Πυρετος αναζητησης στεγης

Με την προχθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους εισαγόμενους στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Κομοτηνή πήρε να θυμάται τις εικόνες του Σεπτεμβρίου με τους γονείς από κάθε άκρη της Ελλάδας να αναζητούν μια στέγη για τα παιδιά τους για τα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην Κομοτηνή. Η πόλη των κάτι παραπάνω από 50.000 κατοίκους θα ξεπεράσει τους 13.000 φοιτητές, μια συντριπτική υπέρ της αναλογία φιλοξενούμενων- ντόπιων. Αν λάβει κανείς υπόψιν και τον αριθμό των υπηρετούντων τη θητεία τους κατανοεί ότι ο νεανικός πληθυσμός υπερτερεί και η φήμη της για «καλή βραδινή ζωή» επαληθεύεται. Μετά από συζήτηση με τρεις μεσίτες της Κομοτηνής έγινε αντιληπτό ότι οι τιμές στα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια χαμήλωσαν κατά 10 -15%, αλλά οι αποστάσεις μεγάλωσαν. Η έλλειψη αστικής συγκοινωνίας δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στους φοιτητές, με αποτέλεσμα να αναζητούν στέγη σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης.

Η δημοτική αστική συγκοινωνία θα λειτουργήσει, όπως πληροφορούμαστε, από το Νοέμβρη με δύο από τα έξι mini bus, και θα εξυπηρετεί τις εσωτερικές διαδρομές. Από την πλευρά του πανεπιστημίου μεταφέρεται η ανάγκη δημιουργίας αστικής συγκοινωνίας που θα κατευθύνεται και προς την πανεπιστημιούπολη, όπως και της τοποθέτησης φωτισμού, από το δήμο Σώστου όπου υπάγεται, στη διαδρομή. Ζητούν συχνά δρομολόγια και με χρηματικό αντάλλαγμα για τους φοιτητές, διότι τα οικονομικά του ΔΠΘ δεν του επιτρέπουν πλέον να είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη πανεπιστήμιο που πληρώνει και τις μετακινήσεις.

Επιλογή και η αγορά ακινήτου

Ο μεσίτης Γιώργος Γκάγκας μεταφέρει ότι οι τιμές στα στούντιο ξεκινούν από τα 220 και φτάνουν στα 300 ευρώ. «Πρόκειται για καινούριες οικοδομές. Οι γκαρσονιέρες με δύο χώρους κυμαίνονται από 250 μέχρι και 400 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή. Τα σπίτια με δύο υπνοδωμάτια, σαλοκουζίνα και μπάνιο ξεκινούν από 320 ευρώ και φτάνουν τα 640 ευρώ». Οι περιοχές που προτιμούν είναι η παλιά Νομική, η παλιά Πρυτανεία, το κέντρο, η περιοχή της δημαρχίας και του ΚΤΕΛ, για να εξυπηρετούνται στις μετακινήσεις. «Στην Εκτενεπόλ υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι την περιοχή στην εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα. Από εκεί και πέρα ανταποκρίνονται μόνο οικογένειες». Ο κ. Γκάγκας σημειώνει ότι οι πρώτοι φοιτητές έφτασαν πριν την ανακοίνωση των βάσεων και ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς. Οι τιμές παρουσιάζουν μία πτωτική τάση σε σχέση με πέρυσι, γύρω στο 10%. «Με την άφιξη και των μεγάλων κυμάτων φοιτητών ενδέχεται να φτάσουν στα περσινά επίπεδα».

Η πλειοψηφία των φοιτητών επιθυμούν να διαμένουν μόνοι τους και δεν επιθυμούν συγκατοίκηση. Η άλλη επιλογή που ανοίγεται στους νεοαφιχθέντες είναι η αγορά κατοικίας. «Πρότασή μας είναι η αγορά σπιτιού, γιατί δεν θα χάσουν τα χρήματα που θα διαθέσουν στα ενοίκια για 4 ή 5 χρόνια παραμονής στην Κομοτηνή. Αν μεταπωλήσουν το ακίνητο με την αναχώρησή τους ενδέχεται η αγοραστική αξία ν’ ανέβει. Οι τιμές εξαρτούνται από τον κατασκευαστή και από την περιοχή. Οι τιμές για αγορά νεόκτιστου ακινήτου κινούνται στις 350.000 δρχ. το τετραγωνικό μέτρο και μπορούν να φτάσουν τις 425.000 δρχ». Στις παλιές οικοδομές οι τιμές είναι στη διάθεση του ιδιοκτήτη.

Εν αναμονή αστικής συγκοινωνίας

Ο μεσίτης κ. Πατρωνίδης σημειώνει την πολύ μεγάλη άφιξη πρωτοετών τις δύο τελευταίες μέρες. Ανιχνεύουν την πόλη και τις τιμές, που παραμένουν υψηλές παρά την πτώση κατά 15% συγκριτικά με πέρυσι. «Μια δίχωρη γκαρσονιέρα νοικιάζεται από 270 μέχρι 330 ευρώ. Υπάρχει αρκετός αριθμός διαμερισμάτων για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών σε πρώτη φάση. Τα διαμερίσματα που μπορούν να ανεγερθούν σε μία πόλη δεν είναι αυτά που μπορούν να καλύψουν 1.575 νεοεισερχόμενους φοιτητές, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι φοιτητές αποφεύγουν τη συγκατοίκηση».

