Πτωση του τζιρου κατα 15% στα εμπορικα καταστηματα

Κάθε πέρσι και καλύτερα θα μπορούσε να ισχύει στην περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας. Μειωμένη κατά 15% περίπου σε σχέση με πέρσι η αγοραστική κίνηση των καταναλωτών τις γιορτές των Χριστουγέννων σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Πέτρο Λιανουρίδη που παρόλα αυτά εκφράζει την ικανοποίησή του για την κίνηση τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Απομένουν λίγες ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά και ο εμπορικός κόσμος εναποθέτει τις ελπίδες του στον πολύ καλό καιρό που θα έχουμε τις επόμενες μέρες.

Να σημειωθεί ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για αύριο Πέμπτη παραμονή Πρωτοχρονιάς μέχρι τις 4 το απόγευμα ενώ το Σάββατο 2 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά, όπως είθισται κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα ικανοποιημένος από την αγοραστική κίνηση την περίοδο των Χριστουγέννων εμφανίζεται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Πέτρος Λιανουρίδης. «Είχαμε πάρα πολύ κίνηση και από ντόπιους κατοίκους αλλά και από ξένους που επισκέφθηκαν την πόλη μας αλλά ο απαιτούμενος τζίρος δεν έγινε για το λόγο ότι δεν υπήρχαν τα λεφτά που έπρεπε στις τσέπες μας και οι αγορές κατά μέσο όρο έπεσαν στις οικογένειες. Έτσι με τα φετινά δεδομένα είμαστε 10% έως και 15% κάτω του περσινού τζίρου και σε κάποιες επιχειρήσεις στα ίδια περίπου δεδομένα με τα περσινά».

Τέλος της χρονιάς οι έμποροι περιμένουν να κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Κατά την άποψη του κ. Λιανουρίδη «θα υπάρξει μείωση έως και 15% του περσινού τζίρου με βάση όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο εγγύς μέλλον».

Σύμμαχος ο καιρός

Απομένουν μέχρι την Πρωτοχρονιά τρεις ημέρες και οι έμποροι ελπίζουν να υπάρξει κίνηση για αυτό το διάστημα. «Πιστεύω ότι λόγω του καλού καιρού θα υπάρξει μεγαλύτερη κίνηση από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες που ο κακός καιρός επηρέασε την αγοραστική κίνηση. Πάντα ο καιρός επηρεάζει, γιατί εξαιτίας του αυξάνεται και η επισκεψιμότητα η οποία είναι και αυτή που κάνει τη διαφορά στην τοπική αγορά μας. Λόγω του ότι έχουμε ένα καλό οδικό δίκτυο, λόγω Εγνατίας, έγιναν και κάποιες καλές κινήσεις από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχει επισκεψιμότητα και αυτό τονώνει την αγορά».

Εν αναμονή

των εκπτώσεων

Εν αναμονή των εκπτώσεων τελούν οι έμποροι του νομού μας. «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος περιμένουμε τις εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν όπως είναι καθορισμένο στα μέσα του Γενάρη έως και το τέλος του Φεβρουαρίου ώστε να δούμε πώς θα κινηθούν οι επιχειρήσεις το υπόλοιπο της χειμερινής σαιζόν».

Ξεκίνησαν οι προσφορές

Ήδη κάποια καταστήματα έχουν ξεκινήσει τις προσφορές τους, «οι οποίες όμως δεν είναι γραπτές γιατί θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός και δεν το επιτρέπει ο νόμος. Οι προσφορές μεταφέρονται δια στόματος σε κάποιες επιχειρήσεις προς το αγοραστικό. Οι προσφορές αφορούν κυρίως τους τομείς της ένδυσης και υπόδησης γιατί αυτοί οι δύο τομείς χωλαίνουν και αν δεν πουλήσουν τώρα θα αναγκασθεί να πουλήσει τα προϊόντα του με μεγαλύτερη μείωση τιμής την περίοδο των εκπτώσεων. Για αυτό και οι καταστηματάρχες σε αυτούς τους τομείς κάνουν κάποιες μικρές εκπτώσεις προσελκύοντας κάποιο μέρος του αγοραστικού κοινού».

Επίδομα κοινωνικής

αλληλεγγύης και

αγοραστική κίνηση

Κατά την άποψη του κ. Λιανουρίδη η χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης δεν θα επηρεάσει την αγοραστική κίνηση των καταναλωτών. «Δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει, γιατί το επίδομα δεν θα φθάσει για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες κάθε οικογένειας. Μάλλον θα καλύψει τα άκρως απαραίτητα, δηλαδή τρόφιμα και πετρέλαιο και αν περισσέψει κάτι θα διαθέσει πρώτα για τα παιδιά του και μετά για τα δώρα και τον εαυτό του».

Ελπίδα

για καλύτερες ημέρες

Ο εμπορικός κόσμος ελπίζει να έρθουν καλύτερες ημέρες. «Θα πρέπει να μας προσέξουν εμάς τους βιοπαλαιστές της κοινωνίας ώστε να μπορέσει το γρανάζι να κινηθεί καλύτερα. Γιατί αν δεν το κινήσουμε εμείς δεν πρόκειται να κινηθεί όλη η μηχανή», τονίζει κλείνοντας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Πέτρος Λιανουρίδης.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.