Ψηφιοποιηση του αρχειακου υλικου του ΔΗΠΕΘΕ

Στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής παρουσιάστηκε χθες το αποτέλεσμα υλοποίησης του έργου «αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής για την ψηφιοποίηση, προβολή και διατήρηση του πολιτιστικού υλικού του δημοτικού περιφερειακού θεάτρου Κομοτηνής» από την ανάδοχο εταιρεία και την εκπρόσωπό της Χρύσα Τσιαχρή. Η Αναπτυξιακή Ροδόπης έκανε τη διοικητική στήριξη και βοήθησε στο συντονισμό των ενεργειών.

Το έργο είναι ύψους 80.000 ευρώ, όπως εξήγησε ο κ. Ναβροζίδης, προσθέτοντας ότι η αρχειοθέτηση δίνει πληροφορίες για το ΔΗΠΕΘΕ και τις παραγωγές του από τη στιγμή που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, απλά μέσα από την ιστοσελίδα του θεάτρου.

Ο Σ. Κεφαλίδης, γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης τόνισε ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό έργο που δημιουργεί ένα ψηφιοποιημένο υπόβαθρο στο ΔΗΠΕΘΕ και παρέχει την τεχνογνωσία να ψηφιοποιήσει τη νέα βάση δεδομένων. Είπε ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο από κάποιο ΔΗΠΕΘΕ» και πρόσθεσε ότι αυτή η ψηφιοποίηση δίνει τη δυνατότητα ακόμη και να περιλάβει τι έχει γράψει ο τύπος για κάθε παραγωγή. «Ό,τι γίνεται από εδώ και έπειτα θα προστίθεται αυτόματα σ’ αυτή τη βάση» πρόσθεσε.

Η Χρύσα Τσιαχρή ανέφερε ότι η καταγραφή αυτή έγινε μέσα από την Κοινωνία της Πληροφορίας και συγκεκριμένα μέσα από τον Άξονα Ι και περιλαμβάνει υποέργα: την επιστημονική τεκμηρίωση, την ψηφιοποίηση και ψηφιακή επεξεργασία του υλικού (ανάμεσά τους και μουσικές από τις παραστάσεις σε καλύτερη ανάλυση). Πρόσθεσε ότι περιλαμβάνονται οι παράλληλες εκδηλώσεις, όπως είναι οι ερασιτεχνικές παραγωγές και κάποιες βιβλιοπαρουσιάσεις.

Η κ. Τσιαχρή ανέλαβε να δώσει ένα δείγμα του ποια στοιχεία περιλαμβάνονται γύρω από κάθε παραγωγή, από την αφίσα, μέχρι τον αριθμό των θεατών που παρακολούθησαν την κάθε παράσταση.



Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.