«Ραμαζανι στα Βαλκανια. Η αδελφοτητα δε γνωριζει συνορα»

Το καθιερωμένο αντάμωμα για το παραδοσιακό δείπνο του Ραμαζανιού – που διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία εδώ και 4 χρόνια από τον Δήμο Μπαϊράμ Πασά της Κωνσταντινούπολης με τίτλο «Ραμαζάνι στα Βαλκάνια. Η φιλία δε γνωρίζει σύνορα» – πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, στο Κοπτερό Ροδόπης και στις 22 Σεπτεμβρίου, στην Λαϊκή Αγορά της Κομοτηνής.

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό υποδέχτηκε το «καραβάνι της ευφορίας» το κοινό σε κάθε πόλη, όπου βρέθηκε. Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισίωσαν το «ιφτάρ», (δείπνο ραμαζανιού) παρέστησαν – εκτός των εκπροσώπων της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας – αλλά και πολλοί άλλοι που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν καλύτερα τον τουρκικό πολιτισμό.

Το πρώτο «τραπέζι Ραμαζανιού» στο Κοπτερό

Το πρώτο «τραπέζι Ραμαζανιού» από το «Καραβάνι της ευφορίας» πραγματοποιήθηκε στο χωριό Κοπτερό και ήταν συναισθηματικά επιφορτισμένο. Στον πρώτο εκ των δύο σταθμών του το «καραβάνι της ευφορίας» παρέθεσε δείπνο σε περίπου 3000 συμπολίτες μας, όπου παραβρέθηκαν οι: Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ, πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή και διπλωματικοί ακόλουθοι του Προξενείου, η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, αντινομάρχης Ροδόπης, ο Κυριάκος Αμούτζας, δήμαρχος Ιάσμου, ο Ισμέτ Καδή, δήμαρχος Σώστου και ο Ιλχάν Αχμέτ, πρώην βουλευτής Ροδόπης.

Το δεύτερο «δείπνο του Ραμαζανιού» στην Κομοτηνή

Το βράδυ της Δευτέρας, η Λαϊκή Αγορά της Κομοτηνής υποδέχτηκε τους εκπροσώπους του Δήμου Μπαϊράμ Πασά της Κωνσταντινούπολης και μια ομάδα καλλιτεχνών, στο πλαίσιο του καθιερωμένου δείπνου πολιτισμικής εκδήλωσης «Ραμαζάνι στα Βαλκάνια. Η αδελφότητα δε γνωρίζει σύνορα», που έτυχε ίδιας αποδοχής και από το κοινό της Κομοτηνής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με το δείπνο του Ραμαζανιού, ενώ έγινε η ανάγνωση του Κορανίου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συναυλία με την συμμετοχή των καλλιτεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι οποίοι παρουσίασαν τη μουσική Tasavvuf (μυστικισμός). Ακολούθησε ο εντυπωσιακός χορός των Δερβίσηδων Sema.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς του Δήμου Τεκιρντάγ και έκλεισε με μπάσκετ show των καλαθοσφαιριστών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Μουσταφά Χαμπιπλέρ, διοργανωτής του «Ραμαζανιού», Δημήτρης Κοτσάκης, δήμαρχος Κομοτηνής, Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ, πρόξενος της Τουρκίας, Μεμέτ Δεβετζήογλου, αντινομάρχης Ροδόπης, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα ειρήνης και φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και ευχαρίστησαν τον Δήμο Μπαϊράμ Πασά.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος του Μπαϊράμ Πασά, Χουσεΐν Μπουργκέ, ενώ χαιρέτισε τους παραβρισκόμενους, μετέφερε αγάπη και πολλούς χαιρετισμούς από τη γείτονα χώρα.
Ο κ. Μπουργκέ δήλωσε τα εξής: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που για τέταρτη χρόνια του προγράμματός μας «Ραμαζάνι στα Βαλκάνια» είμαστε και πάλι εδώ, στον τόπο του παππού μου, για να σας αγκαλιάσουμε, να νιώσουμε τα ίδια συναισθήματα, να μοιραστούμε το ίδιο φαΐ και την ευφορία που διέπει τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κ. Ουμμού, η οποία βοήθησε στη διοργάνωση της εκδήλωσης, στο Κοπτερό. Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών δώρων στην ίδια, στην αντινομάρχη, Σ. Μουσταφάογλου, στον αντινομάρχη, Μ. Δεβετζήογλου, στον αντιδήμαρχο Κομοτηνής, Α. Αλή, καθώς επίσης και στον Πρόξενο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση της Κομοτηνής παραβρέθηκαν οι: Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ, πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή και διπλωματικοί ακόλουθοι του Προξενείου, Σιμπέλ Μουσταφάογλου, αντινομάρχης Ροδόπης, Μεμέτ Δεβετζήογλου, αντινομάρχης Ροδόπης, Δημήτρης Κοτσάκης, δήμαρχος Κομοτηνής, Αλή Αλή, αντιδήμαρχος Κομοτηνής και Μεμέτ Εμίν, πρόεδρος της Κοινότητας Οργάνης.

Οζγκιούρ Μεμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.