Σ.Σακελλιων «Με το κλεισιμο της αξιολογησης αλλαζουμε σελιδα»

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία»

Πεπεισμένος ότι τα πολύ δύσκολα της συμφωνίας, που υλοποιεί η παρούσα κυβέρνηση, έχουν πλέον υλοποιηθεί, καθώς και ότι μετά την αξιολόγηση ανοίγονται νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, εμφανίστηκε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β», ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταμάτης Σακελλίων. Ταυτόχρονα, ο κ. Σακελλίων υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης στα πεδία ειδικότερα του ασφαλιστικού και του φορολογικού, κάνοντας λόγο για δίκαιη κατανομή των βαρών της υλοποιούμενης συμφωνίας. 

«Η συμφωνία ήταν δύσκολη, δεν το κρύψαμε, όμως είχε και πλεονεκτήματα»

Ανατρέχοντας αρχικά στο καλοκαίρι του 2015, υπερασπίστηκε τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση μετά από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, για να επισημάνει ότι αυτή εγκρίθηκε με την ψήφο του ελληνικού λαού στις 20 Σεπτεμβρίου. «Μετά από μια επίπονη διαπραγμάτευση που κράτησε εφτά μήνες», σημείωσε, «καταλήξαμε σε μια συμφωνία». «Η συμφωνία ήταν δύσκολη, δεν το κρύψαμε», προσέθεσε, «όμως η συμφωνία αυτή είχε και πλεονεκτήματα. Για πρώτη φορά έδινε ένα μεγάλο παράθυρο στη χώρα, ώστε να τελειώνει με την επιτροπεία». «Πήραμε λοιπόν τη συμφωνία», συνέχισε, «την κοινοποιήσαμε στον ελληνικό λαό και ζητήσαμε στις 20 Σεπτεμβρίου την ψήφο του. Να την εγκρίνει ή να την απορρίψει. Ο ελληνικός λαός είπε, ξέρω ότι είναι μια δύσκολη συμφωνία- γιατί είχε κάνει την επιλογή να μείνει στο ευρώ- αλλά θέλω εσείς να την υλοποιήσετε κι όχι ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Μητσοτάκης. Εσείς θέλω, είπε στον Τσίπρα. Να κατανεμηθούν δίκαια τα βάρη αυτής της συμφωνίας».

«Ακόμα κι αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία, θα έπρεπε η οποιαδήποτε κυβέρνηση να κάνει μια σοβαρή τομή στο ασφαλιστικό σύστημα»

Η στρατηγική της δίκαιης κατανομής των βαρών διέκρινε ότι ακολουθήθηκε και στις αλλαγές επί του ασφαλιστικού συστήματος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων δεν θα επιβαρυνθεί. «Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ήταν τελειωμένο», τόνισε, για να προσθέσει πως «ακόμα κι αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία, θα έπρεπε η οποιαδήποτε κυβέρνηση να κάνει μια σοβαρή τομή στο ασφαλιστικό σύστημα». «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις τι έκαναν;», αναρωτήθηκε. «Κάτι πολύ απλό», έσπευσε να αποκριθεί, «απλώς έκοβαν συντάξεις». «Οι κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2015 έκοψαν τις συντάξεις έντεκα φορές», υπενθύμισε, για να αντιτείνει ότι «στον ενάμιση χρόνο, από το Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα, αυτή η κυβέρνηση το μόνο που έκοψε από τις συντάξεις ήταν ένα μικρό ποσοστό το οποίο θα πήγαινε στα ασφαλιστικά ταμεία». «Μείωση στις συντάξεις επομένως, δεν έγινε», συνέχισε, «ενώ είπαμε στο ασφαλιστικό μια πάρα πολύ καλή αρχή είναι όλοι να πληρώνουν το 20% του όποιου εισοδήματός τους ως ασφαλιστικές εισφορές. Πού είναι το άδικο εδώ;».

«Ο βασικός στόχος πλέον είναι να μειωθεί η ανεργία για να αυξηθούν οι εισφορές στα ταμεία»

«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα, υπέστη αλλεπάλληλους βιασμούς», τόνισε σε άλλο σημείο, συμπληρώνοντας ότι «άρα η πίτα που έχεις αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένη». «Με 25% ανεργία και με “μαύρη εργασία”, κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να σταθεί γιατί δεν έχει εισροές”, εξήγησε. «Άρα ο βασικός στόχος πλέον», συνέχισε, «είναι να μειωθεί η ανεργία για να αυξηθούν οι εισφορές στα ταμεία. Όχι μόνο για βρουν δουλειά οι άνθρωποι, που είναι το πιο σημαντικό, αλλά ταυτόχρονα να τροφοδοτούνται και τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, εργαζόμενους, υπαλλήλους, επαγγελματίες»

Εστιάζοντας ειδικότερα στη μεταχείριση του αγροτικού κόσμου, ο κ. Σακελλίων αρχικά υποστήριξε ότι το αφορολόγητο για το αγρότη ανέρχεται σήμερα στις 21.000 ευρώ, μέγεθος υπό το οποίο καλύπτεται το 85-87% των αγροτών του νομού Ροδόπης, όπως επισήμανε. «Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, εργαζόμενους, υπαλλήλους, επαγγελματίες», υπογράμμισε.

