Ροδοπη ’87: Πρωτα η καθιερωση στη Β΄ μετα η ανοδος

Οι πρωταγωνίστριες του γυναικείου ποδοσφαίρου της Ροδόπης κάνουν το «ταμείο» της χρονιάς

Η Ροδόπη ’87 είναι η μοναδική γυναικεία ομάδα που εκπροσωπεί επάξια τον νομό Ροδόπης στο πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής κατηγορίας. Ο «ΠτΘ» σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με τις πρωταγωνίστριες και τους ανθρώπους της διοίκησης που συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί η φετινή πολύ καλή πορεία της ομάδας.
 
Η Ροδόπη ’87 στο φετινό πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας γυναικών και συγκεκριμένα στο 1ο όμιλο τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας σε σύνολο 7 ομάδων με 24 βαθμούς έχοντας 8 νίκες, 4 ήττες και καμία ισοπαλία. Πρώτη τερμάτισε με 28 βαθμούς η Λάρισα και δεύτερος ο Βόλος με 27 βαθμούς.
 
Όσο αφορά τα στατιστικά της ομάδας, είχε στον όμιλο της την δεύτερη καλύτερη επίθεση με 32 γκολ και την δεύτερη καλύτερη άμυνα με 15 τέρματα παθητικό. Πρώτη σκόρερ της ομάδας αναδείχτηκε η Ελένη Πανίδου με 10 γκολ και ακολούθησαν με 9 γκολ η Ανθούλα Πατεράκη, με 5 γκολ η Βίκυ Περιβολοπούλου, με 3 γκολ η Ευαγγελία Κατασαρού, από 2 γκολ η Γαβριέλα Συμεωνίδη και η Κατερίνα Λισγάρα ενώ ένα τέρμα πέτυχαν η Σωτηρία Γιαμπούρη και η Μαρία Ζαχαριά.
 
Πρώτες σε συμμετοχές στην φετινή σεζόν με 12 στο πρωτάθλημα και 2 στο κύπελλο αναδείχθηκαν οι Πανίδου, Συμεωνίδη, Κουφού, Περιβολοπούλου, Ζαχαριά, Λισγάρα, Γιαμπουρη ενώ με τις λιγότερες η Κατερίνη με 3, η Μανιά με 2 και η Σταυρακάρα με 1. 

Η πορεία στο κύπελλο

Για το κύπελλο γυναικών η Ροδόπη ’87 στην πρώτη φάση του θεσμού κέρδισε με 1-0 εντός έδρας το Μεσολόγγι 2008.
 
Στη δεύτερη φάση του θεσμού πέρασε χωρίς αγώνα ενώ στην τρίτη αποκλείστηκε στο γήπεδο της ΕΠΣ Θράκης από τις Αμαζόνες Δράμας με το βαρύ 0-7, ένα σκορ που διαμορφώθηκε στα τελευταία λεπτά του αγώνα και «χάλασε» την καλή εικόνα που είχε η ομάδα μέχρι εκείνα τα λεπτά.
 
Ο λόγος όμως στις πρωταγωνίστριες και στους πρωταγωνιστές της φετινής καταπληκτικής πορείας της Ροδόπης ‘87 που μιλάνε για το μυστικό της επιτυχίας, την επόμενη μέρα, τους στόχους και τις δυσκολίες της ομάδας. 

Βίκυ Περιβολοπούλου, Προπονητής και παίκτρια Ροδόπης ‘87 «Δεν θέλουμε να ανεβούμε κατηγορία και να μη μπορούμε να ανταπεξέλθουμε»


ΠτΘ: Είσαι ευχαριστημένη από τη φετινή πορεία της ομάδας;
Β.Π.:
Είμαι ευχαριστημένη με την πορεία της ομάδας. Με βάση το επίπεδο της κατηγορίας φέτος, το οποίο ήταν πολύ ανταγωνιστικό η τρίτη θέση είναι αρκετά ικανοποιητική. Θα μπορούσαμε να είμαστε και πιο ψηλά αν ήμασταν λίγο πιο συγκεντρωμένες και προσεκτικές στα τελευταία παιχνίδια.
 
