Ρυθμισεις για τα ληξιπροθεσμα χρεη

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση στις 26 Σεπτεμβρίου, κι ενώ επίκειται η επικύρωση με νόμο, ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη για τους βεβαιωθέντες φόρους. Δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής όλου του οφειλόμενου ποσού με έκπτωση 50% στο ποσό των προσαυξήσεων ή η τμηματική καταβολή του μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις. Ακόμη κι αν ο οφειλέτης που επιλέγει τις δόσεις δεν ανταποκριθεί σε τρεις δόσεις κατά σειρά μπορεί να επιλέξει άλλες δυο φορές τη ρύθμιση με τη διαφορά ότι θα τεθούν κάποια κριτήρια.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη. Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής αν θα δοθεί παράταση.

Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Κομοτηνής κ. Σάββας Μενεσελίδης εξηγεί στον ΠτΘ ότι η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2002 και αναφέρει τα ευεργετήματα: «Σε περίπτωση καταβολής ολοκλήρου του οφειλόμενου ποσού γίνεται μείωση στις προσαυξήσεις κατά 50%.
Στην άλλη περίπτωση βεβαιώνεται το ποσό ή ρυθμίζεται σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 48. Η κάθε μηνιαία δόση έχει την κύρια οφειλή και την προσαύξηση που αναλογεί σ’ αυτήν από τις παλιές. Αυτοί που επιλέγουν τη ρύθμιση σε δόσεις έχουν έκπτωση 30% στο ποσό της προσαύξησης που αναλογεί στο μήνα, εφόσον τηρούν κανονικά τις δόσεις τους. Στην καταβολή της τελευταίας δόσης η προσαύξηση εξαλείφεται εξ’ ολοκλήρου». Ο τόκος που αναλογεί μηνιαία και με τον οποίο έχει επιβαρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια ο οφειλέτης είναι 1,5%.

Δεύτερη και τρίτη ρύθμιση

Ο κ. Μενεσελίδης εντοπίζει τη διαφορά αυτής της ρύθμισης σε σχέση με τις προηγούμενες: «Γινόταν η ρύθμιση με βάση κάποια κριτήρια για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου. Η ρύθμιση που αφορά τις 48 μηνιαίες δόσεις γίνεται χωρίς κανένα κριτήριο. Υπάρχει μόνο ο περιορισμός το κεφάλαιο της κάθε δόσης να μην είναι μικρότερο των 146,74 ευρώ. Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν 3 συνεχόμενες δόσεις. Έχει όμως τη δυνατότητα να κάνει δεύτερη ρύθμιση για το εναπομείναν ποσό, μόνο που αυτή η ρύθμιση γίνεται με βάση κάποια κριτήρια. Μπορεί να κάνει ακόμη και τρίτη ρύθμιση».

Οι όποιες ρυθμίσεις αποφασίζονται από το υπουργείο Οικονομικών αφορούν τους οφειλέτες, ενώ δεν ισχύει κάποια ρύθμιση που να επιβραβεύει οικονομικά τον συνεπή επαγγελματία. Ο κ. Μενεσελίδης υποστηρίζει: «Από αυτούς που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων που βρίσκονται σε μια πραγματική οικονομική αδυναμία. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Κοντά σ’ αυτούς ευνοούνται και αυτοί που δεν είναι συνεπείς για λόγους κακής συνήθειας. Όταν εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση αυτοί που είχαν σοβαρούς οικονομικούς λόγους θα βρουν τον τρόπο να ανταποκριθούν. Αυτοί που δεν είχαν σοβαρούς λόγους πάλι δεν θα ανταποκριθούν, όπως η πείρα μάς διδάσκει.

Ήδη εμφανίστηκαν κάποιοι ενδιαφερόμενοι αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί χρειάζεται μια αλλαγή στο TAXIS και όπως μας πληροφόρησαν από τη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος αναμένεται εντός των ημερών η τακτοποίηση του προγράμματος. Μέσα από τη ρύθμιση θα ωφεληθούν οι οφειλέτες αλλά και το δημόσιο, που θα εισπράξει κάποιες οφειλές που λίμναζαν εδώ και χρόνια. Θεωρώ ότι πολλοί φορολογούμενοι πολίτες θα ανταποκριθούν γιατί οι δόσεις είναι μεγάλες».

Ρυθμίσεις μέχρι 600.000 ευρώ υπό προϋποθέσεις

Επίσης, δίνεται το δικαίωμα στον προϊστάμενο της ΔΟΥ να κάνει ρύθμιση για οφειλή μέχρι 200.000 ευρώ. «Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, με σύμφωνη γνώμη του αναπληρωτή και του προϊστάμενου του Δικαστικού Τμήματος, δικαιούται να κάνει ρύθμιση μέχρι και 600.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά, δικαίωμα ρύθμισης έχει ο υπουργός Οικονομικών κατόπιν γνωμοδότησης μιας επιτροπής. Πρόκειται για ευνοϊκή ρύθμιση, γιατί στο παρελθόν για ποσά 50.000.000 δρχ. αναγκαζόταν ο φορολογούμενος να προσφύγει στο υπουργείο και μάλιστα να συνοδεύεται από δικηγόρο». Ακόμη κι αν για τον οφειλέτη εκκρεμεί υπόθεση στο Διοικητικό Δικαστήριο μπορεί να ευνοηθεί από τη ρύθμιση: «Ακόμη κι αν εκκρεμεί υπόθεση στο Διοικητικό Δικαστήριο, όταν στέλνουμε την υπόθεση βεβαιώνουμε το 25% της οφειλής που αναλογεί σύμφωνα με την πράξη. Αυτή η οφειλή έχει κάποιες προθεσμίες. Αν δεν καταβληθεί μπαίνουν οι ανάλογες προσαυξήσεις. Είναι δεκτή η ρύθμιση και για τέτοια ποσά, ανεξάρτητα αν εκκρεμεί η υπόθεση στο Διοικητικό Δικαστήριο. Όταν εκδικαστεί η υπόθεση, εάν μεν δικαιωθεί θα του επιστραφούν τα ποσά που έχει πληρώσει. Εάν δεν δικαιωθεί θα έχει ωφεληθεί γιατί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης θα έχει καταβάλει ένα μέρος των υποχρεώσεών του. Ακόμη και οι υποθέσεις που έχουν πτωχεύσει μπορούν να κάνουν αυτή τη ρύθμιση. Δεν γίνεται μόνο αν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία του πτωχευτικού συμβιβασμού».

Εν το μεταξύ, αναβάλλεται μέχρι τον Ιούλιο του 2004 η υποχρεωτική καταβολή του ΦΠΑ με ηλεκτρονικό τρόπο. Δίνεται η δυνατότητα για εννέα ακόμη μήνες της χρήσης και της παραδοσιακής μεθόδου, χειρόγραφα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.