Ρωμαικο – Βυζαντινο νεκροταφειο στο Αρσακειο ειδε το «φως» λογω ΤΑΡ

Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού ανέδειξαν ευρήματα μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Ένα αρχαίο νεκροταφείο που βρίσκεται στην περιοχή του Αρσακείου, έφεραν στο φως οι εργασίες κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) στη Ροδόπη.
 
Πρόκειται για ένα νεκροταφείο ρωμαϊκών – βυζαντινών χρόνων, το οποίο ανακαλύφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά τη διαδικασία των εργασιών διάνοιξης της τάφρου για την τοποθέτηση του αγωγού, με υπεύθυνη αρχαιολόγο από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Μαρίνα Τασακλάκη, πολύ κοντά στο ορθογωνικής κάτοψης φρούριο που βρίσκεται στο Αρσάκειο και το οποίο είναι ενισχυμένο με κυκλικούς πύργους. 

Χώρος παραγωγής αγγείων που μετατράπηκε σε νεκροταφείο  

Όπως εξήγησε στον «ΠτΘ» η κ. Τασακλάκη  στην περιοχή του Αρσακείου βρέθηκαν αρχικά τμήματα πίθων, οστά και ίχνη καύσης, ενώ ακολούθησε ανασκαφική διερεύνηση, η οποία έφερε στο φως τάφους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν λακκοειδείς και ακτέριστοι, ένα επίμηκες μονόχωρο ορθογώνιο κτίριο, έναν κεραμικό κλίβανο, ένα πηγάδι και μια κυκλική κατασκευή.
 
Τα κινητά ευρήματα είναι λιγοστά και η κεραμική δεν έχει μελετηθεί στο σύνολό της έως σήμερα, ωστόσο όπως έκανε γνωστό η κ. Τασακλάκη η εικόνα που προκύπτει από την έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα είναι πως πρόκειται για μια θέση ρωμαϊκών / βυζαντινών χρόνων, η αρχική χρήση της οποίας ήταν εργαστηριακή/βιοτεχνική, χώρος δηλαδή παραγωγής αγγείων, ο οποίος μετά την εγκατάλειψή του χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο. 

Ξεκίνησαν οι εργασίες διάτρησης στο υδραγωγείο της Αναστασιούπολης 

Τα ευρήματα αυτά όμως δεν συνιστούν τα μοναδικά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο αγωγός διασταυρώνεται με το Ιουστινιάνειο διατείχισμα/υδραγωγείο της Αναστασιούπολης, το οποίο παρουσιάζει μοναδικό επιστημονικό ενδιαφέρον, τόσο λειτουργικό όσο και κατασκευαστικό.
 

Σύμφωνα με την Απόφαση του ΥΠΠΟΑ έπρεπε των εργασιών διάτρησης να προηγηθούν εργασίες στερέωσης του μνημείου, οι οποίες σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από πλευράς της κ. Τασακλάκη, ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι την Τετάρτη, 5 Ιουλίου ξεκίνησε η διάτρηση, με τη μέθοδο της υδραυλικής προώθησης σωλήνων με τη χρήση χιτωνίου και τη συνεχή επίβλεψη αρμόδιου υπαλλήλου της ΕΦΑ Ροδόπης.
 
Το υδραγωγείο κατασκευάστηκε, σύμφωνα με τον Προκόπιο, από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό στο πλαίσιο εργασιών ενίσχυσης της πόλης και της ανέγερσης του παράλιου τείχους.  Έχει μήκος περίπου 4 χλμ. και ο ρόλος του ήταν διττός, λειτουργούσε αφενός ως υδραγωγείο για τη μεταφορά του νερού από τις ορεινές πηγές στην πόλη, αφετέρου ως διατείχισμα για τον έλεγχο της πεδινής περιοχής μεταξύ της πόλης και του παρακείμενου βουνού. Τον 14ο αι. το διατείχισμα ενισχύθηκε κατά διαστήματα με πύργους.
 
Σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος του, σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, με το ύψος διατήρησής του να μην ξεπερνά πλέον τα 3 μέτρα στα υψηλότερα σημεία του. Το υλικό κατασκευής του είναι ποταμίσιες κροκάλες που συνέχονται με κονίαμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.