Σ. Φαμελλος: «Δωρο» σε ιδιωτες LNG και λιμανι Αλεξανδρουπολης

Δήλωση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την τελετή υπογραφής για τον Σταθμό Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης

Την χθεσινή τελετή υπογραφής για το έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης, σχολίασε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτης Φάμελλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης «ξέχασε» να αναφέρει ότι η έναρξη της βουλγαρικής συμμετοχής ήταν έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ανέφερε ότι η επιζήμια για την χώρα,  ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου δεν μπορεί να κρυφτεί με τις «μισές αλήθειες» του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά ή δήλωση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ:

«Στη τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της Βουλγαρικής εταιρείας BULGARTRANSGAZ EAD (BTG) στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης, με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, ο κύριος Μητσοτάκης, συνεπής στις προσφιλείς του συνήθειες, ξέχασε φυσικά να αναφέρει ότι η έναρξη και η ωρίμανση της βουλγαρικής συμμετοχής στο έργο, με ουσιαστικές πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ήταν έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, η προώθηση ενεργειακών έργων διακρατικής εμβέλειας αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο και την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, κάτι που ο κύριος Μητσοτάκης επιδιώκει, για πολλούς λόγους, να ξεχαστεί γρήγορα.

Παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του:

  • Στην επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει το έργο του Τερματικού Σταθμού (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης, ένα έργο εθνικής σημασίας, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος σήμερα, δίνοντας τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο έργο «δώρο» σε κάποιο ιδιώτη. Και μάλιστα  ως τμήμα και περιουσία της ΔΕΠΑ Εμπορίας και όχι της ΔΕΠΑ Υποδομών ή της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, επιλογή που γεννάει πολλά ερωτηματικά για τα κίνητρά της.
  • Στην επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ να εκχωρήσει όλο το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας σε έναν ιδιώτη, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, δημιουργώντας συνθήκες μονοπωλίου, εις βάρος των πολιτών και των επαγγελματιών/επιχειρήσεων και στερώντας επιπρόσθετα από την ελληνική πολιτεία ένα κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο στη μετάβαση της χώρας στην απανθρακοποίηση και στην κλιματική ουδετερότητα.
  • Στην επιλογή τέλος της κυβέρνησης ΝΔ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που συνδέεται στενά με τη λειτουργία του Τερματικού σταθμού ΥΦΑ (FSRU), όπως ανέφερε και ο ίδιος σήμερα, αλλά και ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, ενεργειακά, αμυντικά και εμπορικά, να ιδιωτικοποιηθεί και να δοθεί για μονοπωλιακή διαχείριση σε ένα ιδιώτη, που δεν θα έχει πάντα τα ίδια συμφέροντα με τις εθνικές, ενεργειακές και αναπτυξιακές μας ανάγκες.

Από τα ανωτέρω, είναι κατανοητό για ποιο λόγο ο κύριος Μητσοτάκης απέκρυψε από τη σημερινή του ομιλία όλες αυτές τις επιζήμιες για τη χώρα μας επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Όσον αφορά στην ίδια την επένδυση του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ της Αλεξανδρούπολης σημειώνουμε ότι σαφώς και είναι σημαντική η συμμετοχή της Βουλγαρίας, την οποία σχεδίασε, προετοίμασε και ωρίμασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περίοδο 2015-2019.

Παραμένουν όμως ακόμη σε εκκρεμότητα κρίσιμα θέματα σχετικά με την κατάληξη του εταιρικού και επενδυτικού σχήματος και την έναρξη της επένδυσης, ζητήματα που είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα για τη χώρα μας.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου κακώς και περιέργως συμπεριλήφθηκε το έργο, η αποχώρηση του ελληνικού δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ και η στείρα επικοινωνιακή και μικροκομματική διαχείριση τέτοιων θεμάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν οδηγούν στην επίλυση των ζητημάτων αυτών και σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής πολιτείας και των πολιτών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.