Σαν παλιο καλο κρασι

Σχήματα από νεαρούς που αγαπούν τη μουσική, καταξιωμένοι καλλιτέχνες με δουλειά χρόνων, εικαστικοί δημιουργοί, σύλλογοι με μεράκι και διάθεση να φιλοξενήσουν κόσμο μέχρι να βουλιάξει η Παλιά Πόλη … Οι άνθρωποι της Ξάνθης, οι δραστήριοι πολίτες της είναι αυτοί που κινούν κάθε χρόνο τα νήματα του πολιτισμού και επιτυγχάνουν ένα έξοχο πολιτιστικό, παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό αντάμωμα στα στενά της Παλιάς Πόλης, υπό την οσμή της τσίκνας, τους ήχους τζαζ, ροκ, παραδοσιακής, λαϊκής, έντεχνης μουσικής και με φόντο νύχτες θερμές κι έναστρο ουρανό.

Στην Κεντρική Σκηνή, το βράδυ της Κυριακής παρουσιάστηκαν τέσσερις έξοχοι καλλιτέχνες. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Βασίλης Καζούλης, ο Δημήτρης Σταρόβας και ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, δημιούργησαν μία μουσική παράσταση – συναυλία γεμάτη από δικές τους μελωδίες, διασκευές από ελληνικά και ξένα τραγούδια διανθισμένα πάντα από αρκετή δόση ανατρεπτικού χιούμορ.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, εις εκ των «Τερμιτών» είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους τραγουδοποιούς και συνθέτες κι έχει χαρίσει τραγούδια που αγαπήσαμε και τραγουδάμε στις συναυλίες. «Νότος», «Τούρκος», «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα», «Πάρε με από εδώ», «Διδυμότειχο μπλουζ», τραγούδια οικεία σε κοινό όλων των ηλικιών, όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη συναυλία στην Ξάνθη, αν και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ξεκίνησε από τα δύσκολα, από τα αντάρτικα.

Ο ροδίτης Βασίλης Καζούλης, τραγουδοποιός με πορεία μοναχική, συντροφιά με την κιθάρα του μπορεί να ταξιδέψει στο όνειρο τους ακροατές του σε παρεϊστικους χώρους, αλλά και σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Ένα ταλέντο που ανέδειξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα και κράτησε τα μουσικά του βιώματα, το ρομαντισμό και την ευαισθησία που τα συναντάμε για παράδειγμα στη «Φανή», αν και το «Αν ήσουν άγγελος» είναι από τα πλέον τραγουδισμένα μαζί με το «Κάτι να γυαλίζει», τα οποία και χειροκρότησε το κοινό.

Ο Δημήτρης Σταρόβας ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη από τους «Άγαμους Θύτες» και ταξίδεψε μουσικά με την κιθάρα του σε λαϊκούς και όχι μόνο δρόμους. Πολυτάλαντος, επικοινωνιακός, τραγουδά, παίζει, σχολιάζει… είναι συναυλιακός, αλλά εκτός σκηνής γράφει άρθρα – σχόλια.

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, ένας νέος, πολυτάλαντος τραγουδοποιός, «παίζει» εξίσου επιτυχημένα τόσο με το κοινό όσο και με τα μουσικά του όργανα (βιολί, κιθάρα, μαντολίνο, τρομπόνι, φυσαρμόνικα και όχι μόνο).

Και οι τέσσερις έδεσαν επί σκηνής, βράδυ Κυριακής για χάρη του κοινού που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Μητροπόλεως, στην Ξάνθη.

Νιόνιος live

Μια πολυσυζητημένη μουσική συνεργασία του χειμώνα συνεχίζεται το καλοκαίρι με μια σειρά εμφανίσεων σε όλη την Ελλάδα. Με ένα νέο δίσκο στις αποσκευές τους με τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου και ερμηνεία του Διονύση Σαββόπουλου, ο Νιόνιος και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ξεκινούν τη θερινή συναυλιακή τους εξόρμηση. Ο Διονύσης Σαββόπουλος με 45 χρόνια προσφοράς στο ελληνικό τραγούδι, από τις μπουάτ της Πλάκας και το κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο μέχρι τις εκρηκτικές εμφανίσεις του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Polis Theater, συναντά έναν από τους πιο σοβαρούς και χαρισματικότερους τραγουδοποιούς της νεότερης γενιάς.