ΠτΘ: Ποιο είναι το μυστικό της φετινής καλή σας πορείας στο πρωτάθλημα τις Β΄ εθνικής;
Β.Π.:
Φέτος η αλήθεια είναι ότι δεν κάναμε κάτι διαφορετικό από τις άλλες χρονιές. Η προετοιμασία μας είχε την ίδια διάρκεια, στα ίδια μέρη, υπό τις ίδιες συνθήκες. Ίσως η διαφορά να ήταν ότι υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή των κοριτσιών από άλλες χρονιές. Έτσι μπορέσαμε να κάνουμε αυτό που πραγματικά υποστηρίζουμε τόσα χρόνια, να γίνει η ομάδα μια οικογένεια, να περνάμε καλά εντός και εκτός γηπέδου και να το διασκεδάζουμε.
 
ΠτΘ: Πιστεύεις ότι η ομάδα σου μπορούσε φέτος να ανέβει στην Α΄ εθνική;
Β.Π.:
Σίγουρα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω, αλλά υπό τις τωρινές συνθήκες είναι λίγο δύσκολο γιατί μεγάλο ρόλο παίζει και ο οικονομικός παράγοντας κάτι που μας λείπει για να κάνουμε πρωταθλητισμό και να παραμείνουμε στα σαλόνια της Α’ Εθνικής. Δεν θέλουμε με τίποτα να ανεβούμε κατηγορία και να μη μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.
 
ΠτΘ: Δύο λόγια για τα τμήματα υποδομής και τις ακαδημίες του συλλόγου.
Β.Π.:
Τα τελευταία 4 χρόνια κάνουμε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε και αυτό το κομμάτι. Δεν θα έλεγα ότι έχουμε αποτύχει, απλά δεν έχει τα αποτελέσματα που θα θέλαμε. Διοργανώνουμε τουρνουά, μαζεύουμε κοριτσάκια αλλά δυστυχώς για δικούς τους λόγους δεν μπορούν να συνεχίσουν λόγω φόρτου μαθημάτων και φροντιστηρίων.
 
Μετά τις γιορτές του Πάσχα είχαμε μια συμφωνία με την Ακαδημία του Σπάρτακου/ΑΕΚ ώστε να συνεργαστούμε από κοινού στο θέμα του γυναικείου ποδοσφαίρου γενικότερα, αφού βρήκαμε ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν. Πιστεύουμε ότι είναι ένα βήμα γιατί υπάρχει οργάνωση και το κατάλληλο υλικό ώστε να γίνει καλή δουλειά.
 
ΠτΘ: Τί ενισχύσεις χρειάζεται η ομάδα για να ανέβει στην πρώτη κατηγορία;
Β.Π.:
Μια γυναικεία ομάδα δεν διαφέρει καθόλου από τις ανδρικές που κάνουν πρωταθλητισμό. Έτσι και εμείς , πέραν του οικονομικού χρειάζονται παίκτριες που να γνωρίζουν την κατηγορία, αθλητικές εγκαταστάσεις, άτομα με όρεξη και μεράκι. Θα δουλέψουμε πάνω σε αυτό και τα αποτελέσματα, αν φανούν, θα τα δείτε στο γήπεδο. Μάλιστα ήδη καταστρώνουμε τα πλάνα μας για νέα αγωνιστική περίοδο και έχουν ξεκινήσει οι ερευνητικές επαφές για να «δυναμώσει» περισσότερο η ομάδα τόσο οργανωτικά όσο και αγωνιστικά.
 
ΠτΘ: Τί θα άλλαζες στη φετινή περίοδο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές;
Β.Π.:
Νομίζω δε θα άλλαζα πολλά. Θα προσπαθούσα μόνο να μην είχαμε την χαλάρωση μετά την επίτευξη του στόχου μας, που έγινε στις 3 πρώτες αγωνιστικές και ήταν η παραμονή στην κατηγορία.
 
ΠτΘ: Έχετε κάνει τα πλάνα για τη νέα χρόνια; Πότε ξεκινάει η προετοιμασία της ομάδας;
Β.Π.:
Δεν έχουμε ορίσει τίποτα για την νέα χρονιά καθώς δεν έχει τελειώσει ακόμα η φετινή.
Έχουμε συμμετοχή σε 2 τουρνουά που διοργανώνονται στους όμορους νόμους και τη διοργάνωση του δικούς μας 3ου τουρνουά ακαδημιών που θα διεξαχθεί τέλους Ιουνίου, πιθανότατα το σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου.
 
