Ροδοπη: το Οραμα για μια Γη της Οικολογιας

Τέσσερα μέλη της ομάδας εργασίας που συνέταξε το Στρατηγικό Σχέδιο Νομού Ροδόπης το κατάθεσαν χθες το πρωί στο νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ροδόπης, δήμαρχο Κομοτηνής Τάσο Βαβατσικλή. Όπως σημειώνεται στην εισαγωγή, στρατηγικός στόχος των ασκούντων πολιτική δεν πρέπει να είναι η παραγωγή οποιονδήποτε προϊόντων. Ειδικά για τη Ροδόπη αναφέρεται ότι πρόκειται για περιοχή παραγωγής προϊόντων χαμηλής έως μεσαίας τεχνολογίας, διαπίστωση που οδηγεί στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των δομών και των διαδικασιών των παραγωγικών, διοικητικών, χρηματοοικονομικών και λοιπών μηχανισμών, με στόχο να καταστεί ανταγωνιστική η οικονομία της.

Α. Γιαννακίδης: «Αναθέσαμε το μέλλον των παιδιών μας στους δικούς μας ανθρώπους»

Ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, μετά τη συνάντηση με την ομάδα των καθηγητών έδωσε έμφαση στην πρότασή του να ανατεθεί σε ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης το Στρατηγικό Σχέδιο Νομού Ροδόπης, σε μια προσπάθεια συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας με το πανεπιστήμιο. «Ήθελα να αναπτυχθεί η σημειολογία ότι το όραμα για τα επόμενα χρόνια της Ροδόπης, η Ροδόπη από το 2007 μέχρι το 2013, θα το συγκεκριμενοποιήσουν μέσα από μια δημόσια διαβούλευση με όλους τους θεσμικούς κοινωνικοοικονομικούς φορείς οι πανεπιστημιακοί μας.

Το σημαντικότερο είναι το πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα. Αποφασίσαμε το Νοέμβρη να γίνει η παρουσίαση στην κοινωνία».
Χαρακτήρισε το σχέδιο πρωτοποριακό πανελλαδικά, ευχαριστώντας την ομάδα των πανεπιστημιακών που το συνέταξε. «Θελήσαμε να αναθέσουμε το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας στους δικούς μας ανθρώπους, τους πανεπιστημιακούς που δραστηριοποιούνται σ’ αυτή την περιοχή και κατέθεσαν τεχνογνωσία κι εμπειρία σ’ αυτό το σχεδιασμό».

Ο επικεφαλής της ομάδας Εργασίας, Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου δήλωσε ότι νιώθουν περήφανοι για την ολοκλήρωση του σχεδίου που τούς ανατέθηκε από τη νομαρχία Ροδόπης, από τη διευρυμένη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου, την ΤΕΔΚ Ροδόπης, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ευχαρίστησε το νομάρχη και τους υπόλοιπους φορείς που τούς εμπιστεύτηκαν το σχεδιασμό της περιοχής. «Δεν είναι μια στατιστική επικαιροποίηση άλλων στρατηγικών σχεδίων, αλλά είναι μια πρωτογενής εργασία και σ’ αυτό είχαμε τη συμπαράσταση περισσοτέρων από 60 φορέων του νομού Ροδόπης, οι οποίοι συζήτησαν μαζί μας και θα παραλάβουν τον τόμο του σχεδίου».

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου εξήγησε ότι στη συνέχεια θα παραλάβει το σχέδιο η Επιτροπή Παρακολούθησης η οποία θα κάνει τις παρατηρήσεις της. «Ελπίζουμε ότι αυτό το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης που ανήκει στο λαό του νομού Ροδόπης θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για το μέλλον και την ανάπτυξη της περιοχής».

Ο τίτλος «Ροδόπη: Γη της Οικολογίας»
αναδύθηκε μέσα από την έρευνα, όπως εξήγησε ο καθηγητής. «Εξαγάγει μέσα από τη μελέτη που κάναμε, το μοντέλο και το υπόδειγμα που χρησιμοποιήσαμε, μέσα από το μεθοδολογία που ακολουθήσαμε. Είναι ένας νομός με ιδιαιτερότητες, οι οποίες είναι γεωγραφικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές. Είναι ένας νομός που του ταιριάζει αυτό το όνομα. Από εδώ κι έπειτα η Ροδόπη θα μπορεί να ονομάζεται «Γη της Οικολογίας» και όλες οι δραστηριότητές της να είναι προσανατολισμένες σ’ αυτή την κατεύθυνση τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και κοινωνικής δραστηριότητας».

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στα ονόματα των συνεργατών: Νίκος Βαρσακέλης, Αν. Καθηγητής στο Α.Π.Θ. και συμβασιούχος στο ΔΟΣΑ, Ζήσης Παπαδημητρίου, Καθηγητής στο Α.Π.Θ. και συμβασιούχος στο ΔΟΣΑ, Κώστας Αξαρλόγλου, Επίκουρος Καθηγητής στο ΔΟΣΑ, Παντελής Σκλιάς, Επίκουρος Καθηγητής στο ΔΟΣΑ, Βαγγέλης Δρυμπέτας, Επίκουρος Καθηγητής στο ΔΟΣΑ, Ηρακλής Γωνιάδης, συμβασιούχος στο ΔΟΣΑ, Μάνος Βασίλης, Καθηγητής Γεωργικής Οικονομίας στο Α.Π.Θ., Φαίδων Λαγόπουλος, Καθηγητής του Α.Π.Θ. με τους συνεργάτες του κα Γιαννακού, κα Τασσοπούλου και Δημ. Έπα και ο Γιάννης Γιαννίτσιος, διαχειριστής των γραφειοκρατικών υποθέσεων του προγράμματος.

Τ. Βαβατσικλής: «Σύνθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του πανεπιστημίου»

Η ομάδα των καθηγητών που εκπόνησε το σχέδιο συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Βαβατσικλή, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες του στους συντελεστές του σχεδίου. «Μάς εξέπληξε η ταχύτητα και η αρτιότητα του σχεδίου. Οι προτάσεις συντείνουν στο ν’ αποκαλούμε – αν όλα αυτά εφαρμοστούν – το νομό Ροδόπης ένα μεγάλο οικολογικό τόπο. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την έμφαση που δίνουν στο περιβάλλον χωρίς να υπολείπονται οι προτάσεις που καταθέτουν για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο κ. Βαβατσικλής
επεσήμανε ότι το στρατηγικό σχέδιο συντάχθηκε σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, η οποία δίνει έμφαση στον οικονομικό και τον ιδιωτικό παράγοντα, όπως συμβαίνει στους προϋπολογισμούς του ελληνικού κράτους. «Επιδιώκοντας τις ρίξεις και τις ανατροπές κι επιζητώντας την παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πολλά θέματα, όπως είναι το περιβάλλον και η τοπική πρόνοια, περάσαμε τις απόψεις μας από κοινού στο στρατηγικό σχέδιο.

Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε μια σύνθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του πανεπιστημίου» είπε.

Ο κ. Βαβατσικλής
απάντησε καταφατικά στο κατά πόσο μέσα από αυτή τη σύνθεση αποτυπώνεται η δυνατότητα να συνυπάρξουν αυτοδιοίκηση, οικονομία και οικολογία. «Με την προϋπόθεση να υπάρχουν οι προθέσεις και οι πρωτοβουλίες εκείνες, οι οποίες εξυπακούεται ότι θα έχουν την ανάλογη οικονομική στήριξη» κατέληξε ο κ. Βαβατσικλής.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.