Σ. Μενεσελιδου: «Δεν υπαρχει καμια αντιπαλοτητα οσον αφορα στους αντρες και τις γυναικες στο κινημα»

Πριν μια εβδομάδα έλαβε χώρα στην Αθήνα η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική εκπροσώπηση τόσο απ’ το κέντρο όσο και από την περιφέρεια, και δόθηκε έμφαση στο ιδεολογικό υπόβαθρο του πολιτικού αγώνα των γυναικών για ουσιαστικότερη συμμετοχή. Στη Συνδιάσκεψη βρέθηκε η κ. Μενεσελίδου, η οποία θα συμμετέχει και ως σύνεδρος στο 6ο Συνέδριο του κόμματος, μετά από τη χθεσινή εκλογή της στην πέμπτη θέση σε επίπεδο Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης.

Την προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Τομέα Γυναικών ΠΑΣΟΚ ενόψει του 6ου Συνεδρίου. Η κ. Σοφία Μενεσελίδου, δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Κομοτηνής ήταν παρούσα στη Συνδιάσκεψη και αναφέρεται στο αντικείμενο αυτής: «Τέθηκαν οι βάσεις για το πολιτικό πλαίσιο, με το οποίο θα πορευτούμε ως γυναίκες και διευκρινίστηκαν σημεία που αφορούσαν στη συμμετοχή μας στο συνέδριο. Η εκπροσώπηση των γυναικών του κινήματος ήταν η καλύτερη δυνατή, βρέθηκαν όλα τα πρωτοκλασσάτα στελέχη, όπως και όλες οι γυναίκες απ’ το κέντρο και την ελληνική περιφέρεια. Η Μαργαρίτα Παπανδρέου είχε μια πάρα πολύ ωραία ομιλία, ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου, η Βάσω Παπανδρέου που μίλησε εκτενέστατα για το Νόμο περί της ποσόστωσης των γυναικών στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Η κεντρική εισήγηση έγινε από την Άννα Καραμάνου, γραμματέα του Τομέα Γυναικών».

Ανάμεσα στις παριστάμενες ήταν η Ελισσάβετ Παπαζώη, η Μιλένα Αποστολάκη, η Μαρία Αρσένη, η Φώφη Γεννηματά ενώ η έκπληξη ήρθε απ’ την πλευρά του προέδρου της Ελληνικής Βουλής: «Ο Απόστολος Κακλαμάνης είχε μια εισήγηση ουσίας. Ο πρόεδρος της Βουλής θέτει πάντα το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων. Η ομιλία του ήταν στην κατεύθυνση της στήριξης της γυναικείας συμμετοχής και ως προς το ότι οι γυναίκες πρέπει επιτέλους ν’ ασκήσουν κριτική στην ίδια τους την πορεία και να προσέξουν να μην αυτοαναλωθούν σε συνθήματα που αφορούν μεν τη συμμετοχή των γυναικών, αλλά που πολλές φορές υποκρύπτουν άλλες βλέψεις».

Για το κατά πόσο οι γυναίκες ακολουθούν τη δική τους πορεία με το προσωπικό τους ύφος στην πολιτική ή μετέρχονται μεθόδους «αντρικές», ένα πολυσυζητημένο θέμα, η κ. Μενεσελίδου υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική δεν το ασπάζονται: «Η πολιτική δεν έχει λογική αντρικής και γυναικείας οπτικής. Υπάρχει σαφώς μια ματιά, ένας λόγος γυναικείος, με την έννοια ότι προσεγγίζει την πολιτική με μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους κανόνες του παιχνιδιού».

Στη Συνδιάσκεψη της περασμένης Δευτέρας τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, ενώ πρωταγωνίστησε το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι γυναίκες, «η ιδεολογία και η προοπτική που πρέπει να διέπουν τον αγώνα τους για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή». Η κ. Μενεσελίδου σημειώνει ότι το σύνολο των γυναικών έδωσαν έμφαση στην ποιότητα. «Ν’ αναδειχθούν οι γυναίκες που έχουν να προσφέρουν πολιτική για να πετύχουμε την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, γιατί οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να την αναβαθμίσουν».

Η σχέση συνεδρίου γυναίκας έχει να κάνει και με τα ποσοστά συμμετοχής. «Το ποσοστό των γυναικών αναμένεται να είναι αρκετά αυξημένο. Είναι περίπου στο 30%, άρα μεταφράζεται σε 30% συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή και κατ’ αντιστοιχία και στο Εκτελεστικό Γραφείο. Η γυναικεία ματιά στην πολιτική είναι απαραίτητη για να προσδώσει το βάρος που χρειάζεται σε ζητήματα κυρίως κοινωνικής ευαισθησίας, η οποία αποτελεί το πρώτο στοιχείο του τρίπτυχου συνθήματος που συνοδεύει το συνέδριο». Η προτεραιότητα που δίνει το ΠΑΣΟΚ στην προσέγγιση ζητημάτων που άπτονται της κοινωνικής ευαισθησίας καθιστά την κ. Μενεσελίδου αισιόδοξη.

Ικανοποιημένη όμως εμφανίστηκε σήμερα και από την πέμπτη θέση που κατέλαβε χθες με 247 ψήφους κατά τη διάρκεια εκλογής συνέδρων σε επίπεδο Νομαρχιακής Επιτροπής. Τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα όσον αφορά στους άντρες και τις γυναίκες στο κίνημα» η κ. Μενεσελίδου σημειώνει ότι στα 17 χρόνια ενασχόλησής της με την πολιτική (απ’ τις τάξεις του μαθητικού) είχε λάβει κατά προτεραιότητα το σεβασμό ως άτομο. «Στη Νεολαία, μέχρι τα 30-31, δεν ισχύει η ποσόστωση για τις γυναίκες και μάλιστα είχαμε λάβει την απόφαση στο πρώτο συνέδριο της Νεολαίας. Το ΠΑΣΟΚ είχε πάντοτε την ωριμότητα ν’ αναδεικνύει τους ανθρώπους που θεωρεί ότι είναι ικανοί, αφήνοντας στην άκρη διαχωρισμούς σε άντρες και γυναίκες. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή γιατί θεωρώ ότι ήταν μια ψήφος στην πολιτική παρουσία μου κι όχι στη γυναικεία μου πλευρά». Ανεξάρτητα όμως απ’ τον αριθμό ψήφων η κ. Μενεσελίδου αντιμετωπίζει την ευθύνη από ιδεολογική σκοπιά: «Την ευθύνη απέναντι στο κίνημα την αισθάνονται όλοι, είτε εκλέγονται πρώτοι, είτε δεν συμμετέχουν σε όργανα. Η συμμετοχή και μόνο στις τάξεις του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ συνιστά μια βεβαρημένη ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και στην κοινωνία που καλούμαστε μέσα από τις τάξεις του κόμματος να υπηρετήσουμε».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.