Παράλληλα σκοπεύουμε να κάνουμε την πρώτη μέρα και για πρώτη φορά «καμπ» για κορίτσια από 8-12 ετών με στόχο να ενισχύσουμε πρωτίστως τις δικές μας ακαδημίες. Σε αυτό έχουμε την συμπαράσταση της ΕΠΣ Θράκης, όπως πάντα και τους ευχαριστούμε θερμά, αλλά και την βοήθεια του τμήματος φυσικής αγωγής Ροδόπης.
 
ΠτΘ: Πόσο κοντά σας είναι η διοίκηση και αν είσαι ευχαριστημένη.
Β.Π.:
Χρόνια τώρα αυτή η ομάδα είχε 3 με 4 δραστήρια άτομα που έτρεχαν τα πάντα.
Έτσι και φέτος. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω από αυτούς τους ανθρώπους πέρα από αυτό που δίνουν την κάθε χρονιά, τον προσωπικό τους χρόνο και την όρεξή τους ώστε να μη μας λείπει τίποτα. Κάθε χρόνο το καταφέρνουν και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.
 
ΠτΘ: Τέλος ένα μήνυμα για τον κόσμο της Κομοτηνής. Είσαι ικανοποιημένη από την στήριξη του φίλαθλου κόσμου της πόλης;
Β.Π.:
Η φετινή σεζόν σε θέμα προσέλευσης ήταν πολύ καλύτερη από άλλες χρονιές, σε αυτό βέβαια βοήθησε και το γήπεδο της ΕΠΣ που ήταν η σταθερή μας έδρα. Έτσι ο κόσμος γνώριζε, ερχόταν μας παρακολουθούσε και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Σίγουρα θα θέλαμε περισσότερο κόσμο αλλά το φετινό ήταν ένα μεγάλο βήμα. Θα προσπαθήσουμε από την νέα σεζόν να φέρουμε περισσότερο κόσμο, ώστε να γνωρίσουν περισσότεροι την ύπαρξη αυτής της ομάδας και γενικά του γυναικείου ποδοσφαίρου. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους τοπικούς δημοσιογράφους και εσάς για την στήριξή και προβολή της ομάδας. 

Ελένη Πανίδου, πρώτη σκόρερ της Ροδόπη ΄87 με 10 γκολ «Με τη θέληση που υπάρχει από την ομάδα και την διοίκηση, η Ροδόπη ΄87 μπορεί να ανέβει ακόμα πιο ψηλά»


ΠτΘ: Πόσο ευχαριστημένη είσαι από την πρώτη σου χρονιά στην ομάδα και γενικά από την πόλη της Κομοτηνής;
Ε.Π.:
Είμαι αρκετά ευχαριστημένη από την χρονιά αυτήν στη Ροδόπη. Η ομάδα είχε μια καλή πορεία σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος. Για κάποιες αγωνιστικές βρισκόμασταν και στην πρώτη θέση. Καταφέραμε να τερματίσουμε τρίτες και είμαστε χαρούμενες για αυτό!
 
ΠτΘ: Πώς βλέπεις αγωνιστικά, σύμφωνα με την εμπειρία σου, την ομάδα της Κομοτηνής και σε ποιους τομείς νομίζεις ότι μπορεί να βελτιωθεί;
Ε.Π.:
Στο αγωνιστικό κομμάτι η ομάδα διακρίνεται από αρκετό ταλέντο. Κάποιες προσθήκες φέτος κατάφεραν να βοηθήσουν την προσπάθεια της προπονήτριας μας μαζί με τις παίκτριες που ήταν ήδη στην ομάδα να καταφέρουν αυτό που πετύχαμε φέτος. Με αρκετή προπόνηση και με την θέλησή που υπάρχει από την ομάδα και την διοίκηση πιστεύω ότι η Ροδόπη ΄87 μπορεί να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. 

