«Πυρρειος» νικη για τον Δημο Κομοτηνης

Δεκτή εν μέρει έκανε την ένσταση του Δήμου Κομοτηνής η Επιτροπή Ενστάσεων των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης - Δύσκολο με τα δύο κριτήρια που έκανε δεκτά η επιτροπή να μπει ο Δήμος Κομοτηνής στην χρηματοδοτούμενη τριάδα

Δεκτή εν μέρει έκανε την ένσταση του Δήμου Κομοτηνής για την βαθμολογία του στο Πρακτικό Επιτροπής Αξιολόγησης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μόνο ως προς δύο κριτήρια που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης με αρ. πρωτ. 3071/13.07.2016 έκανε η Επιτροπή Ενστάσεων των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου.
 
Η επιτροπή έκανε δεκτή την ένσταση μόνο ως προς τα κριτήρια Β.2 (Η Στρατηγική ΒΑΑ έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα) και Β.5 (Είναι ρεαλιστικό το σχέδιο χρηματοδότησης της στρατηγικής ΒΑΑ), που έχουν ήδη σχετικά καλές βαθμολογίες, απορρίπτοντας τόσο τις γενικές παρατηρήσεις και τις παρατηρήσεις στα άλλα κριτήρια, ζητώντας από την Επιτροπή Αξιολόγησης ΣΒΑΑ να συμπληρώσει αιτιολογία στα φύλλα αξιολόγησης των ΣΒΑΑ, να επαναβαθμολογήσει σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής ενστάσεων και να καταρτίσει νέο Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης. 

Δύσκολη η κάλυψη της διαφοράς 

Να θυμίσουμε ότι η αρχική βαθμολογία της επιτροπής, στην οποία έκανε ένσταση ο Δήμος Κομοτηνής, τον είχε τέταρτο με συνολική βαθμολογία 6 (με άριστα το 10) ενώ μπροστά από αυτόν βρισκόταν ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με βαθμολογία 7,1, ο Δήμος Καβάλας με βαθμολογία 6,9 και ο Δήμος Δράμας με βαθμολογία 6,5, ενώ μετά το Δήμο Κομοτηνής βρισκόταν ο Δήμος Ξάνθης με βαθμολογία 5,4.
 
Χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων ΒΑΑ θα λάβουν οι τρείς πρώτοι Δήμοι, με την εν μέρει αποδοχή της ένστασης στις συγκεκριμένες κατηγορίες ουσιαστικά να αφήνει τον Δήμο Κομοτηνής πάλι εκτός της τριάδας, μιας και πρακτικά δεν θα αυξήσει τη βαθμολόγησή του αρκετά, ώστε να μπει στην τριάδα. Η τελική βαθμολογία πάντως θα ανακοινωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ να υπενθυμίσουμε πως ο Δήμος δεν αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα όσο αφορά την υλοποίηση των έργων, μιας και για το 80% αυτών έχει κατατεθεί πρόταση για ένταξη στην ΟΧΕ Πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας Οδού. 

Απόρριψη πολλαπλών ενστάσεων 

Η επιτροπή αξιολόγησης ενστάσεων,  απέρριψε την 1η γενική παρατήρηση του Δήμου Κομοτηνής επί της μεθοδολογίας, δηλαδή ότι δεν κρίθηκε ισότιμα, υποβλήθηκαν στοιχεία που επηρέασαν το περιεχόμενο των στρατηγικών η στοιχεία σε μεταγενέστερο χρόνο της προθεσμίας υποβολής, καθώς και τη 2η γενική παρατήρηση του Δήμου Κομοτηνής επί της μεθοδολογίας ότι τα κριτήρια είναι θεωρητικά ανεξάρτητα.
 
Να σημειωθεί πως η επιτροπή απέρριψε ενστάσεις του Δήμου για τις επιμέρους κατηγορίες Β1 (Τα προβλήματα και οι ανάγκες είναι επαρκώς τεκμηριωμένα), Β3 (Η στρατηγική είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων), Β6 (Έχουν τεθεί ποιοτικοί δείκτες για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της στρατηγικής ΒΑΑ) και Β7 (Η Στρατηγική ΒΑΑ είναι συμβατή με τον τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό) καθώς και στα κριτήρια Γ1 (Στάδιο εξέλιξης των απαιτούμενων τεχνικών μελετών των πράξεων) και Γ2 (Στάδιο εξέλιξης άλλων διοικητικών ενεργειών των πράξεων), Δ2 (Διαθέτει επαρκή ικανότητα το εταιρικό σχήμα για τη διακυβέρνηση (διοίκηση, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση) Στρατηγικής ΒΑΑ), Ε1 (Υπήρξαν επαρκείς διαδικασίες διαβούλευσης για την κατάρτιση της Στρατηγικής ΒΑΑ) και Ε2 (Υπήρξε συμμετοχή ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων φορέων κατά την κατάρτιση της).
 
Άξιο μνείας επίσης ότι σε συγκεκριμένες ενστάσεις του Δήμου Κομοτηνής, που η επιτροπή ενστάσεων απορρίπτει (Β6, Δ2), ζητείται από την επιτροπή αξιολόγησης να ξεκαθαρίσει την αιτιολογία στην επόμενη απόφασή της.
 
Για να ιστορία να σημειωθεί τέλος ότι η Επιτροπή έκανε δεκτή εν μέρει και την ένταση που είχε καταθέσει ο δήμος Ξάνθης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.