Σαρακατσανικο γλεντι ως το πρωι

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, όπως κάθε χρόνο, ο ετήσιος χορός του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης.Το χορό τίμησαν με την παρουσία τουη βουλευτής Ροδόπης κ. Χρύσα Μανωλιά, ο νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης της Νομαρχίας Ροδόπης κ. Μιχάλης Αθανασιάδης, ο αντινομάρχης Ροδόπης κ. Χρίστος Τσαραμπουλίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτριος Κοτσάκης, ο δήμαρχος Ιάσμου κ. Κυριάκος Αμούτζας, ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Στυλιανίδη, κ. Παναγιώτης Χαλβατζής, η αντιδήμαρχος Πολιτιστικών κ. Μάγδα Γιαμουστάρη, η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Ελπινίκη Μουστάκα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων κ. Κώστας Λειβαδίτης, ο διοικητής του 511 ου Τάγματος κ. Γκαντής, ο οποίος εκπροσώπησε τις στρατιωτικές αρχές, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, κ. Μαρία Τριφωνίδου και Νίκος Κουρκούτας, η δημοτική σύμβουλος κ. Σοφία Μενεσελίδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών κ. Ευάγγελος Βαρτζόπουλος. Να σημειωθεί ότι αναγνώστηκε επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Σερμπέζης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε εν συντομία στα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε και αυτά αφορούν κατ’ αρχήν στην παραλαβή της πολιτιστικής στέγης του συλλόγου για χρήση 99 χρονών. Ο κ. Σερμπέζης ευχαρίστησε το δήμο Κομοτηνής για την εμπιστοσύνη προς το σύλλογο και την αναγνώριση του πλούσιου έργου που έχει επιδείξει στα 37 χρόνια της λειτουργίας του. Επίσης αναφέρθηκε στην καταγραφή των παραδοσιακών τραγουδιών που συνοδεύουν το έθιμο των «Καλογιαννίων», ευχαριστώντας τους συντελεστές του εγχειρήματος, Χρήστο Κουτσογιάννη, Κώστα Λιάπη, Δημήτρη Ζάρα. Παναγιώτα Κουτσογιαννη, Ζωή Κουτσογιάννη, Μόρφω Λιάπη, Γιαννούλα Κούτρα και Αικατερίνη Σουφλέρη. Επίσης αναφέρθηκε στην αναπαράσταση των «Καλογιαννίων» και στο 26ο πανελλήνιο αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων τον Ιούνιο 2006, όπου απέσπασε θερμότατο χειροκρότημα και αναγνώριση της γνησιότητας, ιδιαιτερότητας και πιστής αναπαράστασης του εθίμου που αναβιώνει ο σύλλογος κάθε χρόνο στον παραδοσιακό σαρακατσάνικο οικισμό στις 23 Ιουνίου

Ο κ. Σερμπέζης θέτοντας τους στόχους για τη νέα χρονιά ανέφερε

•την καταγραφή σε βιβλίο «τα «σόϊα»,την πορεία τους μέσα στο χρόνο και την τωρινή πραγματικότητα. Το εγχείρημα είναι βέβαια μεγάλο αλλά στις φιλοδοξίες του συλλόγου είναι μέσα στο 2007 να γίνουν τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

•Την αναπαράσταση των «Καλογιαννίων» και

•στο πανβουλγαρικό αντάμωμα συλλόγων Σαρακατσάνων που γίνεται κάθε χρόνο στην Καραντίλα της Σλίβεν στη Βουλγαρία και διοργανώνεται από την παμβουλγαρική Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

•Την καταγραφή και παραγωγή cd με τα τραγούδια των “προζυμιών” και του γάμου και

•τέλος, την πραγματοποίηση των 2ων Διεθνών «Καλογιαννίων» τον Ιούνιο 2007».

Για την πραγματοποίηση των παραπάνω στόχων ο κ. Σερμπέζης ζήτησε την υποστήριξη του υφυπουργού των εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Νομάρχη Ροδόπης, του δημάρχου Κομοτηνής, της περιφέρειας Α.Μ.-Θ με την υπόσχεση ότι ο σύλλογος μπορεί να τους πραγματοποιήσει.

Στον χαιρετισμό τους τόσο ο νομάρχης όσο και ο δήμαρχος Κομοτηνής δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την έκδοση του βιβλίου και του CD, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιάσμου δεσμεύτηκε να βοηθήσει το σύλλογο στη συντήρηση και ανάδειξη του παραδοσιακού Σαρακατσάνικου οικισμού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το παιδικό χορευτικό του συλλόγου που καταχειροκροτήθηκε απ’ όλους, ενώ την παρουσίαση παραδοσιακών χορών έκλεισε το χορευτικό επιδείξεων του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης με την παρουσίαση των λεβέντικων χορών των Σαρακατσάνων.


Ακολούθησε το γλέντι με το μοναδικό τρόπο που οι Σαρακατσάνοι ξέρουν να διασκεδάζουν με τις φωνές του αξεπέραστου «αειθαλούς» Γιώργου Τζαμάρα και τη φωνή της εκπληκτικής νεαρής Σταυρούλας Δαλιάνη, καθώς και του παραδοσιακού Σαρακατσάνου Νίκου Τσιλιγγίρη και του πρωτοεμφανιζόμενου νέου Σαρακατσάνου τραγουδιστή Σάκη Ντίνα. Το μαγικό κλαρίνο του Μάκη Μπουροδήμου ξεσήκωσε τους Σαρακατσάνους που παραβρέθηκαν στο χορό ενώ η έμπειρη στα γλέντια που κρατούν ως το ξημέρωμα ορχήστρα του Γιάννη Κούτρα διασκέδασε τους παρευρισκόμενους. Το γλέντι κράτησε ως τις 5 το πρωί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.