Σωτηρία Γιαμπούρη, Αρχηγός της Ροδόπη ‘87 «Δεν έχει νόημα να ανέβει η ομάδα μια χρονιά και την επόμενη να υποβιβαστεί»


ΠτΘ: Τι κρατάς από τη φετινή πορεία που κάνατε;
Σ.Γ.:
Ήταν μια πολύ καλή πορεία, κρατάμε τις νίκες οι οποίες ήταν και συνεχόμενες, το οποίο δείχνει πως είχαμε σταθερότητα. Αυτό οφείλεται στην στήριξη που έχουμε πίσω από την ομάδα, τις καλές προπονήσεις που βοήθησαν ώστε σε κάθε παιχνίδι να γινόμαστε όλο και καλύτερες. Εύχομαι και του χρόνου να έχουμε αντίστοιχη ή και καλύτερη πορεία και του χρόνου.
 
ΠτΘ: Σου αφήνει μια πικρία που ήσασταν μια ανάσα από την άνοδο στην πρώτη κατηγορία;
Σ.Γ.:
Όχι δεν μου αφήνει καμία πικρία. Προσωπικά και ίσως να ακουστεί κάπως περίεργο, δεν ήθελα να ανέβουμε στην Α΄εθνική. Έχω παίξει στην Α΄ κατηγορία, ξέρω πώς είναι και αυτό που θέλω είναι η ομάδα πρώτα να καθιερωθεί στην Β΄ κατηγορία . Πέρσι σωθήκαμε στον τελευταίο αγώνα, φέτος κάναμε μια πολύ καλή πορεία και μακάρι και στις επόμενες χρονιές να τερματίζουμε στις τρείς πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.
Μακάρι μετά από κάποια χρόνια, αφού η ομάδα θα έχει καθιερωθεί και έχει τη δυνατότητα, να ανέβει και στην πρώτη κατηγορία. Δεν έχει νόημα να ανέβει η ομάδα μια χρονιά και την επόμενη να υποβιβαστεί.
 
ΠτΘ: Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στον φίλαθλο κόσμο του γυναικείου ποδοσφαίρου της Κομοτηνής.
Σ.Γ.:
Κάθε χρόνο, σε κάθε παιχνίδι τον καλούμε να έρθει να μας δει γιατί όπως και να το κάνουμε είναι η γυναικεία ομάδα της πόλης. Όταν αγωνιζόμαστε εκτός έδρας βλέπουμε ότι υπάρχει κόσμος που στηρίζει τις ομάδες σε αντίθεση με εμάς που όταν παίζουμε εντός έδρας οι μόνοι που έρχονται είναι κάποιοι γνωστοί μας και συγγενείς. Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο, το θεωρούν κατώτερο σε σχέση με το αντρικό; Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Για να απορρίψεις κάτι πρέπει πρώτα να το δεις. Ας έρθουν να μας δουν και εάν αυτό που θα παρακολουθήσουν δεν θα τους ικανοποιήσει τότε εντάξει. Αλλά δεν νομίζω πως ισχύει κάτι τέτοιο. Θα χαρούμε του χρόνου σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι να έχουμε περισσότερο κόσμο συγκριτικά με φέτος.

Κωνσταντίνος Μαυρομάτης, Γενικός γραμματέας Ροδόπης ‘87 «Η άνοδος στην πρώτη κατηγορία είναι μέσα στους στόχους μας»

ΠτΘ: Η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι πώς αισθάνεται ένας άντρας που περιστοιχίζεται από τόσες γυναίκες.
Κ.Μ.:
Είναι η απόλυτη ευτυχία. Στη ζωή μου πάντα περιτριγυριζόμουν από γυναίκες. Η δουλειά μου είναι γένους θηλυκού, η σύζυγος μου, η κόρη μου και τα κορίτσια της Ροδόπης ’87. Είναι ακόμη μεγαλύτερη χαρά όταν βλέπεις αυτά τα κορίτσια όπου και αν αγωνίζονται εντός ή εκτός ομάδας να κερδίζουν. Μη ξεχνάμε πως το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι ακόμα σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Επομένως αυτό που ζητάμε από τα κορίτσια είναι οι νίκες που δεν έχουν φυσικά χρηματική απολαβή παρά μόνο το ηθικό κομμάτι. Τις χαιρόμαστε και τις πανηγυρίζουμε.
 
