«Review»… στη ζωη της πολης!

Μάιος και το 59ο τεύχος του μήνα του περιοδικού «Review» είναι κοντά μας!

Καλοκαιρινό και πολύ πολύ πλούσιο, με τον αέρα του life style περιοδικού, ταράζει και πάλι τα λιμνάζοντα ύδατα του περιφερειακού περιοδικού τύπου. 82 σελίδες γεμάτες ενδιαφέροντα άρθρα, πικάντικες κριτικές, σχόλια κοινωνικά και προτάσεις επί παντός… εποχιακού και συμβαίνοντος στη Θράκη.

Με εφαλτήριο τη γειτονική Αλεξανδρούπολη οι συντελεστές της εταιρείας Stigma ξέρουν πώς να αδράττουν το σφυγμό της πόλης τους αλλά και ολόκληρης της Θράκης.

Στο τεύχος του Μάη θα σας τραβήξει την προσοχή αρχικά το εξώφυλλο, με την Ελένη Χατζίδου να ποζάρει, αποχωρήσασα από το Fame Story αλλά πολλά υποσχόμενη και έξω από αυτό. Το περιοδικό φιλοξενεί εκτεταμένη συνέντευξη της ταλαντούχας τραγουδίστριας από την Αλεξανδρούπολη, η οποία μιλά για την εμπειρία της μέσα στο παιχνίδι και για τα μελλοντικά της σχέδια. Ήδη η επιτυχία της χτύπησε την πόρτα καθώς από τις αρχές του μήνα εμφανίζεται σε γνωστό διασκεδαστήριο στην Αθήνα κοντά σε ήδη γνωστά κι επιτυχημένα ονόματα της τραγουδιστικής show biz, τον Νίκο Μακρόπουλο και την Ειρήνη Μερκούρη.

Άλλη μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη φιλοξενείται στις σελίδες του μαγιάτικου «Review», αυτή της Στέλλας Σπανού με αφορμή το βιβλίο της «Έρωτας Γεύσεων», απάνθισμα τοπικών και άλλων συνταγών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Γιατί μια πολυπολιτισμική περιοχή εκτός από ψυχές και σώματα φιλοξενεί και τις παραδόσεις τους και συχνά τις αφομοιώνει δημιουργικά κι εξελικτικά κάποιες φορές…

Εμείς σας παρουσιάζουμε τη συνέντευξη της κ. Σπανού που παραχώρησε στους συντελεστές του Review…

Α.Χ.

«Η Στέλλα Σπανού γεννήθηκε στην Χαλκιδική και έζησε από τα πρώτα της χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει στην Ξάνθη ιδιαίτερη πατρίδα του συζύγου της, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μια κόρη που τώρα είναι 11 χρονών. Επαγγελματικά ως πτυχιούχος της Σχολής Τουριστικών επαγγελμάτων εργάσθηκε επί σειρά ετών σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Χαλκιδική, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη.

Ερχόμενη στην Θράκη ανέλαβε την Διεύθυνση της Εταιρείας Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου συνέδεσε την προώθηση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κουζίνα. Σε συνεργασία με γνωστούς δημοσιογράφους προώθησε την δημοσίευση άρθρων σχετικά με την διατροφή και τον τουρισμό της Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, στις εφημερίδες “Καθημερινή”, “Νέα”, “Έθνος”, “Ημερησία” και στα περιοδικά “ΕΥ”, “Vita” και “Αρμονία”.

Η ίδια επιμελείται τη στήλη “κουζίνα” στο περιφερειακό περιοδικό ΟΝΑΡ, αναλύοντας θέματα που αφορούν τις τοπικές γαστρονομικές συνήθειες.

Οργάνωσε και συμμετείχε ως υπεύθυνη της περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, και της Αναπτυξιακής εταιρείας Ξάνθης στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις Ουτρέχτης, Πράγας, Μονάχου και Λονδίνου. Επιπλέον επιμελήθηκε την τηλεοπτική παραγωγή “Γεύσεις Μεσογείου” της Ισραηλινής Τηλεόρασης και συνεργάσθηκε με τον Ηλία Μαμαλάκη για την εκπομπή του MEGA “Μπουκιά και Συγχώριο” προωθώντας την κουζίνα της περιοχής.