«Η μικρή αύξηση του ΦΠΑ δε θα πάει στον καταναλωτή γιατί την έχουν απορροφήσει οι επιχειρηματίες»

Σε σχέση με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η παρατήρηση που έκανε ο κ. Σακελλίων ήταν ότι «αυτή η μικρή αλλαγή δε θα πάει στον καταναλωτή γιατί την έχουν απορροφήσει οι επιχειρηματίες», με την επισήμανση ότι «η εναλλακτική που ζητούσαν οι δανειστές ήταν το νερό να πάει από το 13% στο 23% και επίσης από το 13% στο 23% το ρεύμα». 

«Όσο αυξάνονται τα έσοδα, θα μειώνονται με ασφάλεια οι φορολογικοί συντελεστές»

Δηλώνοντας πεπεισμένος πως τα μέτρα που πέρασαν αποτελούσαν το 80-90% της συνολικής συμφωνίας, σημείωσε ότι «από εδώ και πέρα το μόνο δύσκολο θέμα που υπάρχει είναι τα εργασιακά». «Όσον αφορά δημοσιονομικά μέτρα, όσον αφορά φορολογικά μέτρα, τελειώσαμε», επισήμανε. «Αυτό που μένει ανοικτό είναι ότι όσο αυξάνονται τα έσοδα», συμπλήρωσε, «θα μειώνονται με ασφάλεια οι φορολογικοί συντελεστές». 

«Αυτό που ψάχνει ο κόσμος κυρίως να βρει είναι μια σταθερότητα και μια ηρεμία»

Μιλώντας για τις αντιδράσεις κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων στα μέτρα, που πέρασαν, ο κ. Σακελλίων διέκρινε καταρχήν ότι για διαφορετικούς λόγους αντιδρά καθεμιά ομάδα, για να κάνει λόγο στη συνέχεια για μια ευρύτερη κούραση του κόσμου από πολιτικές ύφεσης και λιτότητας, σπεύδοντας να διαχωρίσει όμως από αυτές την πολιτική που ακολουθεί η τωρινή κυβέρνηση. «Εγώ καταλαβαίνω από την άλλη μεριά και μια ευρύτερη κούραση του κόσμου, γιατί εδώ και έξι χρόνια ταλαιπωρείται από μια ύφεση, μείωση εισοδημάτων κλπ», σημείωσε στη σχετική αναφορά του. «Όμως πρέπει να πούμε ότι τα μέτρα τα δημοσιονομικά που πήραμε εμείς- και είναι τα τελευταία», συνέχισε, «είναι 5,6 δις για τρία χρόνια, σε σχέση με τα 20 δις του Σαμαρά. Αυτό που ψάχνει ο κόσμος κυρίως να βρει είναι μια σταθερότητα και μια ηρεμία. Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα φέρει την πρώτη εκταμίευση που είναι γύρω στα 7,5 δις. Από αυτά τα 7,5 δις. ένα σημαντικό ποσό θα επιστρέψει στην αγορά για ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου. Το 2015, με όλο τα δύσκολα που περάσαμε, είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δις. Αυτό, σύμφωνα με τη συμφωνία που έχουμε κάνει, μοιράζεται ως εξής: 500 εκατομμύρια θα πάνε στο χρέος, 500 εκατομμύρια θα πάνε σε ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου και 700 εκατομμύρια, συν τι άλλο θα προστεθεί, στο νέο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Και θα επιστρέψουν αυτά τα χρήματα στην κοινωνία, σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη».
 
«Σε αυτό το ταμείο θα μπαίνουν και χρήματα από τη φοροδιαφυγή», έσπευσε να επισημάνει στο σημείο αυτό, συμπληρώνοντας ότι «γενικότερα από τη φοροδιαφυγή εισπράξαμε γύρω στο 1 δις ευρώ». Εστιάζοντας δε την προσοχή του στην επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών μέσων, παρατήρησε ότι «θα φέρει χρήμα στα δημόσια ταμεία και κανόνες καθαρού παιχνιδιού στο χώρο των media». «Δεν είπαμε ότι τα πράγματα είναι εύκολα», συνέχισε, «αλλά θεωρούμε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλάζουμε σελίδα και ο νέος αναπτυξιακός, θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία. Το μεγάλο λοιπόν στοίχημα είναι η επόμενη μέρα και σε αυτό θα κριθούμε. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εμείς τους υποχρεώσαμε να παραδεχτούν ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο. Τι λέει η περίφημη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος; Ότι θα πληρώνουμε για χρέος με οροφή τα πρώτα χρόνια μέχρι το 2030 το 15% του ΑΕΠ και μετά το 2030, το 20%. Αν αυτό ίσχυε από το 2010 μέχρι το 2015, η ελληνική οικονομία θα γλύτωνε 100 δις. ευρώ. 

