
Γεγονός αδιαπραγμάτευτο αν σκεφτεί κανείς και την πληθώρα επιλογών που προσφέρει η Βιοτεχνία Ορεκτικών «Φώτης Γεωργιάδης & Υιός Ο.Ε.» στο 4ο χλμ. Κομοτηνής – Ξάνθης, αλλά και το πρατήριο στο κέντρο της πόλης, στην οδό Φιλικής Εταιρείας 55, σε νηστίσιμα ορεκτικά, με τον επικρατέστερο ταραμά, την χωριάτικη μελιτζάνα, την πάπρικα και αλοιφές όλων των ειδών, από τα «κλασικά αγαπημένα» τζατζίκι και τυροκαυτερή, ως και ρώσικη και ζαμπονοσαλάτα για όσους «ξεφεύγουν» της νηστείας. Πολλές λαχταριστές επιλογές, η αποχή αλλά και η επιλογή από τις οποίες είναι δύσκολη εξ ου και το «λίγο απ’ όλα» βρίσκει εφαρμογή στην συγκεκριμένη περίπτωση.
 
Info:
Βιοτεχνία ορεκτικών «Φώτιος Γεωργιάδης& Υιός Ο.Ε.», 4ο χλμ Κομοτηνής-Ξάνθης, τηλ. 25310 26731, Πρατήριο: Φιλικής εταιρείας 55, τ. 25310 22009 

Γεύση και πολυχρωμία με λαχανικά και φρούτα από το Αγρόκτημα Ιωάννου 

Τα λαχανικά, σύμφωνα με τους ειδικούς θα έπρεπε να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα κάθε γεύματος. Πέραν του γεγονότος ότι αποτελούν την υγιεινή αλλά και μία εύκολη επιλογή καθότι τρώγονται και ωμά όλη την ώρα, αποτελούν απαραίτητα γευστικά συστατικά κάθε ελληνικού πιάτου αλλά και κάθε οικογενειακού τραπεζιού.
 
Το Σαρακοστιανό τραπέζι όχι απλά δεν αποτελεί εξαίρεση στον «κανόνα» αυτόν, αλλά ίσα ίσα τον ενισχύει καθότι τα πολύχρωμα και φρέσκα λαχανικά, ειδικά αυτά της Θρακικής γης, συνοδεύουν απαραιτήτως κάθε επιλογή.
 
Και επειδή όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο, το Αγρόκτημα Ιωάννου, κάνει πράξη το μότο που το συνοδεύει φέρνοντας στην κυριολεξία τα λαχανικά και τα φρούτα της επιλογής σας «από το χωράφι στο πιάτο σας». Μπορείτε να βρείτε όλα τα προϊόντα του Αγροκτήματος το οποίο βρίσκεται στα Άμφια της Ροδόπης, σε ένα από τα τρία πρατήρια του, στις οδούς Αγίου Γεωργίου 3, Ορφέως 30 και Σισμάνογλου 33.
 
Info:
Αγρόκτημα Ιωάννου, Άμφια Ροδόπης – Σάπες, τηλ: 6946194008, 1ο Πρατήριο: Αγίου Γεωργίου 3, τηλ: 25310 29602, 2ο Πρατήριο: Ορφέως 30, τηλ: 25311 00346, 3ο Πρατήριο: Σισμάνογλου 33, τηλ: 25314 01996 

Ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού από το Ιχθυοπωλείο «Ψάρι – Ψάρι» 

Κυρίως πιάτο του Σαρακοστιανού τραπεζιού αποτελούν συνήθως τα θαλασσινά. Είτε ψητά, είτε τηγανιτά, είτε μαγειρεμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελέσουν συστατικό ενός άλλου συνόλου, όπως για παράδειγμα μία μακαρονάδα θαλασσινών, αποτελούν τον βασικό αντικαταστάτη του κρέατος και την πλέον χορταστική επιλογή για την περίοδο της νηστείας.
 
