Ρωγμες και καθιζησεις… στο Κεντρο Υγειας Σαπων

Ερωτηματικά για την καταλληλότητα του κτιρίου του Κέντρου Υγείας Σαπών δημιουργούν φαινόμενα ρωγμών και καθιζήσεων στις εγκαταστάσεις του. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, λόγω της διάβρωσης της μάζας του σκυροδέματος, σημειώθηκε πτώση τσιμέντων από την οροφή της εισόδου του Κέντρου Υγείας, ευτυχώς χωρίς να σημειωθούν ατυχήματα ή τραυματισμοί. Με απόφαση της Διεύθυνσης, πλέον η είσοδος στο κτίριο γίνεται από το χώρο εισόδου Πρώτων βοηθειών.

Τόσο ο καθηγητής οπλισμένου σκυροδέματος και αντισεισμικών κατασκευών του ΔΠΘ κ. Χρήστος Καραγιάννης ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει την επιστημονική του άποψη όσο και ο πολιτικός μηχανικός του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Παύλος Καλαϊτζίδης, διαπίστωσαν βλάβες του δομικού συστήματος του κτιρίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν εντόπισαν άμεσα προβλήματα που να εμποδίζουν τη λειτουργία του.


Για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας Σαπων ενημερώθηκε, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ ΠΑΜΘ, από τον επιστημονικό Διευθυντή κ. Μαρίνο Εμμανουήλ.

Την ανάγκη συνολικού ελέγχου των κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να διακριβωθεί η έκταση των βλαβών και να προταθούν συγκεκριμένες λύσεις για πιθανή ενίσχυση τους αλλά και προκειμένου η κατάσταση τους να αναβαθμιστεί στο επίπεδο που αρμόζει σε κτίρια μεγάλης σπουδαιότητας για το κοινωνικό σύνολο, τόνισε σε σχετικές δηλώσεις του ο καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης.

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι «το κτίριο, έτσι όπως είναι αυτή την στιγμή δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα» οπότε το Κέντρο Υγείας Σαπών «μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί».

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζεται το Κέντρο Υγείας κατασκευάστηκαν το έτος 1984. Στις προδιαγραφές των δημοσίων κτιρίων που ανεγέρθηκαν εκείνη την εποχή δεν υπήρχε «η απαραίτητη υγρομόνωση» σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό του Γ.Ν.Ν.Κ κ. Καλαϊτζίδη.

Σε αυτό το γεγονός οφείλονται πιθανότατα και οι διαβρώσεις τις οποίες υπέστη το Κ.Υ Σαπών. Σε ότι αφορά δε το τμήμα που υπέστη τις φθορές είναι το μοναδικό ασκεπές δεδομένου ότι το υπόλοιπο του κτιρίου καλύπτεται με κεραμοσκεπή στέγη. Ο κ. Καλαϊτζίδης πρόσθεσε πως « θα πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε να φέρουμε το κτίριο σε άριστη κατάσταση, σε ένα συντελεστή ασφαλείας τέτοιο ώστε να αντιμετωπίσει την οποιανδήποτε σεισμική διέγερση».

Εν αναμονή της σχετικής έκθεσης του καθηγητή η οποία θα αποτυπώνει επακριβώς το πρόβλημα στο Κέντρο Υγείας ούτως ώστε να προετοιμαστούν και οι αντίστοιχες μελέτες τελεί η Διεύθυνση, όπως υποστήριξε ο επιστημονικός Διευθυντής του Κ.Υ κ. Μαρίνος Εμμανουήλ.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.