Σακης Βαργεμτζιδης «Διωξ’ τα σκοταδια σου, κοιτα ψηλα• η αγαπη θα βλαστησει…!»

Μετά από πολλά χρόνια επιτυχημένης διαδρομής στην Αθήνα, όπου ως συνθέτης και πιανίστας είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, ο συντοπίτης μας Σάκης Βαργεμτζίδης επέστρεψε στην Κομοτηνή, όχι για να επαναπαυθεί στην επιτυχία του παρελθόντος αλλά για να «ανοίξει» νέους μουσικούς δρόμους, συνεργαζόμενος με νέους σε μουσικά στέκια της πόλης, στη χορωδία «Εύμολπος» και στο Ωδείο Μενέλαου Συκάκη, εναποθέτοντας το δικό του στίγμα στη μουσική της Ροδόπης.

Πώς αξιολογείτε καλλιτεχνικά τη χρονιά που έφυγε σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στον χώρο σας ευρύτερα;
Σ.Β.:
Ένα σακίδιο γεμάτο όμορφες αναμνήσεις, από παραστάσεις ανά την Ελλάδα, το 2016, με την αγαπημένη μου χορωδία «Εύμολπος» Κομοτηνής να κλείνει τον Δεκέμβριο στο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Αγάπης στον Τύρναβο. Το 2016 ήταν για μένα μια χρονιά δημιουργική με εμφανείς τάσεις συνθετικής γραφής, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε ομαδικό, χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποίας αποτελεί η μουσική που έγραψα για την επετειακή ταινία των 30 χρόνων λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, καθώς και για την θεατρική παράσταση «Της κακομοίρας», η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Ένα κάλεσμα για μια δισκογραφική δουλειά στην Αθήνα ολοκληρώνει την ανάγκη να ζω στο όνειρο…!

Το 2016 είχαμε δυστυχώς τον θάνατο πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού στερεώματος. Ποια απώλεια σας άγγιξε περισσότερο;
Σ.Β.:
Μια απώλεια ενός μεγάλου δημιουργού – ποιητή, καλλιτέχνη, οραματιστή- του Leonard Cohen με συγκλόνισε για το 2016.

Here it is …
Ιδού το στέμμα σου
ιδού η σφραγίδα και τα δαχτυλίδια
ιδού η αγάπη σου για όλα τα πράγματα…

Επίσης, μεγάλη η απώλεια ενός φιλόσοφου, ποιητή, μέλους της μπάντας «Διάφανα κρίνα» του Θάνου Ανεστόπουλου.

Αποχαιρετισμός…

Αντίο Θάνο Ανεστόπουλε …κρινάκι στην άκρη της θάλασσας μέσα στην απέραντη άμμο.

Κοίτα τα χέρια σου, αντέχουν πολλά. Διώξ’ τα σκοτάδια σου, κοίτα ψηλά. Η αγάπη θα βλαστήσει…!

 Ρούντι Ρινάλντι

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2017 και τι θα ευχόσασταν στους ακροατές σας;
Σ.Β.:
Η στιγμή που ανοίγει η αυλαία του νέου χρόνου είναι κατάλληλη για να απελευθερωθούν καινούρια οράματα, και στόχοι, ώστε τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας να μας κάνουν πιο «πλούσιους». Στόχος είναι να συνδέουμε τις καλλιτεχνικές μας δράσεις με τη ζωή της πόλης, και το πιο βασικό να ανανεώνουμε το ενδιαφέρον των πολιτών κάθε ηλικίας. Ο πολιτισμός και οι τέχνες τροφοδοτούν τη σκέψη, και το πνεύμα, και αποτελούν κινητήρια δύναμη στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο νέος χρόνος να γεννήσει, έμπνευση, ιδέες, φαντασία, όραμα και περισυλλογή για το προσωπικό πέταγμα του κάθε ανθρώπου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.