«Το μεγάλο στοίχημα, να μεγαλώσουμε την πίτα, που σημαίνει περισσότερα έσοδα, περισσότερες θέσεις εργασίας, σταθερές θέσεις εργασίας»

Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για να έρθουν οι επενδύσεις στη χώρα. «Με τη σιγουριά ότι το χρέος μπαίνει σε μια σταθερή τροχιά δε θα έχουμε απότομες καμπύλες», διέκρινε, «με αποτέλεσμα ο επενδυτής να έχει ανοιχτό πεδίο μπροστά του για να κάνει μια σοβαρή επένδυση». «Να του δώσουμε κίνητρα με το αναπτυξιακό σταθερό φορολογικό σύστημα για 12 χρόνια», συνέχισε, «για επενδύσεις πάνω από 20 εκατομμύρια. Επίσης, στον δύσκολο αυτό καιρό αυξήθηκαν οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Δεν μπορεί να τραβήξει τα δύσκολα μόνο ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Και ο ιδιωτικός τομέας και ο δημόσιος πρέπει να είναι εντός της οικονομίας. Ο αναπτυξιακός νόμος έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με όλους τους προηγούμενους, κυρίως σε ό,τι αφορά το φορολογικό κομμάτι. Σταθερό φορολογικό σύστημα, και στοχευμένες επιδοτήσεις, οι οποίες θα παρακολουθούνται on line. Θα είναι σε τομείς που θα μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για την οικονομία. Νέες τεχνολογίες, καινοτομία, αργοτοδιατροφή. Βασικοί τομείς και για τη χώρα, αλλά και για την περιφέρειά μας.
 
Πιστεύω ότι ο αναπτυξιακός, το κλείσιμο της αξιολόγησης, η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών κλπ θα δώσουν μια ώθηση στην ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία είναι σαν το σπιράλ. Συμπιέστηκε πάρα πολύ και ειλικρινά πιστεύω ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις εκείνες να εκτιναχθεί και να δημιουργήσει πλούτο. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, να μεγαλώσουμε την πίτα, που σημαίνει περισσότερα έσοδα, περισσότερες θέσεις εργασίας, σταθερές θέσεις εργασίας. Δε θέλουμε θέσεις εργασία αποικιακού χαρακτήρα». 

«Επιχειρούμε να κάνουμε μεγάλες τομές στη διοίκηση του κράτους»

Καταλήγοντας ο κ. Σακελλίων υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει πλέον ο δρόμος για να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και στη διοίκηση του κράτους. «Επιχειρούμε να κάνουμε μεγάλες τομές», σημείωσε μεταξύ άλλων, «οι οποίες βέβαια θα έχουν κάποια μεταβατικά στάδια. Γιατί πρέπει να έχουν κάποια μεταβατικά στάδια. Όπως και στην παιδεία ακούγονται πολλά. Διαφωνεί κανένας να μειωθεί η ύλη και ο αριθμός των εξεταζομένων μαθημάτων στα παιδιά του γυμνασίου; Διαφωνεί κανείς να ορίσουμε επιτέλους τις ανάγκες εκπαιδευτικού προσωπικού και να τοποθετηθούν οι άνθρωποι και να δουλέψουν;».

«Η συμφωνία για το Ελληνικό είναι κατά πολύ καλύτερη της προηγούμενης»

«Η συμφωνία που πετύχαμε για το Ελληνικό είναι κατά πολύ καλύτερη της προηγούμενης συμφωνίας. Αυξάνεται ο χώρος πρασίνου κατά 1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα. Το μητροπολιτικό κεντρικό πάρκο του Ελληνικού, θα είναι 2 εκατομμύρια τ.μ., συν 500 χιλ. τετραγωνικά μέτρα θα είναι οι υπόλοιποι χώροι πρασίνου. Επίσης, ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, που δεν υπήρχε στην προηγούμενη συμφωνία, είναι ότι ο επενδυτής θα ξεκινήσει πρώτα από το πάρκο. Που σημαίνει ότι μετά τα πέντε χρόνια θα πάει στη δόμηση. Η προηγούμενη συμφωνία έλεγε πρώτα η δόμηση κι αν αποδώσει η δόμηση, μετά θα κάνουμε μέρος του πάρκου. Άρα λοιπόν θα δώσουμε στους Αθηναίους ένα χώρο πρασίνου 2 εκατομμυρίων τ.μ., με ανεμπόδιστη πρόσβαση. Παίρνουμε και περισσότερα χρήματα, 915 εκατ. ευρώ άμεσα, συν 1,5 δις τα έργα. Άρα άλλαξαν κατά πολύ την προηγούμενη συμφωνία, προς το συμφέρον των ελλήνων πολιτών και του ελληνικού δημοσίου. Όποιος διαβάσει τα στοιχεία και συγκρίνει τις δύο συμφωνίες θα το καταλάβει. Τα νούμερα είναι αδιάψευστα».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.