ΠτΘ: Ως μέλος του ΔΣ της ομάδας πώς είναι η συνεργασία διοίκησης και παικτριών;
Κ.Μ.:
Με τα κορίτσια τα περισσότερα τα έχω «ζήσει» πολλά χρόνια κυρίως αυτές που είναι από την Κομοτηνή και με τις φοιτήτριες γνωριζόμαστε αρκετά καλά, είναι όπως λέει και η προπονήτρια μας η Βίκυ Περιβολοπούλου ότι τα τελευταία χρόνια όποιες έρχονται γίνονται μέλη της οικογένειας της Ροδόπης ’87 και παραμένουν δίπλα στην ομάδα και όταν φύγουν. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνεργάζονται μεταξύ τους τα κορίτσια και φυσικά ακόμα πιο δύσκολο οι άνδρες με κορίτσια. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουμε λύσει αυτό το «πρόβλημα» στην ομάδα έχοντας προπονητικό team που απαρτίζεται μόνο από κορίτσια.
 
Σε ό,τι αφορά το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας έχουμε προσθέσει 6 γυναίκες από τα 9 μέλη του ΔΣ. Δηλαδή μιλάμε για πλήρη γυναικεία επικράτηση στον σύλλογο… Και είναι πραγματικά κρίμα οι γυναίκες της Κομοτηνής και της Ροδόπης γενικότερα όταν παίζει η ομάδα να απουσιάζουν από το γήπεδο! Τα κορίτσια θέλουν το «χειροκρότημα» και τη βοήθεια από την κερκίδα!
 
ΠτΘ: Φέτος η ομάδα έκανε πορεία πρωταθλητισμού τερματίζοντας στην τρίτη θέση. Πόσο πιθανό είναι να την δούμε στην Α΄ εθνική;
Κ.Μ.:
H ομάδα και πέρσι στην πρώτη χρονιά στην Β΄ κατηγορία έκανε καλή πορεία αλλά είχε κάποιες ατυχίες.
Φέτος βγήκαν η προετοιμασία, οι προπονήσεις ,οι μεταγραφές και επομένως η ομάδα τερμάτισε με το «σπαθί» της στην τρίτη θέση και θα μπορούσε να πάει και ακόμα πιο ψηλά. Βέβαια άλλοι παράγοντες όπως είναι το οικονομικό κυρίως παίζουν τον ρόλο τους στο να ανέβεις και να ασχοληθείς με τις μεγαλύτερες κατηγορίες. Πάντως η άνοδος στην πρώτη κατηγορία είναι μέσα στους στόχους μας για τα επόμενα χρόνια, γιατί η φυσική θέση της Ροδόπης ’87 είναι στην Α΄ εθνική και εκεί πρέπει να επιστρέψει όπως ξεκίνησε το 1987. 

Ειρήνη Τζεβελέκη, Ταμίας και παλαίμαχη παίχτρια Ροδόπης ’87 «Εάν θέλει και μπορεί κάποιος να συνεισφέρει και να βοηθήσει την ομάδα είναι ευπρόσδεκτος»

ΠτΘ: Ήσουν χρόνια παίχτρια της ομάδας και πλέον είσαι τώρα μέλος της διοίκησης. Πώς βλέπεις τα πράγματα όσον αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία της ομάδας εξωαγωνιστικά;
Ε.Τζ.:
Είναι πάρα πολλή δύσκολα τα πράγματα. Δεν υπάρχουν άτομα να τρέξουν για την ομάδα εκτός από τρείς τέσσερις που τρέχουν συνεχώς. Θέλουμε ανθρώπους, παράγοντες να μας βοηθήσουν. Γενικά ψάχνουμε «κόσμο». «Δουλειές» υπάρχουν για πολλούς. Εάν θέλει και μπορεί κάποιος να συνεισφέρει και να βοηθήσει την ομάδα είναι ευπρόσδεκτος.
 
ΠτΘ: Τι είναι αυτό που σας λείπει από θέμα διοίκησης;
Ε.Τζ.:
Λείπει η θέληση ή αλλιώς το κίνητρο, τα άτομα που θα έρθουν να έχουν την όρεξη και τον χρόνο να τρέξουν και να βοηθήσουν και βέβαια πάνω από όλα και το πιο βασικό είναι το οικονομικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.