Ροδοπη: Με το βλεμμα στην αποκατασταση ζημιων απο τις πλημμυρες του Δεκεμβρη

Τις ενέργειες της περιφέρειας ανέλυσε στο περιφερειακό συμβούλιο η διοίκηση μετά από επερώτηση του Φ. Καραλίδη

 Με επερώτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου ο κ. Φώτης Καραλίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν λόγω της πλημμύρας του Δεκεμβρίου 2017 στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
 
Πιο συγκεκριμένα, θέλησε να ενημερωθεί γύρω από τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί έως τώρα η Περιφέρεια ΑΜ-Θ για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων τον Δεκέμβρη του 2017 στην ΠΕ Ροδόπης σε οικίες, σταβλικές και επαγγελματικές εγκαταστάσεις και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.
 
Για τις ενέργειες της διοίκησης αναφορικά με το ζήτημα των πλημμύρων μίλησε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος εξήγησε πως «στις 17 Δεκεμβρίου γνωστοποιήσαμε το θέμα στα Αρμόδια Υπουργεία, ενώ εντός των επόμενων ημερών κηρύξαμε τους Δήμους Αριανών, Μαρώνειας – Σαπών και Κομοτηνής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακολούθησε καταγραφή των ζημιών και έκδοση δελτίων τύπου σε συνεργασία με τους Δημάρχους των εν λόγω περιοχών και τους διευθυντές των τεχνικών υπηρεσιών, ενώ αποφασίστηκε διάθεση 200.000 ευρώ στους Δήμους Αριανών και Μαρωνείας Σαπών για αντιπλημμυρικά έργα. Όσον αφορά την υλοποίηση τεχνικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τις τεχνικές υπηρεσίες και το τελικό τεχνικό δελτίο πρόκειται να προσκομισθεί στο Συμβούλιο, ώστε να εγκριθούν οι προγραμματικές συμβάσεις».
 
Γύρω από τις διαδικασίες εκτιμήσεων ζημιών τοποθετήθηκε με τη σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Νίκος Τσαλικίδης, προσθέτοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσφέρουν τη συμβολή τους οι εταιρείες «ΟΣΕ» και «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ» δεσμεύθηκε, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, να διηνεργηθεί μελέτη για τις συνθήκες πρόκλησης πλημμύρων στην περιοχή μας.
 
Όσον αφορά τις αναφορές ζημιών από τους παραγωγούς, καθώς και το έργο εξατομικευμένων εκτιμήσεων ο κ. Τσαλικίδης σημείωσε πως βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Τα πορίσματα αναμένεται να κοινοποιηθούν, δήλωσε, ενώ θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων για τους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους, μετά την έγκριση προγράμματος δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει, προς επίρρωση των παραπάνω, να διασαφηνισθεί πως η περίοδος εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει έως και τις 19 Μαρτίου, αν και ο Αντιπεριφερειάρχης καθησύχασε πως «όλα βρίσκονται υπό έλεγχο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.