Ψηφιστηκε το νομοσχεδιο για τηλεοπτικη διαφημιση και barcode στις εφημεριδες

Αλλάζει μόνο ο αριθμός κυκλοφορίας φύλλων για τις περιφερειακές εφημερίδες - Νατάσα Γκαρά, βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ «Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκδίδει εφημερίδα, ωστόσο για όσες θα λαμβάνουν κρατική διαφήμιση και διακηρύξεις θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια»

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την καθιέρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την τηλεοπτική διαφήμιση, το barcode στις εφημερίδες και το Μητρώο Περιφερειακού Τύπου, μετά από την σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους και «κόντρες» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
 
 Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».
 
Η υπουργική τροπολογία για τον επανακαθορισμό της εκκίνησης της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών «πέρασε» με ευρεία πλειοψηφία, καθώς την υπερψήφισαν, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
 
Την τροπολογία καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, ενώ «παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.
 
Το βασικό μήνυμα από πλευράς της κυβέρνησης ήρθε  δια στόματος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκου Παππά, ο οποίος από την Ολομέλεια μεταξύ άλλων τόνισε ότι με το νομοσχέδιο με το οποίο καθιερώνεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοσιοποίησης της τηλεοπτικής διαφήμισης και της δυνητικής της δημοπράτησης, «σπάει» το τρίγωνο της διαπλοκής ανάμεσα στα κανάλια, το τραπεζικό σύστημα και τις πολιτικές ηγεσίες. 

Νατάσα Γκαρά «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον περιφερειακό τύπο» 

Μεγάλη αναστάτωση όμως προκλήθηκε και εκτός του ελληνικού κοινοβουλίου κυρίως σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που φέρνει το εν λόγω νομοσχέδιο στον έντυπο τύπο και δη τον περιφερειακό, αντιδράσεις οι οποίες προκάλεσαν τη διευκρίνιση της κ. Νατάσας Γκαρά, βουλευτή του Έβρου, η οποία μιλώντας στον «ΠτΘ» διευκρίνισε πως η μόνη αλλαγή που επέρχεται με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, σε ό,τι αφορά τον Περιφερειακό τύπο  είναι ο αριθμός φύλλων κυκλοφορίας που ορίζεται στα 400 για Νομούς άνω των 80.000 και 250 για Νομούς κάτω των 80.000, με όλα όσα έχουν γραφτεί περί αλλαγής του αριθμού των εργαζόμενων δημοσιογράφων, σελίδων υποχρεωτικής ύλης κ.ο.κ να παραμένουν ως έχουν.
 
«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον περιφερειακό τύπο» δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «ο  καθένας έχει δικαίωμα να εκδίδει εφημερίδα σε όποιο σχήμα και σε όποιο σχέδιο θέλει, ωστόσο οι περιφερειακές εφημερίδες που θα λαμβάνουν κρατική διαφήμιση και διακηρύξεις επιμένουμε ότι θα πρέπει να έχουν πολλά αυστηρά κριτήρια».  

Νωρίτερα η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής υπερασπίστηκε το σχέδιο νόμου, υπογραμμίζοντας τον εκτενή διάλογο που πραγματοποιήθηκε για το εν λόγω νομοσχέδιο στις επιτροπές της Βουλής, αποτέλεσμα του οποίου ήταν οι ουσιαστικές τροποποιήσεις από τη μεριά του Υπουργείο προς ικανοποίηση των παρατηρήσεων που κατατέθηκαν κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

«Το τοπίο στα μέσα ενημέρωσης αλλάζει. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντική η πολυφωνία, η στήριξη του περιφερειακού τύπου και κυρίως η στήριξη των εργαζομένων και του υγιούς επιχειρείν. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να δημιουργεί εργαλεία για να λειτουργεί σωστά ο υγιής ανταγωνισμός ώστε να εκπροσωπούνται, να  λειτουργούν και να είναι ασφαλείς οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα» ανέφερε μεταξύ άλλων θέτοντας επίσης την αντιπολίτευση προ των ευθυνών της, καθώς όπως υποστήριξε το νομοσχέδιο δίνει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με την παραγωγή οπτικοακουστικών μέσων, εισάγει το απαραίτητο εργαλείο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δίκαιη διάθεση του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου και προασπίζει με τις διατάξεις του την εύρυθμη λειτουργία του περιφερειακού τύπου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης επεσήμανε την σημασία της δημοσίευσης διακηρύξεων και προκηρύξεων για την βιωσιμότητα του περιφερειακού τύπου τονίζοντας μεταξύ άλλων « Ήσασταν οι άνθρωποι, οι οποίοι καταργήσατε τη δημοσίευση ισολογισμών και καταργήσατε και τη δημοσίευση διακηρύξεων και προκηρύξεων. Ξέρετε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον περιφερειακό τύπο. Αυτό που θέλατε, και για αυτό διαφωνείτε, είναι γιατί θέλατε μέσα ενημέρωσης, τα οποία θα ελέγχονται από εσάς και θα υπάρχει ένα μικρό λόμπι πέντε διαφημιστικών εταιρειών, πέντε μεγάλων καναλιών και συγκεκριμένων εφημερίδων, τις οποίες θα τις έχετε φιμωμένες και ελεγχόμενες απόλυτα. Έχουμε βιώσει όλοι τη λίστα, η οποία άλλαζε εν μια νυκτί στο γραφείο του Υπουργού ή του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.