Ψηφιστηκε ο Κρατικος Προυπολογισμος για το 2013
Με την πλειοψηφία 167 βουλευτών ολοκληρώθηκε η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2013 στην Βουλή σφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό την εκπλήρωση των πολιτικών δεσμεύσεων της χώρας για την εκταμίευση της δόσης του δανείου ύψους 31,5 δις ευρώ. Ως απώλειες από το κυβερνητικό στρατόπεδο των 168 βουλευτών (126 ΝΔ, 26 ΠΑΣΟΚ, 16 ΔΗΜΑΡ) καταγράφονται οι στάσεις των κ.κ. Θεόδωρου Σολδάτου (ΝΔ) o οποίος διεγράφηκε, των Οδυσσέα Βουδούρη και Παρίση Μουτσινά (ΔΗΜΑΡ) που καταψήφισαν μέρος του προϋπολογισμού και του κ. Γιάννη Πανούση (ΔΗΜΑΡ) που απουσίαζε. Από την άλλη την στήριξή τους στον προϋπολογισμό έδωσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Θεοδώρα Τζάκρη.
Ευριπίδης Στυλιανίδης «Στόχος η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ»
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα ψήφισης του προϋπολογισμού και για αυτό το λόγο τόνισε ότι θα πρέπει «να είναι μια συνειδητή επιλογή, που θα προσμετρά τις πραγματικές εθνικές και διεθνείς συνθήκες και δεν θα εγκλωβίζεται στις κλασικές, άγονες, μικροκομματικές αντιπαραθέσεις εντυπώσεων».
Παρουσιάζοντας στη Βουλή τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την εφαρμογή της πολιτικής ενίσχυσης της οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της διοικητικής τους αυτονομίας ανέφερε ότι ενώ «κατά την διαπραγμάτευση ξεκινήσαμε με απαίτηση της τρόικας για περικοπές 1 δις από τα 2,4 δις της κρατικής επιχορήγησης προς τους ΟΤΑ επιτύχαμε να τριχοτομηθεί το βάρος και να αναγνωριστεί η δυνατότητα μιας πιο αναπτυξιακής πολιτικής».
Έτσι – τόνισε – «οι περικοπές δημοσίων δαπανών περιορίζονται στο ένα τρίτο του ποσού, ενώ το άλλο ένα τρίτο της εξοικονόμησης αφορά εξορθολογιστικές πολιτικές μέσα στη διοίκηση και την διαχείριση τους και το υπόλοιπο αφορά έσοδα από αναπτυξιακές πολιτικές».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τίθεται πια καθαρά ως στόχος η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και θεσμοθετείται η υποχρέωση υποβολής επιχειρησιακού σχεδίου ετήσιου και πενταετούς ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και απολογισμού. Ακόμη, δημιουργούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως η δημοτική ενημερότητα, η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας των Δήμων, η ενιαία αρχή προμηθειών ανά ΟΤΑ, η δυνατότητα έξυπνων επενδύσεων και η φορολογική αποκέντρωση.
Επίσης ιδρύεται παρατηρητήριο φορολογικής αποκέντρωσης που παρακολουθεί στηρίζει και επιβάλλει την καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών αξιοποιώντας και τα ψηφιακά μέσα. «Αν παρ’ αυτά η δημοτική αρχή δεν επιτύχει τους στόχους καλείται να καλύψει με την αύξηση των τοπικών φόρων την μαύρη τρύπα που δημιουργείται αναλαμβάνοντας και το σχετικό πολιτικό κόστος ώστε να μην δημιουργούνται συνεχώς νέα χρέη» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών. Παράλληλα δε τόνισε ότι εξορθολογίζονται οι δαπάνες για τα πολιτικά και τα τεχνοκρατικά πρόσωπα χωρίς να θίγεται η λειτουργικότητα των μικρών νησιωτικών δήμων.
