Ρυθμισεις οφειλων με χαμηλη εισπραξιμοτητα στο Δημο Κομοτηνης

Ξεκινούν, αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους πολλοί Κομοτηναίοι

Την επαναφορά της δυνατότητας ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών προς τους Ο.Τ.Α., που προέρχονται από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα που τις επιβαρύνουν προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, με διάταξη που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο το οποίο απεστάλη στους ΟΤΑ για διαβούλευση.
 
Αυτή θα είναι η τέταρτη κατά σειρά ρύθμιση που θα πραγματοποιηθεί από το 2014 για οφειλές προς τους Δήμους, όμως η εμπειρία των προηγουμένων ετών, τουλάχιστον στο Δήμο Κομοτηνής, δείχνει πως παρόλο που το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, η ανταπόκριση είναι μικρή, και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που συνεχίζουν την ρύθμιση μέχρι τέλους. 

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση 

Η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Η ρύθμιση προβλέπει την απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και από πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή μη καταβολής τέλους, Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), από δύο σε έως είκοσι τέσσερις  δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ,  με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%), από εικοσιπέντε σε έως σαράντα οκτώ δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), από σαράντα εννέα σε έως εβδομήντα δύο δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%), από εβδομήντα τρεις σε έως εκατό δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).
 
Οι δόσεις θα είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων και δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5 % επί του ποσού της κάθε δόσης και επιβάλλεται την επομένη της ημέρας που όφειλε να πληρωθεί η δόση.
 
Να σημειωθεί πως στις οφειλές που μπορεί να ρυθμίζονται περιλαμβάνονται και οφειλές που τελούν σε αναστολή, οφειλές που είναι σε ρύθμιση, καθώς και οφειλές που εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων ή ενώπιον της οικείας επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών.
 
Τέλος η ρύθμιση της οφειλής καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξης του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρείς δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, δεν υποβάλλει στο δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μετά των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και του εκκαθαριστικού Φ.Π.Α. ή αν έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. 

Ενίσχυση του βαθμού εισπραξιμότητας 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο., με δεδομένη την παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία, η παροχή ισχυρών κινήτρων στους οφειλέτες κρίνεται αναγκαία, έτσι ώστε να τακτοποιήσουν σωρευμένες και παρελθούσες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τους δήμους.
 
Το Υπουργείο αναμένει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ενισχύσει το βαθμό εισπραξιμότητας εσόδων των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, ιδιαίτερα αυτών που ανάγονται σε παρελθόντα έτη, παρά τη διαγραφή μέρους ή ολόκληρων των προστίμων και των προσαυξήσεων που επιβαρύνουν τις ρυθμιζόμενες οφειλές, ενώ η παρούσα ρύθμιση καταλαμβάνει εκτός από τους Δήμους και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α.
 
Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, η συμμετοχή δεν ήταν πολύ μεγάλη, ενώ σε ένα ποσοστό όσοι έκαναν τις ρυθμίσεις δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα ποσοστά της μηνιαίας καταβολής.
 
Βέβαια είναι αλήθεια ότι ο Δήμος εισέπραξε ποσά τα οποία διαφορετικά δεν θα είχε λάβει αν δεν είχε γίνει η ρύθμιση, παρόλα αυτά οι περισσότερες δεν ολοκληρώθηκαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.