Είναι μέλος του Διεθνούς και Ελληνικού Συνδέσμου Γυναικών στον τουρισμό, μιλά αγγλικά και ιταλικά. Τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης.

R: Ευρηματικός και εντυπωσιακός, ο τίτλος του βιβλίου σου με τοπικές συνταγές, “Έρωτας Γεύσεων” καθώς και το εξώφυλλο, ποιος το εμπνεύστηκε;

Όταν ξεκίνησα για να γράψω το βιβλίο μου με τις τοπικές συνταγές θέλησα να βρω ένα τίτλο τέτοιο που να προκαλέσει, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα βιβλία που έχουν κοινότυπους τίτλους όπως Κρητική ή Ηπειρώτικη κουζίνα κλπ κι ακόμη επειδή ήταν το πρώτο βιβλίο με συνταγές από όλη την περιοχή θέλοντας να προβάλλω και την Περιφέρειά μας, έπρεπε ο τίτλος να ήταν τέτοιος που να κάνει τους άλλους να το προμηθευτούν, να το διαβάσουν.

Εξάλλου και η κουζίνα μας δεν είναι ένας πραγματικός έρωτας γεύσεων που σκοπό έχει την ικανοποίηση και των πέντε αισθήσεών μας;

R: Λέγεται ότι ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι συμφωνείς με αυτή την άποψη;

Ο έρωτας ξεκινάει από την πρώτη ματιά, είπα πριν για τις πέντε αισθήσεις, έτσι και στη μαγειρική εάν δεν θα το δούμε, πώς θα αποφασίσουμε να το γευτούμε;


Πιστεύω όμως ότι ο έρωτας πρέπει να έχει εναλλαγές και να σε εκπλήσσει ευχάριστα, επομένως και η μαγειρική πρέπει να έχει εναλλαγές που πρέπει να ανακαλύψεις για να κάνεις πιο μαγευτικό και ζωντανό τον έρωτα, κι εδώ στην περιοχή μας βρίσκεις νέους θησαυρούς γεύσεων που δεν σε κάνουν να πλήττεις.

R: Έχεις κάνει μια πολύ σοβαρή συλλογή συνταγών από την περιοχή μας που αναδεικνύει την πολυπολιτισμική κουζίνα μας, αλήθεια μαγειρεύεις;

Τις έχεις χρησιμοποιήσει;


Ασφαλώς και τις έχω χρησιμοποιήσει, ήταν μια δύσκολη δουλειά, να συλλεγούν όλες αυτές οι συνταγές γιατί είναι για όλες τις εποχές, έπρεπε να ξέρω τα αποτελέσματα, και να έχω την γνώμη αυτών που τις πρωτοδοκίμασαν πριν δημοσιευθούν. Έπρεπε να εφαρμοστούν, να φωτογραφηθούν και φυσικά να τις γευτούμε.

R: Ποιοι είναι οι πρώτοι που δοκίμασαν τις συνταγές;

Η κόρη μου, ο άνδρας μου και κάποιοι φίλοι που πιστέψτε με είναι αυστηροί κριτές στην μαγειρική μου. Συνηθίζω να τις χρησιμοποιώ και τώρα μ’ αρέσει να μαγειρεύω και μαγειρεύω καθημερινά στο σπίτι μου για να έχουμε την πραγματική αίσθηση γεύσης. Μ’ αρέσει όλη αυτή η καθημερινή διαδικασία, θέλω να ψωνίζω κάθε μέρα, αυτά που μας παρέχει η εποχή και να μαγειρεύω με τις συνταγές που συνεχώς συλλέγω και ανακαλύπτω.

