Ρεσιταλ κιθαρας του Δημητρη Σβυντριδη

Ρεσιτάλ κιθάρας με έργα J.S. Bach, Villa Lobos, F. Sor, M. Giuliani, Turina, L. Brouwer αλλά και τα δικά του έργα παρουσίασε ο γνωστός καλλιτέχνης της πόλης μας Δημήτρης Σβυντρίδης, στα πλαίσια των «Ελευθερίων Θράκης 2005».

Στην προκλασική εποχή του 1600, υπό τους ήχους της κιθάρας ταξίδεψε το κοινό που παρακολούθησε το ρεσιτάλ του Δημήτρη Σβυντρίδη, ενώ είχε την ευκαιρία να ακούσει και μια σειρά έργων που είχαν γραφεί μέχρι και τον 20ο αιώνα.

Μουσικό όργανο που το αγαπάει και το οποίο τον εκφράζει είναι η κιθάρα για τον Δημήτρη Σβυντρίδη, ο οποίος πιστεύει ότι «σιγά-σιγά ο κόσμος προσαρμόζεται στην κλασική μουσική γιατί βλέπω ότι υπάρχουν πιο θερμές παρουσίες σε τέτοιες εκδηλώσεις».

Ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τον κ. Σβυντρίδη, όπως δήλωσε και ο ίδιος είναι η συμμετοχή του «σ’ ένα απ’ τα πιο σημαντικά δρώμενα της πόλης, τα «Ελευθέρια Θράκης». Έχω ιδιαίτερη χαρά γι’ αυτό το γεγονός και είμαι πολύ ευχαριστημένος για τη βοήθεια της ΔΕΠΑΚ».

Βιογραφικό του Δημήτρη Σβυντρίδη

Ο Δημήτρης Σβυντρίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή και η καταγωγή του είναι από την Ξυλαγανή. Άρχισε μουσικές σπουδές στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής και συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε με Πτυχίο Κιθάρας (τάξη Π. Ιωάννου). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποκτώντας Δίπλωμα Κιθάρας από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Κ. Κοτσιώλη). Συνέχισε τις σπουδές του στη Σύνθεση με έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς συνθέτες και Μαέστρους του 20ου αιώνα, το Θεόδωρο Αντωνίου. Το 2001 παίρνει το Δίπλωμα Σύνθεσης από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχει και διδάσκει εδώ και 8 χρόνια στα Διεθνή Σεμινάρια Κλασσικής Κιθάρας στο Βόλο, ενώ παράλληλα γράφει μουσική για τα σεμινάρια αυτά.

Στο συνθετικό του έργο περιλαμβάνει έργα για ορχήστρα, Χορωδιακά, μουσική για θέατρο, κουαρτέτο εγχόρδων, ένα κοντσέρτο για σόλο κιθάρα, μουσική για μικρά σύνολα κ.α.

Έργα του έχουν παιχτεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 1995 ο Sergei Krakoski καθηγητής κιθάρας της Εθνικής Ακαδημίας της Μόσχας περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του για ρεσιτάλ τη Σονάτα του. Το Νοέμβριο του 2000 παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το έργο του Ίντριγκα. Συνεργάζεται με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής ση θεατρική παράσταση «Νεφέλες του Αριστοφάνη». Το 2003 παρουσιάζει σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Ιριδισμοί με την καμεράτα Σλίβεν Βουλγαρίας. Έχει ηχογραφήσει δύο CD, το πρώτο για σόλο πιάνο «Μουσική για Νέους» και το δεύτερο έργο για μικρά σύνολα «Μουσική Δωματίου». Εργάστηκε στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής για αρκετά χρόνια ενώ τα δύο τελευταία ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Διδάσκει στο Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής κιθάρα και στο Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.