Ψηφισμα ΠΑΣΠ Κοινωνικης Διοικησης

Η συζήτηση για την εκπαίδευση στην Ελλάδα ιδιαίτερα εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης θεωρείται επιβεβλημένη αναγκαιότητα. Οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί καθώς και η πρόθεση της κυβέρνησης περί αναθεώρησης του άρθρου 16 χρήζουν ιδιαίτερης ανησυχίας και απαιτούν την πρόκληση διαλόγου από κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς.

Εμείς, η ΠΑΣΠ θεωρούμε πως η δημιουργία και η διόγκωση του προβλήματος όσον αφορά τον εκπαιδευτικό τομέα στην Ελλάδα έχει τις απαρχές του στη Β΄/βάθμια εκπαίδευση όπου ανθεί το φαινόμενο της «παραπαιδείας» και κορυφώνεται στην τριτοβάθμια μέσω της υπονόμευσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας.

Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων υποβοηθείται από συγκεκριμένα κυβερνητικά νομοσχέδια που ενισχύουν την πρόθεση της κυβέρνησης για εγκαθίδρυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο της αξιολόγησης των πανεπιστημίων με καθαρά φιλελεύθερα, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τα καίρια και διαδοχικά πλήγματα στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση συνεχίστηκαν με τα νομοσχέδια για ΔΟΑΤΑΠ, ο οποίος αποτελεί κυβερνητικά ελεγχόμενο οργανισμό που εξισώνει τα 3ετή μπάτσελορ με 4ετή και 5ετή ελληνικά πτυχία και νομοσχέδιο περί ΙΔΒΕ, στα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα καταβάλλουν δίδακτρα. Οι προθέσεις της κυβέρνησης μέσω των δηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζονται με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο και περιέχουν αλλαγές όπως: τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του ασύλου με απώτερο σκοπό την κατάργησή του, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, τη διαγραφή των φοιτητών έπειτα από ν+2 χρόνια από τον κανονικό χρόνο σπουδών και την εισαγωγή manager στα πανεπιστήμια.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κορυφώνεται το απορρυθμιστικό της έργο στον εκπαιδευτικό τομέα με την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 16. Η ισχύουσα συνταγματική διάταξη του άρθρου 16 παρ.5 επιτρέπει την ίδρυση Πανεπιστημίων από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Επομένως γίνεται κατανοητό ότι η περαιτέρω αναθεώρηση του άρθρου 16 ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στα Ελληνικά πανεπιστήμια και ουσιαστικά νομιμοποιεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης που δεν είναι άλλες από την απαξίωση του Δημοσίου Πανεπιστημίου.

Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη αρνείται οποιαδήποτε οικονομική προσέγγιση του δημοσίου αγαθού της Παιδείας. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει η Παιδεία να εκλαμβάνεται ως προϊόν ανταγωνιστικότητας και κερδοσκοπίας. Για εμάς η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα για τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία σε αντιπαράθεση με την πρόταση της ΔΑΠ που τα παρουσιάζει ως επιβεβλημένη λύση. Το μόνο που απαιτείται είναι η ολόπλευρη αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου που εγγυάται την ποιότητα σπουδών και της έρευνας καθώς και την προσπελασιμότητα του Έλληνα πολίτη στο πολύτιμο αγαθό της Παιδείας.

Διεκδικούμε:

•Απορρίπτουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που διασφαλίζει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

•Καταδικάζουμε τη θέση της Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

•Αύξηση του ποσοστού για την παιδεία και την έρευνα στο 5% επί του ΑΕΠ.

•Την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών με ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι οικονομικά και αγοράς εργασίας.

•Συμμετοχή όλων των φοιτητών στις πρυτανικές – προεδρικές εκλογές μέσα από την αναθεώρηση του νόμου – πλαισίου 1268/82 ώστε να σταματήσει η διαπλοκή ανάμεσα σε καθηγητές και αρχισυνδικαλιστές.

•Άμεση επιχορήγηση στο ΔΠΘ για να λυθεί το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης.

•Δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση.

•Διατήρηση του χαρακτήρα του πανεπιστημιακού ασύλου.

•Απόσυρση των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που καταπατούν τα εργατικά δικαιώματα.

Προτείνουμε:

Πορεία του Σ.Φ. τη Δευτέρα 22/5 και συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Αποστολή του ψηφίσματος:

•Στην Πρυτανεία του ΔΠΘ

•Στο ΥΠΕΠΘ

•Στο Υπουργείο Απασχόλησης και στο Υπουργείο Οικονομίας.

ΠΑΣΠ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.