Πυρετωδεις προετοιμασιες για τις παραλιες στη Ροδοπη

7+1 θέσεις στο Δήμο Κομοτηνής και τουλάχιστον 3 θέσεις στον Δήμο Μαρωνείας Σαπών αναμένεται να είναι διαθέσιμες

Σύντομα οι διαγωνισμοί και οι παραχωρήσεις

Σε ένα αγώνα δρόμου έχουν αποδοθεί οι υπηρεσίες τόσο του Δήμου Κομοτηνής όσο και του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, για να ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν τις διαδικασίες για την δημοπράτηση ή παραχώρηση, όπου απαιτείται, των παραλιών που ανήκουν σε αυτούς, για να λειτουργήσουν τα μπαράκια στις παραλίες.

Μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, άνοιξε ο δρόμος για να εμφανιστούν τα γνωστά μπαράκια στις παραλίες της περιοχής μας, παρόλο που αυτό θα γίνει με συγκεκριμένους όρους.

Η παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους γίνεται για 3 χρόνια, μέχρι τις 31-12-2022, ενώ οι δήμοι είναι αρμόδιοι να προχωρήσουν τις διαδικασίες δημοπράτησης των περιοχών, όπως στις περιοχές της Αρωγής και της Μέσης, όσο αφορά το Δήμο Κομοτηνής, και τις παραλίες Ιμέρου και Μαρώνειας στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών.

Για αυτό και όπως σημείωσε αφενός ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος και αφετέρου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, οι υπηρεσίες τους έχουν ξεκινήσει να μελετούν τις νέες απαιτήσεις της ΚΥΑ, που έχει προβλέψεις και για τους περιορισμούς για την πανδημία του κορωνοϊού, ώστε να λειτουργήσουν οι επαγγελματίες το ταχύτερο δυνατό.

Να σημειωθεί πως στο Δήμο Κομοτηνής δημοπρασίες γίνονται για 7 θέσεις στην  παραλία Αρωγής και 1 θέση στην παραλία Μέσης, όσο αφορά τα μπαράκια, ενώ αναμένεται να γίνουν και για 2 θέσεις θαλασσίων σπορ.

Στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών την προηγούμενη φορά που είχαν γίνει δημοπρασίες είχαν γίνει για τρείς θέσεις, καθώς και για θέση θαλασσίων σπορ.

Ειδικές προβλέψεις για τον κορωνοϊό

Βέβαια στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η προσκόμιση μόνο των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκειμένου να υπογραφούν και να προχωρήσουν γρήγορα οι συμβάσεις παραχώρησης για την εκμετάλλευση παραλιών.

Η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι Δήμοι στη χωρική τους αρμοδιότητα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τόσο τις απευθείας μισθώσεις έκτασης αιγιαλού και παραλίας, όσο και τις μισθώσεις μέσω δημοπρασιών έως και 15/07/2020. Από 16/07/2020 έως και 31/08/2020 οι μισθώσεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα διενεργούνται αποκλειστικά από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες.

Κατ’ εξαίρεση για το έτος 2020, το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό 40% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις του άρθρου 7 της Κ.Υ.Α., και για το έτος 2020 καταβάλλεται είτε εφάπαξ, είτε σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Επίσης κατ’ εξαίρεση αποκλειστικά για το έτος 2020, όσοι είχαν συνάψει μισθωτήρια απευθείας παραχώρησης έκτασης αιγιαλού και παραλίας για το έτος 2019 με τους όρους και τις προϋποθέσεις της προηγούμενης απόφασης παραχώρησης, μπορούν να συνάψουν νέες μισθώσεις για τις ίδιες θέσεις. Η αίτηση συνοδεύεται από Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία οι αιτούντες βεβαιώνουν τη μη κατάληψη του προς μίσθωση χώρου καθώς και την ισχύ των προϋποθέσεων της προηγούμενης παραχώρησης.

Για τις μισθώσεις έκτασης αιγιαλού και παραλίας για το έτος 2020 , στα πλαίσια προστασίας των πολιτών από την πανδημία, ισχύουν οι διατάξεις της Κ.Υ.Α. Οικονομικών – Ανάπτυξης και Επενδύσεων- Προστασίας του Πολίτη – Παιδείας και Θρησκευμάτων – Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – Υγείας – Εσωτερικών – Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες ιδιωτικές και μη, παραλίες στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κωρονοϊού Covid – 19».

Αυτό μπορεί να αποτελέσει ζήτημα για την όλη διαδικασία της παραχώρησης, μιας και η απόφαση που ρυθμίζει τους κανόνες έχει χρονικό ορίζοντα μέσα στο Μάϊο, που σημαίνει ότι οι προϋποθέσεις, εντός του καλοκαιριού, μέχρι δηλαδή να εγκατασταθούν οι επαγγελματίες, μπορεί να έχουν αλλάξει.

Για αυτό και θα πρέπει, τουλάχιστον για φέτος, να ληφθεί και αυτός ο παράγοντας υπ’ όψιν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.