«Ρευματα κλασσικης δημιουργιας 1923-1969»: εκθεση φωτογραφιας στην Ξανθη

Την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης (Δ.Ε.Α.Ξ.) και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης εγκαινιάζουν, στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών Ξάνθης την πολύ σημαντική έκθεση φωτογραφίας, «Ρεύματα κλασσικής δημιουργίας 1923-1969».
 

Η έκθεση, η οποία επιχειρεί να σκιαγραφήσει τάσεις που αναπτύχθηκαν στην ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας από το μεσοπόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 1970, παρουσιάζει τα έργα μέσα από πέντε ενότητες: «Μάσκα και Σώμα», «Ύλη και φόρμα», «Άνθρωπος και τοπίο», «Πορτρέτο και μνήμη», «Ίχνη και μαρτυρίες». Αποτελείται από έργα 11 σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων, γεννημένων από τα τέλη του 19ου αι. έως το 1941, (Ανδρέας Εμπειρίκος, Κωνσταντίνος Ζημέρης, Σωκράτης Ιορδανίδης, Δημήτρης Λέτσιος, Σπύρος Μελετζής, Nelly’s, Θεόδωρος Νικολέρης, Βούλα Παπαϊωάννου, Γιάννης Στυλιανού, Δημήτρης Χαρισιάδης, Μαρία Χρουσάκη).

 

Το μεγαλύτερο μέρος των έργων που παρουσιάζονται ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ενώ άλλα στην Εθνική Πινακοθήκη, το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και στο Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου.

 

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Βαγγέλη Ιωακειμίδη, Διευθυντή του Μ.Φ.Θ. και της Δρ. Νίνας Κασσιανού, ιστορικού φωτογραφίας-επιμελήτριας.

 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη και θα διαρκέσει
από τις 1 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου 2010.

 

Ώρες επισκέψεων καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και 18:00-21:00 και το Σάββατο 10:00-14:00.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.