Πτυχες της δρασης των Βλαχοφωνων Ηπειρωτων στην ΑΜΘ αποκαλυπτει το οικογενειακο αρχειο της Χαρικλειας – Σταματιας Ι. Μαργαριτοπουλου

Σύντομα η έκδοση του σχετικού βιβλίου

Μια συγκινητική βραδιά εκτυλίχθηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 στο Ιστορικό  Λαογραφικό  Μουσείο Ξάνθης στην «Παρουσίαση και έκθεση», με αφορμή την ψηφιοποίηση του αρχείου και το υπό έκδοση βιβλίο της κ. Χαρίκλειας – Σταματίας Ι.  Μαργαριτοπούλου.
 
Την εκδήλωση χαιρέτησαν πριν πάρουν το λόγο οι ομιλητές, ο κ. Απόστολος Τσότσος, πρόεδρος ΦΕΞ και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης.  
 
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος – συγγραφέας όπου αναφέρθηκε στη ζωή και το  έργο της κ. Χαρίκλειας – Σταματίας Ι.  Μαργαριτοπούλου.«Ασταμάτητη στην προσφορά και στην παρουσία της στην Ξάνθη, χαριτωμένο μαργαριτάρι, κλέος της Ηπείρου και της Θράκης» χαρακτήρισε την συγγραφέα, εκφράζοντας παράλληλα ευγνωμοσύνη στους Ηπειρώτες και στις Ηπειρώτισσες στους οποίους, κατά τον ίδιο, οφείλει πολλά η περιοχή.
 
Κάνοντας μια μικρή βιωματική αναδρομή στον χρόνο και αποκαλύπτοντας τους ιδιαίτερους δεσμούς του με τους Ηπειρώτες, σημείωσε πως τη μεγάλη ηπειρώτικη παράδοση συνεχίζει η Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου με την οποία είχε τη χαρά να συνεργαστεί σε σημαντικές στιγμές αυτής της δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς. «Η Χαρίκλεια είναι προσωποποίηση “Λόγου και Πράξης”. Έγραφε και γράφει. Δημοσίευσε ποιήματά της στα “Θρακικά Χρονικά”, έχει μάλιστα ανέκδοτη ποιητική συλλογή. Σε δύο εκδόσεις που επιμελήθηκα του Δήμου μου για τον Στέφανο Ιωαννίδη και για τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές μου εμπιστεύθηκε τα κείμενά της που διακρίνονται για συναρπαστικό λόγο. Αυτό όμως που μας συγκέντρωσε σήμερα εδώ είναι η πολυετής και επιμελής εργασία της, η λατρεία της θα έλεγα, για την ιδιαίτερη πατρίδα της. Ασχολήθηκε με την ιστορία και τον πολιτισμό των βλαχόφωνων ηπειρωτών, κατά τον τρόπο που οι ηπειρώτες ήταν ευεργέτες και ανθρωπιστές, μετουσιώνοντας τα χρήματα που με κόπο κέρδιζαν σε πνευματικά και εθνικά αγαθά» τόνισε ο ίδιος. 
 
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πολλαπλές και μείζονες διακρίσεις που έχει λάβει η συγγραφέας, ενώ χαρακτηριστικά υπογράμμισε απευθυνόμενος προς την κ. Μαργαριτοπούλουπως «οφείλεις να είσαι περήφανη αγαπητή Χαρίκλεια για όσα ως τώρα έπραξες, Εύχομαι να συνεχίσεις το πλούσιο έργο σου. Η πόλη, η πατρίδα, οι φίλοι και οι φίλες το  αναμένουν και το εύχονται».
 
Ο κ. Γαβριήλ Τσαγγαράτος, γραφίστας, τόνισε μεταξύ των άλλων πως  «μέσα από την ανάγνωση αυτού του κειμένου έμαθε εν πολλοίς την ιστορία της Ξάνθης και της ευρύτερης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η πολιτισμική, κοινωνική και η οικονομική τους δραστηριότητα έχει αφήσει εμφανώς τα σημάδια της και στην πόλη της Ξάνθης. Το γενεαλογικό ιστορικό της κ.Μαργαριτοπούλου αποτυπώνει ακριβώς όλο το εύρος των παραπάνω δραστηριοτήτων.Οφείλω δε, να ομολογήσω ότι μετά από τις πολλαπλές αναγνώσεις του έργου της αισθάνομαι πλέον συγγενής».
 
Η Αικατερίνη Μάρκου,επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των εργασιών αυτών. «Το αρχείο και το έργο αποτελούν μια σοβαρή παρακαταθήκη για την πόλη και είμαστε ευγνώμονες απέναντι στην κ.Μαργαριτοπούλου για αυτή την προσφορά της» ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.«Μέσα από αυτό το εγχείρημα, γίνεται φανερό ότι εν τέλει όλοι είμαστε δυνάμει διαμορφωτές της ιστορίας και φυσικά και του μέλλοντος» τόνισε μεταξύ άλλων.
 
Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωσε η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, Δρ. Λαογραφίας, Διδάσκουσα στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών η οποία παρουσίασε
μια προεπισκόπηση του αρχείου «Χαρίκλειας-Σταματίας Ιωάννου Μαργαριτοπούλου», αναφερόμενη καταληκτικά στη σημασία του έργου της.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με την κ. Χαρίκλεια – Σταματία Ι.  Μαργαριτοπούλου συγκινημένη να ευχαριστεί από το βήμα τους συντελεστές αυτού του σπουδαίου έργου και καλώντας εκ νέου όλους,  στο επόμενο ραντεβού της παρουσίασης του τόμου.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.