Ραδιομαραθωνιος και εξορμηση για τη διασωση του γηροκομειου Ξανθης

Τα προβλήματα του γηροκομείου Ξάνθης που αναδείχθηκαν με έντονο τρόπο στη δύση του χρόνου που μόλις έφυγε, προσπαθεί να αντιμετωπίσει η πρόεδρος Βιβή Στυλιανίδου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών.

Με τα πλέον μελανά των χρωμάτων αποτυπώνεται η κατάσταση τον τελευταίο μήνα, ενώ λόγος γίνεται ακόμη και για απειλή άμεσης αναστολής της λειτουργίας του ιδρύματος, μέσα σε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται τραγική. Στον αέρα βρίσκεται το καταφύγιο πενήντα πέντε ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, που μετά από 45 χρόνια λειτουργίας έχει πλέον δυσχέρεια να τους προσφέρει ακόμη και τα στοιχειώδη. Η κρίση που διέρχεται η χώρα, η αποδόμηση της κοινωνικής πρόνοιας και η απαξίωσή της από τους κρατούντες και ο τραπεζικός δανεισμός του ιδρύματος για την ανέγερση νέας πτέρυγας, το έφεραν τελικά σ’ αυτή την κατάσταση. Κι έτσι, το γηροκομείο εμφανίζεται να αδυνατεί να αποπληρώσει όχι μόνο τους προμηθευτές του, αλλά και το εικοσαμελές προσωπικό που βρίσκεται πια αντιμέτωπο με το ορατό φάσμα της ανεργίας…

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη»

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά κάποια προφανής διέξοδος» λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του γηροκομεία Βιβή Στυλιανίδου και προσθέτει: «Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και εξαιρετικά δυσάρεστες, φτάνοντάς μας στο σημερινό αδιέξοδο που είναι το χειρότερο απ’ όσα έχω αντιμετωπίσει στα 44 χρόνια της ενασχόλησής μου με το ίδρυμα. Έχουμε έρθει στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιωνόμαστε για τις δυσοίωνες εκκλήσεις που κάναμε εδώ και πολύ καιρό προς όλους τους φορείς του τόπου και προς τους συμπολίτες μας, χωρίς δυστυχώς να τύχουμε της παραμικρής ανταπόκρισης».

Η κ. Στυλιανίδου επιβεβαιώνει τα περί αδυναμίας πληρωμής προσωπικού και προμηθευτών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι είκοσι εργαζόμενοι «έμειναν απλήρωτοι τις άγιες αυτές ημέρες και το μέλλον τους διαγράφεται πλέον εξαιρετικά σκοτεινό, αφού όπως και η ίδια τους έχω προετοιμάσει ήδη, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι σύντομα με το φάσμα της ανεργίας» και συμπληρώνει: «Αυτοί όμως που θα βρεθούν στη χειρότερη θέση από όλους είναι οι ίδιοι οι γέροντες και οι γερόντισσες που φιλοξενούμε, για τους περισσότερους από τους οποίους δεν θέλω καν να φανταστώ ποια μοίρα τους επιφυλάσσεται σε περίπτωση κλεισίματος…».

Αναφορικά με το θέμα του τραπεζικού δανεισμού στον οποίο προσέφυγε το γηροκομείο για την ανέγερση της νέας πτέρυγας, η κ. Στυλιανίδου δηλώνει ότι «η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από την πραγματική ανάγκη που υπάρχει να διαχωρίσουμε τους τροφίμους μας. Προσπαθώντας να ανταποκριθούμε, πουλήσαμε μη προσοδοφόρα οικόπεδα που υπήρχαν στην ιδιοκτησία του γηροκομείου προκειμένου να αγοράσουμε το παρακείμενο οικόπεδο, προσβλέποντας στην στήριξη τόσο της πολιτείας όσο και των συμπολιτών μας, των οποίων πατέρες και μητέρες φιλοξενούνται στο ίδρυμά μας. Η λύση που μας υποδείχθηκε τότε ήταν να καταφύγουμε σε τραπεζικό δανεισμό για να καλύψουμε την διαφορά των 270.000 ευρώ για την αγορά του, ο οποίος όμως μας προσέθεσε το δυσβάσταχτο ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως. Από την άλλη είδαμε την κρατική επιχορήγηση –που διαχειρίζεται η νομαρχία- να μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, όπως επίσης γινόταν και με την βοήθεια των συμπολιτών μας. Πλέον αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε ακόμη και στα στοιχειώδη μας έξοδα, αφού οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και εξαιρετικά δυσμενείς».

