«Ψαροσουπα», Μια Παιδικη Παρασταση με Οικολογικη Συνειδηση

Η Βάσω, η Ηρώ και η Αγγελική είναι τρία νέα κορίτσια που αγαπούν πολύ τα παιδιά και θέλουν να τα ευαισθητοποιήσουν στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από ένα παραμύθι. Το παραμύθι όμως το δικό τους δεν ξεκινά με το Μια φορά και ένα καιρό… αλλά αναφέρεται στο σήμερα. Το παραμύθι αυτό θα έχουν την ευκαιρία τα παιδιά να το παρακολουθήσουν την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην Ρεξ). Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παιδική παράσταση για μικρούς και μεγάλους η “Ψαρόσουπα” μια οικολογική κωμωδία που θίγει το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και το κατά πόσο μπορούμε να υπερβούμε τον εαυτό μας για να τον προστατεύσουμε που θα παρουσιασθεί από την ομάδα «Κοκου- Μουκλό»

Ομάδα Κοκου-Μουκλό

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2003 από τις Βάσω και Ηρώ με τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας. Από το 2003 έχει σαν μόνιμη έδρα το εργαστήριο Κουκλοθεάτρου «Κοκου-Μουκλό» Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει επτά παιδικές παραστάσεις και δύο παραστάσεις για ενήλικες. Η ομάδα έχει συνεχή παρουσία από το 2003 στο χώρο του κουκλοθέατρου δίνοντας παραστάσεις σε μόνιμη βάση στο κουκλοθέατρο Κοκου-Μουκλό καθώς και σε σχολεία, θέατρα, φεστιβάλ, ενώ τους θερινούς μήνες περιοδεύει σε Δήμους όλης της Ελλάδας. Στο πέρασμα του χρόνου η ομάδα έχει πλαισιωθεί με αξιόλογους νέους συνεργάτες, μουσικούς, φωτιστές, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, συγγραφείς κ.ά. Στόχος την μέσα από τη συνεργασία με άλλες τέχνες και καλλιτέχνες, η ομάδα να εξελίσσεται εκφραστικά, τεχνικά και αισθητικά.

«Η Ψαρόσουπα»

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο πανέμορφο ελληνικό νησί της Μήλου. Με αφορμή την υπερθέρμανση του πλανήτη, τρείς παμπόνηροι Μάγειρες ετοιμάζονται να βάλουν σε εφαρμογή το καταστροφικό τους σχέδιο να κλείσουν έναν μικρό όμορφο θαλάσσιο κόλπο, και να τον μετατρέψουν σε … καζάνι και να δημιουργήσουν έτσι μια Τεράστια Ψαρόσουπα! Τα νέα φτάνουν γρήγορα στο βυθό. Ο Βρασίδας ο αχινός και η παρέα του μπαίνουν σε μια μεγάλη περιπέτεια γεμάτη εκπλήξεις. Θα καταφέρουν άραγε να ρίξουν τη θερμοκρασία και να νερώσουν τη σούπα; Ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί τους; Θα σώσουν οι μικροί μας ήρωες το βυθό;

«Είναι μια παράσταση κουκλοθεάτρου, μεγάλης κλίμακας, όχι δηλαδή της κλασικής μορφής κουκλοθεάτρου που παρουσιάζεται μέσα από ένα κουτί, αλλά είναι μια πιο θεατρική σκηνογραφία, δηλαδή οι κούκλες είναι πολύ διαφορετικές απ’ ό,τι οι παραδοσιακές αλλά είναι κούκλες τύπου mappet», τονίζει η Βάσω.

Μηνύματα ευαισθητοποίησης

«Όλες οι κούκλες του παραμυθιού μας δεν στέλνουν το ίδιο μήνυμα. Υπάρχουν οι πιο πονηρές και πιο κατεργάρες που προσπαθούν να κάνουν κακό και υπάρχουν και κούκλες που στέλνουν ένα θετικό μήνυμα και αυτές είναι παιδιά που συνεργάζονται και καταφέρνουν να νικήσουν τους κακούς της ιστορίας που είναι οι τρεις μάγειροι που έχουν ένα πολύ πονηρό σχέδιο στο μυαλό τους», αναφέρει η Βάσω τονίζοντας ότι μέσα από την παράσταση στόχος είναι «να τα κεντρίσουμε και να τους δώσουμε το μήνυμα ότι και αυτά μπορούν να τα καταφέρουν, δηλαδή ότι πρέπει να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και ότι δεν τους αρέσει να το φωνάζουν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το μήνυμα που στέλνουμε μέσω του παραμυθιού στα παιδιά δεν περιορίζεται μόνο στην υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά για το οτιδήποτε συμβαίνει και δεν είναι σωστό ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε δράση. Θέλουμε να τα αφυπνίσουμε».

Η παράσταση παίχτηκε στο θέατρο «ΑΡΓΩ» και θα συνεχίσει για όλη τη χρονιά φέτος, ενώ το καλοκαίρι παίχτηκε στο τρίτο φεστιβάλ κουκλοθεάτρου που γίνεται στο Λεωνίδειο της Αρκαδίας. «Πολλές φορές την ώρα της παράστασης τα παιδιά- θεατές εξοργίζονται με τους σκοτεινούς χαρακτήρες της παράστασης και δεν διστάζουν να το φωνάξουν από τη θέση τους και αυτό μας αρέσει γιατί δεν θέλουμε τα παιδιά να είναι απλά θεατές αλλά θέλουμε να τη ζήσουν την ιστορία», επισημαίνει η Βάσω.

Οικολογία και παραμύθι

Τα τελευταία χρόνια το οικολογικό παραμύθι άρχισε να κάνει έντονη την εμφάνισή του σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των μικρών παιδιών. «Τα τελευταία χρόνια απασχολεί τους μεγάλους η οικολογία αυτό οι μεγάλοι που γράφουν τα παραμύθια προσπαθούν να το περάσουν στα παιδιά. Μάλλον είναι η συνειδητοποίηση να προλαβαίνουμε τα πράγματα. Ο Γιώργος Λεμπέσης ήθελε να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά απέναντι στο περιβάλλον. Και στη σύγχρονη ζωή χρειαζόμαστε τα παραμύθια. Απλά τα παραμύθια προσαρμόζονται στη σύγχρονη ζωή και στην καθημερινότητά μας», αναφέρει η Βάσω.

 

Συντελεστές του έργου

Σενάριο: Γιώργος και Βαγγέλης Λεμπέσης
Προσαρμογή σεναρίου: Ομάδα Κοκου-Μουκλό
Μουσική : Σοφία Ταμβακοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Μελίνα Μάσκα
Κούκλες – σκηνικά: Ομάδα Κοκου-Μουκλό
Κουστούμια: “KIKI”
Παίζουν: Ηρώ Θεοδώρου, Βάσω Γιαρένη, Αγγελική Γουναρίδη
Φωτογραφίες: Σπύρος Κάζαγλης

 

Σημείωμα του Γιώργου Λεμπέση

 

Μία σκηνή σε δύο επίπεδα, χειροποίητα σκηνικά και μεγάλες κούκλες Muppet επαναπροσδιορίζουν σε όλους εμάς το τι σημαίνει κουκλοθέατρο. Μια σύγχρονη ιστορία με οικολογική συνείδηση και πολύ περιπέτεια, δοσμένη με φαντασία και χιούμορ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.