Τους συνοδεύει μία τετράδα εξαιρετικών μουσικών διεθνούς εμβέλειας, που υπόσχεται ένα έξοχο αποτέλεσμα.

Προχθές, το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσίασε την εκπληκτική κομπανία των Χάλκινων Πνευστών της Γουμένισσας ανάμεσα στις άλλες εκδηλώσεις και οι επόμενες μέρες διανθίζονται με πλούσιες εκδηλώσεις, όχι μόνο μουσικές, για όλα τα γούστα.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου

Χορός, τραγούδι και παιχνίδι 18:30

Σκηνή Νησάκι, Πινδάρου και Ορφέως

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Ξάνθης κι Ευμοίρου – Δ.Ε.Α.Ξ.

Λένα Αλκαίου – Ειρήνη Χαρίδου – Όλγα Βενετσιάνου 20:30

Πλατεία Μητροπόλεως, κεντρική σκηνή

Τρεις κυρίες συναντιούνται για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα – αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι. Η Λένα Αλκαίου με το μπρίο και τη φωνή της υπόσχεται ένα υπέροχο ταξίδι στο λαϊκό τραγούδι, η Ειρήνη Χαρίδου με τη βυζαντινή της χροιά, γνωστή από τη σειρά «Ψίθυροι Καρδιάς» και την επιτυχία «Θεέ μου κάνε», η Όλγα Βεντσιάνου με το αστείρευτο κέφι της και την παροιμιώδης επικοινωνία με το κοινό.

Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στο καλό ελληνικό τραγούδι, με έμφαση στις αθάνατες λαϊκές, διαχρονικές επιτυχίες των μεγάλων συνθετών μας.

Μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Μίγγου 21:00

Πάρκο Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ξάνθης

Σκηνή Συλλόγου Εβριτών

Ο Γιώργος Μίγγος καταξιωμένος δάσκαλος της παραδοσιακής μουσικής και από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στο κλαρίνο, είναι πασίγνωστος από τις συμμετοχές τους στους γάμους και τα πανηγύρια της περιοχής μας. Σε ένα τέτοιο ελληνικό πανηγύρι επιθυμεί να μετατρέψει και το χώρο των Εβριτών.

Με την εξειδικευμένη παραδοσιακή ορχήστρα που διαθέτει, θα μας μεταφέρει νοερά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και θα δώσει την ευκαιρία στους φιλόδοξους χορευτές να δείξουν το πλούσιο ταλέντο τους.

Οργάνωση: Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης

ΑΙΟΛΟΣ 22:00

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Ο ΑΙΟΛΟΣ εδώ και δέκα χρόνια, περιδιαβαίνοντας τους παραδοσιακούς μουσικούς δρόμους, συναντά ανθρώπους και μοιράζεται μαζί τους την αλήθεια του τραγουδιού μέσα από παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τραγούδια της Μικρασίας και των νησιών μας παίζουν οι μουσικοί: Κακάρας Ιωάννης: λαγούτο, Ιωαννίδης Χρυσοβαλάντης: τραγούδι, Λουκίδου Χριστίνα: τραγούδι, Παύλος Παναγιώτης: βιολί, Νόστη Ασημένια: σαντούρι, Εμμανουηλίδης Δανιήλ: κρουστά

Οργάνωση:

ΦΕΞ – ΔΕΑΞ

SIGGRAPH 2007 22:00

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης,

Το εργαστήρι comics της ΦΕΞ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων σχεδίων το Υπ. Πολιτισμού και τη Γ. Γ. Νέας Γενιάς παρουσιάζουν τα πλέον πρωτοποριακά 3D anmimation και οι ψηφιακές τεχνικές της περασμένης χρονιάς, έτσι όπως επελέγησαν και παρουσιάστηκαν στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, τον Αύγουστο του 2007, έρχονται στην Αθήνα, με την ευγενική παραχώρηση της SIGGRAPH 2007 : Computer graphics and Interactive Techniques

Και, βέβαια, το κέφι στην Ξάνθη δεν εξαρτάται μόνο από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αλλά από τη διάθεση του κάθε επισκέπτη και φυσικά… τις αντοχές του στο περπάτημα, το χορό και το ξενύχτι.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.