Ροδοπη: Εισαγγελικη παρεμβαση για το «Death Note»

Η σειρά ιαπωνικών manga έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας

Παρέμβαση από την Εισαγγελία Ροδόπης προκάλεσε η ύπαρξη του «Death Note». Το περί ου ο λόγος είναι σειρά ιαπωνικών manga (τεχνοτροπία κινουμένων σχεδίων), σε σενάριο Όομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα, και περιγράφει τη ζωή του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειες του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του «L».
 
Η κυκλοφορία του «Death Note» έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια με ονόματα καθηγητών και συμμαθητών τους. Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα «Mangamoord» (Φόνος του Manga).
 
Σύμφωνα με την Εισαγγελία «από τα ανωτέρω διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι. Για τον λόγο αυτό ενημερώθηκαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης και η Υπηρεσία Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Ροδόπης με απώτερο σκοπό να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί και οι φορείς που ασχολούνται με ανηλίκους για το προαναφερθέν σήριαλ κινουμένων σχεδίων για άμεση πρόληψη του εν λόγω φαινομένου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.