Ρυθμιση των Δανειων του Ταμειου Παρακαταθηκων και Δανειων ζητουν οι Δημοσιοι Υπαλληλοι

Ψήφισμα διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Εφορείας Κομοτηνής κατέθεσαν μέλη της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

Ψήφισμα διαμαρτυρίας παρέδωσαν το πρωί της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου στον προϊστάμενο της Εφορίας Κομοτηνής μέλη της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, διαμαρτυρόμενα για τη μη ρύθμιση των δανείων Δημοσίων υπαλλήλων από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι δόσεις του οποίου έχουν οδηγήσει πολλούς στο όριο της επιβίωσης.
 
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, υπάρχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι και στη Ροδόπη που έχουν δάνεια και με δεδομένο ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει πέσει κατά 50%, την ίδια ώρα που η άμεση και η έμμεση φορολόγηση έχει ανέβει σημαντικά, πολλές οικογένειες βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Για αυτό και ζητούν να υπάρξει, με συγκεκριμένα κριτήρια, ανάλογη μείωση του κεφαλαίου του δανείου και του επιτοκίου, που ξεπερνά το 5% ενώ το μέσο επιτόκιο στην αγορά είναι 2 με 2,5%.
 
Ως παράδειγμα έφερε τον εαυτό του, με το στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ που πήρε το 2003 για 30 χρόνια, με δόση 800 ευρώ το μήνα, ένα σημαντικό ποσό που όμως θεωρούσε με τα τότε δεδομένα ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Σήμερα, με παιδιά στην εφηβεία και αυξημένες ανάγκες και για αυτά, έχει υποστεί περικοπές, όπως και οι συνάδελφοί του, κατά μέσο όρο 50%, έχει αυξημένη φορολογία και στο ΦΠΑ, και στον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα η οικογένεια να μην μπορεί να ζήσει.
 
«Σκεφτόμαστε κάθε φορά τι θα πληρώσουμε από τους λογαριασμούς, πώς θα τα βγάλουμε πέρα και αν μπορούμε να έχουμε μια άλλη πηγή εισοδήματος» σημείωσε, τονίζοντας πως κανένας δημόσιος υπάλληλος με δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων δεν μπορεί να προσφύγει στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, μιας και οι δόσεις κρατούνται απευθείας από το μισθό και το δάνειο θεωρείται εξυπηρετούμενο, για αυτό και ο μόνος που μπορεί να κάνει ρύθμιση είναι το κράτος. 

«Οι ρυθμίσεις που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα οδήγησαν σε όξυνσή του» 

Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας που παρέδωσαν τα μέλη της ΑΔΕΔΥ:
 

«Η ραγδαία μείωση των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων και των συντάξεων του Δημοσίου, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων 6 μνημονιακών ετών (ΕΝΦΙΑ, μεγάλη αύξηση ΦΠΑ, μείωση αφορολογήτου, κατάργηση φοροαπαλλαγών, επιβολή κράτησης για αλληλεγγύη κ.α), καθιστούν πλέον δύσκολη έως αδύνατη την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων δανείων, οδηγώντας χιλιάδες συναδέλφους μας σε απόγνωση, καθώς τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η επιβίωση των οικογενειών τους.
 
Δάνεια τα οποία συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να επιβαρύνονται με τα τοκογλυφικά επιτόκια της τάξεως του 4,9 έως 6,2%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα επιτόκια της αγοράς, είναι κάτω του 2%.
 
Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν συναρτήσει του ύψους των αποδοχών του κάθε υπαλλήλου, τις οποίες το Δημόσιο μείωσε ραγδαία και μονομερώς την τελευταία 6ετία χωρίς, ταυτόχρονα, να προβεί και σε αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών, επιβαρύνοντας παράλληλα τα νοικοκυριά με υπέρμετρη φορολογία σε όλα τα επίπεδα.
 
Τα δάνεια αυτά είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η πολιτεία δεν μπορεί να θεωρεί απαιτητό το σύνολο του κεφαλαίου, απ’ τη στιγμή που η ίδια ακύρωσε έναν απ’ τους βασικούς όρους της δανειακής σύμβασης, που είναι το ύψος των αποδοχών του δανειολήπτη. Τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να εξοφληθούν, γιατί είναι αναντίστοιχα τόσο των εισοδημάτων των δανειοληπτών, όσο και της αξίας πλέον των ακινήτων με τα οποία είναι συνδεδεμένα.
 
Οι ρυθμίσεις που προωθεί και η σημερινή Κυβέρνηση βρίσκονται στην ίδια λογική προηγούμενων ρυθμίσεων οι οποίες παρουσιάστηκαν ως μέσο ανακούφισης των δανειακών υποχρεώσεων, όμως όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα οδήγησαν σε όξυνσή του, μέσω της απαράδεκτης, παράνομης και αντισυνταγματικής διαδικασίας της κεφαλαιοποίησης των τόκων και ανατοκισμού τους στο διηνεκές!
 
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ροδόπης καλεί την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το φλέγον ζήτημα των στεγαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και ζητούμε:
 
• Να αναπροσαρμόσει τα δάνεια με βάση το ύψος του πραγματικού σημερινού εισοδήματος των υπαλλήλων ή συνταξιούχων (μισθοδοσία μείον οι φορολογικές επιβαρύνσεις), λαμβάνοντας υπόψιν τη σημερινή αξία των ακινήτων, αλλά και την ύπαρξη και άλλων δανείων για το ίδιο ακίνητο.
• Να μηδενίσει τα τοκογλυφικά επιτόκια, ή έστω να τα αναπροσαρμόσει στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δόση του δανείου κρατείται απ’ ευθείας από το μισθό του υπαλλήλου και ως εκ τούτου δεν υφίσταται καμία διακινδύνευση για τα εν λόγω δάνεια.
• Να σταματήσει τον παράνομο ανατοκισμό και να συμμορφωθεί – ευθυγραμμιστεί με τις δικαστικές αποφάσεις
• Να σταματήσει την ολέθρια πορεία διάλυσης του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (που ευνοεί μόνο τα συμφέροντα των Ιδιωτικών Τραπεζών) και να προχωρήσει στην ουσιαστική αξιοποίηση και αναβάθμισή του, αναδεικνύοντας τον ιδρυτικό σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
• Να αποτελέσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω της αναβάθμισης της λειτουργίας του, το φορέα εκείνο που θα συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του συνόλου των Στεγαστικών Δανείων των εργαζομένων και συνταξιούχων (Ταχ. Ταμιευτήριο, Ιδιωτικές τράπεζες) μέσω της εξαγοράς αυτών (αντί να περάσουν στα χέρια των funds) και της ουσιαστικής ρύθμισής τους, με τρόπο μάλιστα που μπορεί να αποφέρει και στο Ταμείο τεράστια κέρδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.