Καταλήγοντας ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η πολιτική αυτή της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, θα συμπληρωθεί από νομοθετικές παρεμβάσεις που θα μετεξελίσσουν, θα διορθώνουν και θα συμπληρώνουν τον Καλλικράτη βάσει προτάσεων από τους ίδιους τους δήμους και τις περιφέρειες. «Στόχος είναι η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ να συμπληρωθεί από ενίσχυση της διοικητικής τους αυτονομίας και βελτίωση των υπηρεσιών τους» κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.
Αχμέτ Χατζηοσμάν, Ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε την χρεοκοπία
Κατά την ομιλία του στη βουλή ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες που περνούν οι πολίτες και κάνοντας ένα απολογισμό της μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικής του πορείας τόνισε ότι «ψήφισα μέτρα και μνημόνια τα οποία αποτελούν βαρύ πλήγμα για το λαό. Κι αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος», ενώ υποστήριξε ότι η χώρα μας «πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις αγωνίες του λαού της Ροδόπης και ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει σκληρό αγώνα στις Βρυξέλλες για την συνέχιση των επιδοτήσεων. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών φέτος λόγω των ιώσεων και ζήτησε από τον υπουργό να δει το θέμα με ευαισθησία, ενώ μιλώντας για επενδύσεις στην περιοχή μας έθεσε το ερώτημα αν θα γίνει η κατασκευή του νέου νοσοκομείου χαρακτηρίζοντας το θέμα «ντροπή για τη χώρα μας».
Τέλος μιλώντας ως εκπρόσωπος της μειονότητας αναφέρθηκε στο θέμα της εκπαίδευσης υποστηρίζοντας ότι «είναι δικαίωμα του καθενός να έχει πρόσβαση σε μία καλή και ποιοτική εκπαίδευση» και ζήτησε την ίδρυση δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων.
«Θέλουμε το μοντέλο που εφαρμόζεται στα μειονοτικά σχολεία, να εφαρμοστεί και στα νηπιαγωγεία. Τα νήπια της Μειονότητας να προετοιμάζονται κατάλληλα για να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία.
Αυτό είναι κύριο και δίκαιο αίτημά μας. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις στην μειονοτική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι την ανώτατη εκπαίδευση. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα.
Σχετικά με τα βακούφια και την εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών. Αλήθεια, πότε θα έρθει η δημοκρατία στα βακούφια μας; Ψηφίστηκε το 2008 ένας νόμος, αλλά δεν εφαρμόστηκε γιατί ως είχε ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί. Είχα εκφράσει την έντονη διαφωνία μου με ομιλία στην Βουλή. Πρέπει να τον επαναφέρουμε για λίγες, αλλά ουσιαστικές τροποποιήσεις. Πρέπει επιτέλους να γίνουν εκλογές. Να σταματήσουν οι διορισμοί, να λειτουργήσει η δημοκρατία.
Αξιώνω απάντηση και για την εκλογή του Μουφτή. Η Μειονότητα διεκδικεί και πρέπει να εκλέγει τον θρησκευτικό της ηγέτη με απόλυτα διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες. Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Θέλω επίσημη απάντηση. Πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα για να ηρεμήσει η Μειονότητα και η περιοχή. Αυτά είναι τα δικαιώματά μας. Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, τα Υπουργεία πρέπει να τα δούνε πολύ σοβαρά και να κάνουνε τις κατάλληλες ενέργειες για να τα επιλύσουν.
Ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε σήμερα είναι εξίσου δύσκολος και επώδυνος όσο και του 2012. Είναι όμως ο μοναδικός δρόμος για να αποφύγουμε την χρεοκοπία και ότι αυτό συνεπάγεται. Εγώ δεν μπορώ να αφήσω τη χώρα μου να κατρακυλήσει στο χάος. Ψηφίζω υπέρ του προϋπολογισμού».
Επιμέλεια: Άννα Πατρωνίδου
[email protected]
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