«Θέτουμε πλέον άπαντες προ των ευθυνών τους»

Με την παραπάνω φράση, η κ. Στυλιανίδου συγκάλεσε σύσκεψη στο διάστημα των εορτών (29 Δεκεμβρίου), καλώντας όλους τους εκπροσώπους φορέων, από τον μητροπολίτη και τον αντιπεριφερειάρχη μέχρι βουλευτές και δημάρχους της περιοχής, ώστε να αναζητηθεί λύση στο οξύτατο πρόβλημα.

Μετά από πρόταση του μητροπολίτη και σύμφωνη γνώμη των παρισταμενων στη σύσκεψη, συστάθηκε Σύλλογος Φίλων του Γηροκομείου Ξάνθης με στόχο τη διενέργεια ραδιομαραθωνίου και εκστρατείας για την οικονομική στήριξη του ιδρύματος. Για τον σκοπό αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα αριθμός λογαριασμού στη Γενική Τράπεζα (9800423188-0) λογαριασμό της Γενικής Τράπεζας. Η κ. Στυλιανίδου εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξη, λέγοντας ότι το ποσό που χρειάζεται άμεσα το γηροκομείο ανέρχεται στις 60.000 ευρώ και αφορά στους μισθούς Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου καθώς και του δώρου Χριστουγέννων του προσωπικού, δηλώνοντας ότι «μόλις ξεπεραστεί αυτό το θέμα, το ίδρυμα θα μπορέσει να συνεχίσει στους ρυθμούς του, με τη βοήθεια των προμηθευτών που κατανοώντας την ιδιαιτερότητα δείχνουν ανοχή ενός και δυο μηνών για την αποπληρωμή τους».

Ο ραδιομαραθώνιος γίνεται σήμερα με τη βοήθεια Μ.Μ.Ε. της Ξάνθης και με την κ. Στυλιανίδου να λέει: «Παράλληλα, θα βοηθήσουν πέντε κοπέλες από τον Ερυθρό Σταυρό που θα βρεθούν με μπλοκ σε διάφορα σημεία της πόλης: στο Κ.Ε.Π. της οδού Σμύρνης, στη βόρεια είσοδο της νομαρχίας, στο δημαρχείο, στη Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών και στο Κ.Τ.Ε.Λ. Σε πέντε σημεία που θα μπορούν να πηγαίνουν οι πολίτες και να προσφέρουν ένα ποσό χωρίς κόπο». Όσον αφορά στο μέλλον του ιδρύματος και της προσπάθειας που γίνεται, η πρόεδρος λέει: «Θα περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο που θα τακτοποιηθούν τα πράγματα με τις Περιφέρειες ώστε να δούμε πού θα μας εντάξουν και πώς θα πάρουμε επιχορήγηση. Θα καθυστερούμε και θα περιμένουμε, αφού οι χορηγοί μας βοηθούν και τη βγάζουμε καθαρή όπως τη βγάζαμε τόσα χρόνια». Τέλος, όσον αφορά στη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση όσον αφορά στην προνοιακή πολιτική για την τρίτη ηλικία, η κ. Στυλιανίδου δηλώνει: «Πήραμε λιγότερη επιχορήγηση και πληρώναμε και το δάνειο και αυτό είναι που μας έβαλε σ’ αυτή την κατάσταση την τελευταία χρονιά. Θα δούμε τις εξελίξεις και θα απαντήσουμε και γι’ αυτό, άλλωστε γι’ αυτό έκανα τη συνέλευση και κάλεσα όλους τους ιθύνοντες, για να πάρουν κι αυτοί μέρος και να δούμε τι θα γίνει…»

Την ώρα που κλείναμε το ρεπορτάζ χθες το απομεσήμερο, πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης Θεόδωρο Ρωμανίδη ότι το μεταπροσεχές Σαββατοκύριακο θα γίνει ένα διήμερο ποντιακού θεάτρου στην Ξάνθη και τα έσοδα θα δοθούν προς ενίσχυση του γηροκομείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.