Ραντεβου τον Μαρτιο… για κυρωσεις προς την Τουρκια

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλεί την Τουρκία για τις δραστηριότητες της, αλλά τηρεί στάση αναμονής… περιμένοντας τον Μπάιντεν

Να εγκαλέσει την Τουρκία για τις παράνομες και μονομερείς δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταθέτοντας όμως τις αποφάσεις για κυρώσεις σε δεύτερο χρόνο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλεί την Άγκυρα για τις παράνομες και μονομερείς δραστηριότητές της,  καθώς και για τη ρητορική της εναντίον συγκεκριμένων κρατών – μελών και των ηγετών τους.

Βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, διευρύνει τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο που υπάρχει από το 2019, ενώ ο Ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας με σκοπό να εξεταστούν, το αργότερο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να εξεταστούν νέα μέτρα σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει τις «χωρίς εξουσιοδότηση» ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο τέλος της ανακοίνωσης, τονίζεται πως η ΕΕ στοχεύει να συντονιστεί για θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο με τις ΗΠΑ, περιμένοντας προφανώς την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν.

Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως η απειλή των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας είναι το πιο ισχυρό εργαλείο «που έχουμε στη διάθεσή μας», καθώς «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», με την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας να είναι σαφής.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το ξεμπλοκάρισμα της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, με ποσό ύψους 32 δις ευρώ για την Ελλάδα να ξεκλειδώνει άμεσα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημείωσε, αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, διευρύνοντας την σχετική λίστα των προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και την εκπόνηση της έκθεσης Μπορέλ.

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως συμφωνίες τηρήθηκαν επαναλαμβάνοντας το «pacta sunt servanda»

«Ανέμελος απέναντι στην πανδημία, ανέμελος απέναντι και στην Τουρκία

Την άποψη πως ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εισέπραξε μία από τις σημαντικότερες διπλωματικές ήττες των τελευταίων δεκαετιών, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπραςκατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου.

«Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα σαν να βγήκε από άλλη Σύνοδο Κορυφής. Την ώρα που ο Ερντογάν μιλάει για λογικές χώρες της Ε.Ε που απέτρεψαν τις κυρώσεις και ότι υπάρχουν δικαιώματα της Τουρκίας που ήρθε η ώρα να της δοθούν, ο Έλληνας πρωθυπουργός πανηγυρίζει λέγοντας ότι η Ε.Ε έκανε ένα ακόμη βήμα και ότι οι κυρώσεις ‘που θα δαγκώνουν’ και τις οποίες είχε ο ίδιος θέσει ως στόχο, δεν είναι αυτοσκοπός» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που είχε ως θέμα την προετοιμασία του κόμματος για τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Μάλλον το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι σήμερα η χώρα εισέπραξε μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές ήττες των τελευταίων δεκαετιών, αλλά ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δείχνει να μην καταλαβαίνει που πατά και που βρίσκεται» ανέφερε χαρακτηρίζοντάς τον ανέμελο στην Ελλάδα απέναντι στην πανδημία, ανέμελο και στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία και την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Ενόψει δε του προϋπολογισμού, σημείωσε πως η κυβέρνηση επιμένει στο ίδιο αναπτυξιακό μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας που χρεοκόπησε τη χώρα και σήμερα μας οδηγεί στη τραγωδία μιας δημόσιας υγείας που δεν αντέχει. «Μόνη ελπίδα η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου. Η δίκαιη ανάπτυξη με ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και το νέο ΕΣΥ, με επένδυση στην εργασία, στις νέες τεχνολογίες και στη καινοτομία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.