Ροδοπη: Οι «γαλαζιες» καλπες «χαμογελασαν» στον Β. Μειμαρακη

Η «έκπληξη» από Μητσοτάκη στις Σάπες και το «κουλούρι» για Άδωνη στη Φιλλύρα

Ακολουθώντας τη γενική τάση, όπως αποτυπώθηκε στα μεγέθη της συμμετοχής σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας προσήλθαν μαζικά στις κάλπες για την ανάδειξη νέου αρχηγού, που στήθηκαν την περασμένη Κυριακή στο νομό Ροδόπης. Από νωρίς το πρωί σχηματίζονταν «ουρές», κυρίως στα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας, ενώ η προσέλευση συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς έως τις απογευματινές ώρες. Μάλιστα, εξαιτίας αυτής της μεγάλης προσέλευσης αποφασίστηκε κεντρικά οι κάλπες να παραμείνουν ανοιχτές για μία επιπλέον ώρα, δηλαδή μέχρι τις 8 το βράδυ, αντί για τις 7 που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Απόρροια της μεγάλης συμμετοχής ήταν από τη μια να δημιουργηθεί ένα κλίμα ενθουσιασμού στις τάξεις των τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη, όμως, εξαιτίας ακριβώς αυτού του φαινομένου, τα επιτελεία των υποστηρικτών των τεσσάρων υποψηφίων δυσκολεύονταν να προσδιορίσουν τους συσχετισμούς δυνάμεων, που θα έβγαζαν οι κάλπες. Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας το συναίσθημα, που κυριαρχούσε ήταν η αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα.

Τέρμα στην αγωνία έδωσε το κλείσιμο των καλπών, γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής, και η έναρξη της διαδικασίας καταμέτρησης, που διήρκησε περί τις δύο ώρες. Η πρώτη εικόνα, η οποία μάλιστα σταδιακά παγιωνόταν, έδειχνε τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κατακτά με άνεση την πρώτη θέση στο νομό μας. Όπερ και επιβεβαιώθηκε από τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία έδιναν ένα «γενναιόδωρο» ποσοστό, της τάξης του 44%, στον κ. Μεϊμαράκη και μια διαφορά περί τις 16 μονάδες από τον δεύτερο της κούρσας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.


 
Συνολικά στο νομό μας ψήφισαν 2.857 φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα έγκυρα ψηφοδέλτια που βγήκαν από τις κάλπες ήταν 2.842. Στα 1.257 αναγραφόταν το όνομα του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ 812, 28% επί του συνόλου, έδιναν θετική ψήφο στον κ. Τζιτζικώστα. Στην τρίτη θέση κατετάγη ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με 586 ψήφους και ποσοστό 20,5%, ενώ στην τέταρτη και τελευταία θέση έμεινε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, που συγκέντρωσε μόλις 187 ψήφους και ποσοστό γύρω στο 6%. 
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επισκόπηση των αποτελεσμάτων ανά εκλογικό τμήμα στο νομό Ροδόπης. Όπως επιβεβαιώνει ο παρακάτω πίνακας, οι προτιμήσεις των φίλων της Νέας Δημοκρατίας διαφοροποιούνταν από δήμο σε δήμο και από κοινότητα σε κοινότητα. Μεταξύ άλλων παρατηρούμε ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης «έσπασε» -έστω και με μια ψήφο διαφορά- την υπεροχή του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο δημοτικό διαμέρισμα των Σαπών, ενώ ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης καταποντίστηκε στις μειονοτικές περιοχές της Ροδόπης, συγκεντρώνοντας μονοψήφιο αριθμό ψήφων στον Ίασμο, μόλις 1 ψήφο στα Αρριανά και ένα «κουλούρι» στη δημοτική ενότητα Φιλλύρας.
 

  Άδωνης Γεωργιάδης Βαγγέλης Μεϊμαράκης Κυριάκος Μητσοτάκης Απόστολος
Τζιτζικώστας
Κομοτηνή 129 811 395 575
Ν.Σιδηροχώρι 4 46 30 25
Αίγειρος 12 71 14 67
Σάπες 23 79 80 38
Ξυλαγανή 9 67 18 15
Ίασμος 9 100 31 63
Αρριανά 1 44 10 22
Φιλλύρα 0 39 8 7

 
Το «εισιτήριο» για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισαν οι κ.κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, που συγκέντρωσαν ποσοστά γύρω στο 40% και στο 27,5% αντίστοιχα. Το ραντεβού με τις «γαλάζιες» κάλπες για την οριστική ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος θα είναι πλέον στις 10 Ιανουαρίου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.