Ροδοπη – Κρητη το «προξενιο» πετυχε!

Ανέστης Βαφειάδης «Ανοίξαμε πόρτες και στο χέρι μας είναι να τις κρατήσουμε ανοιχτές ως περιοχή»

Πιο σοφοί σε πολλά επίπεδα επέστεψαν από τη μεγαλόνησο οι εκπρόσωποι του επαγγελματικού κόσμου του νομού μας, οι οποίοι ανέλαβαν να συστήσουν τις γεύσεις, τα προϊόντα και τις ομορφιές της περιοχής μας στους Κρητικούς. Και λέμε «να συστήσουν», διότι όπως αναγνώρισε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Ανέστης Βαφειάδης, η εικόνα που έχουν στην Κρήτη για τη μακρινή προς αυτούς Ροδόπη περιορίζεται στην εικόνα της Κομοτηνής μία από τις δημοφιλείς φοιτητουπόλεις της Ελλάδας. «Δε μας γνωρίζουν ιδιαίτερα κάτω», παρατήρησε, για να επισημάνει ότι «όλοι μας ξέρουν ως μια φοιτητούπολη της Ελλάδος, χωρίς ιδιαίτερα περαιτέρω χαρακτηριστικά, είτε τουριστικού ενδιαφέροντος, είτε γαστρονομικού, είτε σε σχέση με τα τοπικά προϊόντα». «Αυτό που καταφέραμε», έσπευσε να επισημάνει ο κ. Βαφειάδης, « ήταν να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και σε αυτούς τομείς».
 

Η ευχάριστη έκπληξη για τα μέλη της αποστολής από τη Ροδόπη ήταν ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηράκλειο της Κρήτης έσπευσαν να τους γνωρίσουν και ταυτόχρονα να γνωρίσουν τα προϊόντα της περιοχής μας πολλοί θεσμικοί παράγοντες της Μεγαλονήσου. Πέρα από τους τοπικούς επαγγελματικούς φορείς, όπως η Ομοσπονδία και το Επιμελητήριο, ενδιαφέρον για την επίσκεψη των Ροδοπιτών έδειξαν και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, όχι μόνο από το Ηράκλειο, αλλά και από τους γειτονικούς νομούς. Μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης και στελέχη των διοικήσεων δήμων Ηρακλείου, Μελεβιζίου, Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου Χανίων.
 

Αναφερόμενος στη σημαντική εμπειρία των επαφών, που είχαν στην Κρήτη, ο κ. Βαφειάδης παρατήρησε αρχικά ότι «είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε το «know how» των Κρητικών ως προς το πώς προβάλλουν την περιοχή τους», δίνοντας έμφαση στο συλλογικό πνεύμα που διακρίνει τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και αρχών κατά την οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων που έχουν να κάνουν με την εξωστρέφεια και την ανάδειξη του τόπου τους. Το παράδειγμά τους είναι αναγκαίο να ακολουθηθεί και από τους φορείς της περιοχής μας, κατά τον κ. Βαφειάδη, ώστε τα αποτελέσματα για τον τόπο να είναι τα καλύτερα δυνατά.
 

Μια από τις επαφές της αντιπροσωπείας από τη Ροδόπη, στην οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ήταν με τους εκπροσώπους του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης. Τα μέλη του σωματείου εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ακριτική Θράκη και οι Ροδοπίτες άδραξαν την ευκαιρία να τους προσκαλέσουν στην περιοχή μας, για να τη γνωρίσουν και να εξετάσουν τις δυνατότητες να τη συμπεριλάβουν στους τουριστικούς τους προορισμούς. Η επίσκεψη αυτή τοποθετείται χρονικά στον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
 

«Γενικά ανοίξαμε πόρτες και στο χέρι μας είναι να τις κρατήσουμε ανοιχτές ως περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφειάδης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει με τους φορείς από την Κρήτη θα αποφέρει εκατέρωθεν επισκέψεις και συνεργασίες.
 

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τον Σύλλογο Θρακιωτών Κρήτης και προσωπικά τον πρόεδρό του, κ. Θεοδόση Αμπατζιάνη, που ουσιαστικά λειτούργησαν ως συνδετικός κρίκος για να συστηθούν οι δύο ακριτικές περιοχές. Ευχαρίστησε επίσης τον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής, τον αντιπρόεδρό του, κ. Γιάννη Τζερνικούδη, και την πολυμελή αποστολή του Συλλόγου, που πλαισίωσαν το όλο εγχείρημα των επαγγελματιών και συνέβαλαν καθοριστικά για την επιτυχία του.
 
Να σημειωθεί, τέλος, ότι μέλη της αποστολής, μαζί με τον κ. Βαφειάδη, ήταν η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Κική Κωνσταντινίδου, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, κ. Σάκης Δεμίρης, και ο ταμίας, κ. Κυριάκος Δραγουμάνης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.