Και καθότι οι Θρακιώτες είμεθα τυχεροί, έχοντας στα «πόδια» μας τον πλούτο του Θρακικού Πελάγους, το Ιχθυοπωλείο «Ψάρι – Ψάρι» θα αποτελέσει την καθημερινή μας στάση, ούτως ώστε κάθε μέρα να επιλέξουμε και κάτι το διαφορετικό για το οικογενειακό τραπέζι, κάθε λογής θαλασσινά, μικρά και μεγάλα ψάρια και τα νηστίσιμα μαλάκια, ήτοι γαρίδες, σουπιές, καλαμάρια, γάμπαρη, χταποδάκι, μύδια κ.ο.κ.
 
Με καθημερινές προτάσεις από τους υπεύθυνους του καταστήματος, ανάλογα την όρεξη αλλά και την «τσέπη» του καθενός.
 
Info:
Ιχθυοπωλείο «Ψάρι – Ψάρι», Στ. Κυριακίδη 1, τηλ. 25310 33955 

Θρακιώτικος Χαλβάς δια χειρός Νίκης Τζελεπίδου για την …ώρα του γλυκού 

Η «παράδοση» του τραπεζιού επιβάλλει ως τελευταίο πιάτο το επιδόρπιο. Ίσως εδώ έγκειται και η μεγαλύτερη δυσκολία, για την περίοδο της Σαρακοστής, καθότι οι «γλυκατζήδες» καλούνται να αποχαιρετήσουν προσωρινά την σοκολάτα όπως και κάθε λογής γλύκισμα, που εμπεριέχει μη νηστίσιμα συστατικά.
 
Η λύση στην συγκεκριμένη περίπτωση, στην οποία καταφεύγουν οι περισσότεροι, και η οποία κάθε άλλο παρά υπολείπεται σε γεύση και σε νοστιμιά, είναι ο χαλβάς. Και επειδή ως γλύκισμα συναντάται σε διάφορες παραλλαγές και «εκδόσεις», ο καθένας μπορεί, αν δεν το έχει ήδη κάνει, να βρει τον δικό του αγαπημένο, από την πληθώρα επιλογών που προσφέρει η βιοτεχνία της Νίκης Τζελεπίδου και του Παναγιώτη Φωτιάδη, που από το 1924, εξειδικεύονται στην παρασκευή του παραδοσιακού Θρακιώτικου χαλβά, προτείνοντάς μας ωστόσο και πολλές άλλες γευστικές γλυκές επιλογές για την εν λόγω περίοδο, όπως ταχίνι, γλυκά κουταλιού, λουκούμια και πληθώρα παραδοσιακών προϊόντων.
 
Info:
Βιοτεχνία Χαλβάδων «Τζελεπίδου Νίκη και ΣΙΑ», Ιωαννίνων 19, Τηλ.: 25310 22823 

Για όσους τα θέλουν έτοιμα… Τσιπουράδικο «Καψούλι» 

Η Καθαρά Δευτέρα πέραν όλων των άλλων αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βρεθούμε με αγαπημένους φίλους και οικογένεια και να στρώσουμε το παραδοσιακό, γιορτινό τραπέζι στην αυλή, στον κήπο, στη βεράντα ή στην εξοχή, τηρώντας τα έθιμα και απολαμβάνοντας νηστίσιμους μεζέδες.
 
Καθότι όμως οι ρυθμοί της καθημερινότητας όλων μας είναι σκληροί, αλλά και οι καιρικές προβλέψεις και για φέτος δεν ευνοούν τις εξορμήσεις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να μείνουν εκτός κουζίνας και να αφεθούν στα έμπειρα χεριά ενός μάγειρα και στη συνολική περιποίηση ενός καταστήματος.
 
Το όνομα αυτού «Καψούλι», το τσιπουράδικο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην οδό Μαρώνειας 29 και προσφέρει τόσο την Καθαρά Δευτέρα όσο και καθημερινά τα όσα προαναφέρθηκαν έτοιμα και λαχταριστά.
 
Νηστίσιμα κρύα, ζεστά και αλμυρά ορεκτικά, ευφάνταστες σαλάτες, όπως η «Θαλασσογραφία»  ή η σαλάτα θαλασσινών, αλλά και πλήθος θαλασσινών επιλογών από ψάρια και μαλάκια για κάθε γούστο και με «ιδιαίτερες» προτάσεις όπως το κριθαρότο με γαρίδες  και το ριζότο θαλασσινών.
 
Info:
Τσιπουράδικο «Καψούλι», Μαρωνείας 29, Τηλ.: 25310 26767 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.