R: Ασχολήθηκες πολλά χρόνια με τον τουρισμό, την προβολή της περιοχή μας, και κατέληξες στο να κάνεις ένα βιβλίο κατά κάποιο τρόπο με γαστρονομικό τουρισμό της περιοχής, μπορεί να βοηθήσει αυτή η προσπάθεια στην προβολή της περιοχής μας;

Ανακαλύπτοντας όλες αυτές τις εναλλαγές γεύσεων της περιοχής μας πιστεύω ότι πρέπει να συνδυαστούν με την τουριστική προβολή των αξιοθέατων, των ιστορικών ή φυσικών μνημείων.

Ανθρώπινη ανάγκη είναι μετά από μια ξενάγηση σε κάποια αξιοθέατα να υπάρχει η τοπική παραδοσιακή κουζίνα που δεν θα την βρει σε άλλη περιοχή και θα τον ικανοποιήσει και θα τον προκαλέσει να μας ξαναεπισκεφτεί, ακόμη και για αυτή την εναλλαγή των γεύσεων. Πρέπει να αξιοποιήσουμε ευρηματικά το κάθε τι στην περιοχή μας και να το προβάλουμε, δεν υστερούμε σε τίποτα από άλλες περιοχές, φτάνει να το αναδείξουμε και να είμαστε περήφανοι για τις γεύσεις μας.

R: Θα συνεχίσετε να συλλέγετε συνταγές;

Ασφαλώς και θα συνεχίσω, είναι ένα φοβερό συναίσθημα, συνεχώς ανακαλύπτεις καινούρια πράγματα στην περιοχή μας, δεν έχω κάνει αναφορά στα γλυκά μας που είναι καταπληκτικά κι έχω αρχίσει να μαζεύω συνταγές όπως και για τα μεζεδάκια μας που σε κάθε πόλη και χωριό είναι διαφορετικά με καταπληκτική γεύση. Πιστεύω ότι αξίζει να αναδείξουμε κι αυτή την πλευρά της περιοχής μας, ας προκαλέσουμε να ταξιδεύσουν κι άλλοι μαζί μας σ’ αυτόν τον υπέροχο κόσμο των γεύσεων, ας αποφασίσουμε κι εμείς να βάλουμε το λιθαράκι μας στην εξέλιξη κι ανάπτυξη της περιοχής μας, οφείλουμε να το κάνουμε.

R: Μου έκανε εντύπωση ότι τα περσότερα βιβλία είναι αφιερωμένα κατά κάποιο τρόπο σε δικούς τους ανθρώπους ενώ το δικό σου είναι αφιερωμένο “στους ανθρώπους που ότι κάνουν το κάνουν με την καρδιά τους” γιατί;

Πιστεύω στους ανθρώπους που αυτό που θα κάνουν εάν θα το κάνουν με την καρδιά τους, αν το πιστέψουν πραγματικά, αν το αγαπήσουν αληθινά, τότε σίγουρα θα αποδώσει, θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Είναι μεγάλη υπόθεση αυτό που θα κάνεις να το κάνεις μέσα από την καρδιά σου, με αγάπη και για να μην ξεχάσουμε τον τίτλο του βιβλίου μου “έρωτας γεύσεων” να το ερωτευθούμε και να είμαστε σίγουροι ό,τι θα πετύχει.

R: Θα ήθελες να ευχαριστήσεις κάποιους για την έκδοση αυτού του βιβλίου;

Είναι μια ευκαιρία για μένα δημόσια να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με βοήθησαν για την έκδοση, τους δικούς μου ανθρώπους που μου στάθηκαν, γεύτηκαν για πρώτη φορά τις συνταγές μου, με έκριναν. Ιδιαίτερα το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης κ. Αγγελόπουλο Μιχάλη που δίχως την ενθάρρυνση του τη συμβολή του, την εμπιστοσύνη που με περιέβαλε, τη διορατικότητα του θα ήταν δύσκολο να προχωρήσω μια τέτοια έκδοση που δεν είναι μια συλλεκτική προσπάθεια συλλογής παραδοσιακών συνταγών αλλά μια προβολή της πολυπολιτισμικής κουζίνας της Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης.»…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.