«Ψυχρολουσια» για τους παραβατες οδηγους στο κεντρο της Κομοτηνης

Άλλοι «τη γλίτωσαν» με εικονικές κλήσεις κι άλλοι εισέπραξαν γνήσια ροζ χαρτάκια με «τσουχτερά» πρόστιμα

Η χθεσινή ημέρα επιφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις σε αρκετούς από τους οδηγούς, που αγνόησαν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και ακινητοποίησαν τα αυτοκίνητά τους σε σημεία του κέντρου, όπου απαγορεύεται η στάθμευση. Για τους περισσότερους παραβάτες η «ψυχρολουσία» που ένοιωσαν όταν αντίκρισαν από ένα ροζ χαρτάκι στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους, έμελλε να είναι προσωρινή. Στον αντίποδα, οι πιο άτυχοι από τους παραβάτες οδηγούς ακόμα «το φυσάνε και δεν κρυώνει»… 

Το πάθημα θα γίνει μάθημα στους αποδέκτες των εικονικών κλήσεων;

Στην πρώτη περίπτωση τα ροζ χαρτάκια αντιστοιχούσαν σε εικονικές κλήσεις, που τοποθετούσε στα παρμπρίζ των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων η ομάδα μελών του «Περπατώ», των OnBikes και του Θράκα Ιππέα. Οι τρεις σύλλογοι επανέλαβαν τη γνωστή δράση με τις εικονικές κλήσεις, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες μας γύρω από την ανάγκη για αρμονική συνύπαρξη των πεζών, των ποδηλατών και των οδηγών στον αστικό ιστό της Κομοτηνής. Οι… τυχεροί-μέσα στην ατυχία τους- οδηγοί μπορεί να λαχτάρησαν πρόσκαιρα, μόλις αντίκρισαν τις κλήσεις πάνω στα οχήματά τους, αλλά γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για εικονικές. Έτσι όμως ίσως πήραν ένα καλό μάθημα, που θα τους αποτρέψει να επαναλάβουν την ίδια πράξη στο μέλλον… 

Ο άνδρας της Τροχαίας δεν αστειευόταν…

Στη δεύτερη ωστόσο κατηγορία παραβατών κατατάσσονται οι οδηγοί, που παρανομούσαν την ίδια ίσως στιγμή, αλλά σε λάθος σημείο. Ένα από αυτά τα σημεία ήταν παραπλεύρως του «Κωτσόβολου», επί της οδού Φιλικής Εταιρίας, όπου, όπως μαρτυρά η επισυναπτόμενη φωτογραφία, ένας άνδρας της Τροχαίας Κομοτηνής πρόλαβε τα μέλη του «Περπατώ», των OnBikes και του Θράκα Ιππέα. Προφανώς εκείνος δεν αστειευόταν και οι κλήσεις που έκοβε ήταν καθ’ όλα γνήσιες, με ό,τι δυσάρεστο αυτό συνεπάγεται για το πορτοφόλι των κατόχων των παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων.

Θεανώ Πασχάλη «Να σεβόμαστε όλοι όλους από την ώρα που βγαίνουμε από το σπίτι μας»


Να επιστρέψουμε όμως στη δράση με τις εικονικές κλήσεις και να μεταφέρουμε τις δηλώσεις των εκπροσώπων των συλλόγων, της κ. Θεανώς Πασχάλη από τους OnBikes και του κ. Απόστολου Τζουμαλάκη από τον «Περπατώ». Η κ. Πασχάλη εξήγησε καταρχήν ότι στόχος της δράσης να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τη σωστή χρήση του ποδηλατόδρομου και των κεντρικών δρόμων, ώστε, όπως υπογράμμισε, «να σεβόμαστε όλοι όλους από την ώρα που βγαίνουμε από το σπίτι μας». Για τον λόγο αυτό, όπως διευκρίνισε, αποδέκτες των εικονικών κλήσεων δεν ήταν μόνο παραβάτες οδηγοί, αλλά και ποδηλάτες και πολίτες, που δε χρησιμοποιούσαν σωστά τους χώρους που προορίζονται για τις αντίστοιχες κατηγορίες χρηστών. Ερωτηθείσα για το κατά πόσον διακρίνει διαφοροποίηση στην οδηγική συμπεριφορά των συμπολιτών μας μετά από την παράδοση σε χρήση του ποδηλατόδρομου, η κ. Πασχάλη απάντησε ότι προσωπικά βλέπει μια μικρή βελτίωση, για να συμπληρώσει ότι «απλώς είναι πράγματα που απαιτούν χρόνο και παιδεία» και να εκφράσει κλείνοντας την ελπίδα ότι «σιγά-σιγά θα μάθουμε όλοι».

Απόστολος Τζουμαλάκης «Ελπίζουμε να έρθει η ημέρα που δε θα χρειαστεί να μοιράσουμε ούτε ένα χαρτί στους δρόμους, αλλά δυστυχώς αυτή η μέρα φαίνεται ότι αργεί»

Από την πλευρά του ο κοινωνικός λειτουργός του «Περπατώ», κ. Απόστολος Τζουμαλάκης, παρατήρησε αρχικά πως παρότι δυστυχώς επαναλαμβάνεται συχνά η συγκεκριμένη δράση, τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα άτομα με αναπηρία κατά την κίνησή τους στην πόλη παραμένουν μεγάλα. «Τα άτομα με κινητική αναπηρία στην Κομοτηνή, σε μία πόλη που θέλει να περηφανεύεται ως η πιο προσβάσιμη πόλη στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα και την κίνησή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Εμείς έχουμε την υποχρέωση», προσέθεσε, «να το υπενθυμίζουμε με αυτήν την παραδοσιακή δράση των εικονικών κλήσεων». «Είναι μεγάλη μας χαρά να συνεργαζόμαστε με άλλους φορείς της πόλης», συνέχισε, «και δε θα σταματήσουμε να το κάνουμε. Ελπίζουμε να έρθει εκείνη η ημέρα που δε θα χρειαστεί να μοιράσουμε ούτε ένα χαρτί στους δρόμους. Δυστυχώς όμως αυτή η μέρα φαίνεται ότι αργεί». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.