Ο κ. Πατρωνίδης κάνει διάκριση στα μεγάλα διαμερίσματα των 80 και 100 τ.μ., πολλά από τα οποία έμειναν πέρυσι ανοίκιαστα, «ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Εκτενεπόλ, ο Σταθμός και οι Στρατώνες». Επισημαίνει ότι η νοοτροπία των φοιτητών έχει αλλάξει ως προς τη συγκατοίκηση, αλλά εκείνο που δεν αλλάζει είναι η επιλογή

ορισμένων γονιών να αγοράσουν σπίτι για τα παιδιά τους, λόγω των υψηλών τιμών. «Έχουμε τις μεγαλύτερες τιμές σε όλη την Ελλάδα. Όπως πληροφορούμαι συμπορευόμαστε με τα Γιάννενα». Επιβεβαιώνει ότι δεν χωράει καμία διαπραγμάτευση, γιατί η ζήτηση είναι υψηλή. Οι «αγαπημένες» είναι στο ΙΚΑ, στην παλιά πρυτανεία, στην Ερμού, τη δημοτική αγορά και δυτικά. «Δημιουργείται μια αναστάτωση στην πόλη λόγω της έλλειψης αστικής συγκοινωνίας, που δυσκολεύει τη μετακίνηση. Αναζητούν διαμερίσματα που να μην απέχουν από τη στάση των λεωφορείων. Με την έλευση της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας πιστεύω ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Θεωρώ ότι πρέπει να οριστούν άλλες δύο στάσεις στην πόλη, για να μην υποχρεώνονται οι φοιτητές να μεταβαίνουν στην πόλη για να πάρουν το αστικό για την πανεπιστημιούπολη. Τα τρία τέταρτα των Κομοτηναίων είναι επομένως αδικημένοι».

Ανάρπαστα τα καινούρια

Ο μεσίτης κ. Άρης Θεοδωρίδης εκτιμά ότι μέχρι και σήμερα οι φοιτητές μπορούν να βρουν το σπίτι που επιθυμούν για μίσθωση, από αύριο όμως θα αρχίσουν τα προβλήματα. «Θα αρχίσουν τα προβλήματα. Οι καινούριες γκαρσονιέρες σε κεντρικά σημεία και τα στούντιο που είναι κοντά στις στάσεις θα νοικιαστούν και θα μείνουν μόνο τα παλιά δυάρια και τριάρια, άρα πολλοί θα αναγκαστούν να συγκατοικήσουν ή να μισθώσουν γκαρσονιέρες δεκαετίας και πάνω».

Για την περσινή χρονιά σημειώνει ότι όλα τα σπίτια που ήταν εύκολα προσβάσιμα στους φοιτητές νοικιάστηκαν. Προσθέτει ότι οι τιμές στις νέες οικοδομές παραμένουν ανεβασμένες, με μια μικρή πτώση γύρω στο 10% και παρατηρείται μείωση στις τιμές των παλιών. «Οι τιμές στα στούντιο κυμαίνονται από 80.000 έως 110.000 δρχ, ανάλογα με την περιοχή και την κατάστασή τους. Οι γκαρσονιέρες μισθώνονται από 90.000 μέχρι 130.000 δρχ». Ο κ. Θεοδωρίδης επισημαίνει ότι αρκετοί αναζητούν ν’ αγοράσουν διαμέρισμα, με τη διαφορά ότι δεν υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα.

3.000 νέοι φοιτητές στο Δημοκρίτειο

Οι τέσσερις πόλεις του ΔΠΘ θα ενδυναμωθούν με 2.955 φοιτητές, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Οι 1.575 θα έρθουν στην Κομοτηνή, οι 645 στην Ξάνθη, οι 490 στην Αλεξανδρούπολη και οι 245 στην Ορεστιάδα. Οι σχολές που θα υποδεχτούν τους περισσότερους είναι η Νομική στην Κομοτηνή (550) το ΤΕΦΑΑ (250), το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Ξάνθης (220) και το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (200).

Στο μεταξύ αναμένονται οι καταστάσεις των επιτυχόντων από το υπουργείο Παιδείας, άρα ενδέχεται ο αριθμός ν’ αυξηθεί.

Τα τμήματα που φιλοξενούνται στην Κομοτηνή βρίσκονται ήδη στη φάση των τελικών ανακατατάξεων, καθώς μετακομίζει και το τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας (με εξαίρεση το εργαστήρι Ανθρωπολογίας) στην παλιά Νομική, όπως και το τμήμα Παρευξεινίων. Η μετακόμιση προσδιορίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης παραμένει ως έχει στα προκάτ του αύλειου χώρου της παλιάς Νομικής. Οι εγγραφές στα νέα τμήματα θα ξεκινήσουν την 1η ή στις 8 Σεπτεμβρίου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.