Προυπολογισμος 2021: Δυο ψηφοι κατα και μια υπερ απο τους βουλευτες της Ροδοπης

Για προϋπολογισμό «γέφυρα» προς τη νέα πραγματικότητα κάνει λόγο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

«Ομολογία» της αποτυχίας στην διαχείριση του κορωνοϊού τον χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Χαρίτου 

Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια καταγγέλλει ο Ιλχάν Αχμέτ

Με δύο αρνητικές και μία θετική ψήφο, αναμένεται σήμερα, Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, η Ροδόπη να «καταψηφίσει» τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, δια μέσου των κοινοβουλευτικών της εκπροσώπων.

Και αυτό καθώς πέραν του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, βουλευτή της κυβερνώσας παράταξης, τόσο ο κ. Δημήτρης Χαρίτου όσο και ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το Κίνημα Αλλαγής αντίστοιχα, όπως έκαναν σαφές και κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους από το βήμα της Βουλής θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, που παραδοσιακά ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη καθώς εξ αρχής τα κοινοβουλευτικά κόμματα είχαν κάνει σαφείς τις προθέσεις τους κατά την επεξεργασία του προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα να κάνει λόγο για έναν προϋπολογισμό που «στοχεύει στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια», την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ.Έφη Αχτσιόγλου να εξειδικεύει την κριτική της στην μηδενική στήριξη της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα της υγειονομικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας ως «έωλες» τις παραδοχές του προϋπολογισμού ως προς την αναμενόμενη ανάπτυξη του 2021, τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη ως εισηγητή του ΚΙΝΑΛ να κάνει λόγο για έναν «ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και κυρίως προσωρινό» προϋπολογισμό και στο ίδιο μήκος κύματος να κινούνται και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των λοιπών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνοι με τις προαναφερθείσες θέσεις των κομμάτων τους εμφανίστηκαν οι τρεις βουλευτές του ν. Ροδόπης οι οποίοι μίλησαν το πρωί της Δευτέρας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εξειδικεύοντας τα κομμάτια εκείνα των τοποθετήσεών τους και από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Ο προϋπολογισμός του 2021 γέφυρα μετάδοσης προς τη καινούργια πραγματικότητα»

Ως «γέφυρα μετάδοσης προς την καινούργια πραγματικότητα» όπως αυτή διαμορφώνεται εν μέσω και της πανδημίας του κορωνοϊού χαρακτήρισε τον προς ψήφιση προϋπολογισμό ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, η οποία προσδιορίζεται όπως εξήγησε από τέσσερις κρίσεις, ήτοι την πολιτική κρίση, την οικονομική, την υγειονομική και την εθνική κρίση. Υπό αυτή την έννοια ο προϋπολογισμός του 2021 «έρχεται να λύσει μία πολύ δύσκολη εξίσωση» εξήγησε για να επισημάνει πως «από τη μία πρέπει να δημιουργήσει γραμμές άμυνας για τους τομείς εκείνους που απαιτούνται, όπως η θωράκιση της άμυνας μας, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η στήριξη της αγοράς και από την άλλη να τοποθετηθεί διορατικά, το κάθε κονδύλι, με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να μπορέσει όχι μόνο να στηρίξει την κοινωνία εν μέσω αυτής της δοκιμασίας, αλλά να δώσει και την δύναμη ώστε να μπορέσουμε να κινήσουμε την οικονομία και την επόμενη ημέρα να βγούμε ποιο δυνατοί στο διεθνές περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση «μετεξέλιξε την πολιτική κρίση σε μια απροσδόκητα επιτυχημένη και πρακτική Συνταγματική Αναθεώρηση, που τις 154 διαφωνίες της Προτείνουσας Βουλής τις κατέστησε 9 ευρέως αποδεκτές σημαντικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως πχ η ψήφος των Ομογενών, μετέτρεψε την οικονομική κρίση σε  ευκαιρία αναμόρφωσης του παραγωγικού μας μοντέλου με πρόταγμα στην Πράσινη Ανάπτυξη και την Ψηφιακή Σύγκλιση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την διεκδίκηση του φράγματος του Ιάσμου που συνδέεται άμεσα και με τα δύο, μετεξελίσσει την υγειονομική κρίση σε ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους και τέλος αξιοποιεί την εθνική κρίση για να διαχωρίσει τον ακραίο εθνικισμό και τον επικίνδυνο διεθνισμό από ένα γνήσιο Πατριωτισμό που αφυπνίζει το λαό και το έθνος μας, θωρακίζει αμυντικά τη Χώρα, ενισχύει τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, όπως έγινε στον Έβρο την προηγούμενη Άνοιξη, έτσι και στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τα Διεθνή μας Δίκαια».

Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε και για την ανάγκη συναίνεσης του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι διαφοροποιείται ο τόνος και ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούμαστε στα ζητήματα, σε τοπικό επίπεδο, δεν εντοπίζω σοβαρές διαφωνίες, σε ό,τι αφορά τις βασικές προτεραιότητες για την περιοχής γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουμε πετύχει έναν βαθμό συναίνεσης και συνεννόησης, εν αντιθέσει με το εθνικό επίπεδο που δυστυχώς βλέπω ότι αποτελεί ακόμα ζητούμενο».

Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ενοχλημένος για το ότι «μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, βλέπω η αντιπαράθεση να κατρακυλά στην ποδηλατάδα του Μητσοτάκη ή την βίλα του Τσίπρα». «Εγώ θεωρώ ότι έχουμε πολύ σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε και πιστεύω ότι και οι Έλληνες αγανακτούν όταν βλέπουν την πολιτική τους ηγεσία να μπαίνει σε τέτοιου είδους άγονες αντιπαραθέσεις που θυμίζουν παρελθόν» δήλωσε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως «αυτό που ζητάν από εμάς είναι να μπορέσουμε να βάλουμε τα προτάγματα και στην οικονομία, την παιδεία, την υγεία και στην εθνική πολιτική και να τα διεκδικήσουμε».

Δημήτρης Χαρίτου: «Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ακριβώς μονταρισμένος στα πλαίσια του ίδιου μοντέλου και πολιτικών που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία, στα βράχια και στα μνημόνια»

Την αρνητική του ψήφο κατέθεσε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ.Δημήτρης Χαρίτου καταψήφισε το νέο προϋπολογισμό απευθύνοντας δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση κυρίως ως προς την «αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία». Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Χαρίτου τόνισε πως ο προς ψήφιση προϋπολογισμός «δεν ανταποκρίνεται σε όλα αυτά τα ζητήματα, τις ανάγκες αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα».

Ο κ. Χαρίτου εγκάλεσε την κυβέρνηση για το ότι άφησε «χωρίς σχέδιο απροετοίμαστη τη χώρα και τους πολίτες στην επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας» περιγράφοντας την επιδημιολογική κατάσταση της Θράκης και τις «ανοχύρωτες» όπως τις χαρακτήρισε υποδομές υγείας, το «εξαντλημένο, αλλά όρθιο, υγειονομικό προσωπικό, τα ελλιπή τεστ, την ελλιπή ενημέρωση και όλα αυτά την ώρα που αντί η κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος της αποτυχίας της, στο νέο προϋπολογισμό οι δαπάνες για την υγεία είναι κατά 572 εκατ. ευρώ λιγότερες».

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά και στα ζητήματα της Θράκης, υποστηρίζοντας πως «τις μεγαλύτερες δυστυχώς συνέπειες των   πολιτικών σας θα υποστεί ο κόσμος της Περιφέρειας και είναι ήδη ορατές», για να τονίσει πως «οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού τον περασμένο Μάρτη στην Κομοτηνή ότι πολύ γρήγορα  θα επαναλειτουργήσει η βιομηχανία ΣΕΛΜΑΝ, ότι θα αναβαθμιστεί ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας παρέμειναν κούφια λόγια» για να αναφερθεί και στην ανακοπή της ίδρυσης νέων Τμημάτων του ΔΠΘ.

«Η Θράκη έχει ανάγκη από ένα βιώσιμο συνεκτικό σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης ,που θα αξιοποιεί τα ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα στους παραγωγικούς τομείς και την διασυνοριακότητά της» ανέφερε κάνοντας σαφές πως «σε αυτό το σχέδιο δεν έχει θέση η εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού, για την οποία η κυβέρνηση στρώνει το νομοθετικό πλαίσιο». Ο δεύτερος βασικός λόγος για τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψηφίζει τον προϋπολογισμό είναι σύμφωνα με τον ίδιο οι επιπτώσεις στην οικονομίας, κάνοντας λόγο για μία ολοένα και μεγαλύτερη ύφεση την ώρα που «όλα τα τμήματα της κοινωνίας, από τους εργαζομένους, τους ανέργους, αυτούς που σήμερα είναι κοινωνικά αόρατοι γιατί δεν στηρίζονται από την σημερινή κυβέρνηση, η πίεση είναι πολύ ισχυρή». «Ιδιαίτερα ο κόσμος της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, βρίσκεται αβοήθητος, αστήριχτος από την σημερινή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα για ένα πολύ μεγάλο μέρος του να είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει το επόμενο διάστημα αν αντέξει και να μπορέσει να επανεκκινήσει» σημείωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στήριξης στον προς ψήφιση προϋπολογισμό για τις ομάδες αυτές. «Αντίθετα η κυβέρνηση επιμένει στην λογική της συρρίκνωσης και της δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ την ίδια στιγμή ζητά μέσα στο 2021 να εισπράξει 3 δις φόρους» συνέχισε χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό ως έναν προϋπολογισμό ο οποίος «δεν δίνει προοπτική ελπίδας για την ανάκαμψη την επόμενη ημέρα». «Κυρίως γιατί είναι ακριβώς μονταρισμένος στα πλαίσια του ίδιου μοντέλου και των πολιτικών που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όλων αυτών των  πολιτικών που δυστυχώς οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία, στα βράχια και στα μνημόνια».

Ιλχάν Αχμέτ: «Fake και φιλελεύθερος ο προϋπολογισμός του 2021»

Την καταψήφιση του προϋπολογισμού, συντασσόμενος και με την θέση του Κινήματος Αλλαγής, έκανε γνωστή από το βήμα της Βουλής και ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, Ο βουλευτής Ροδόπης ανέφερε πως η εκτίμηση για την ύφεση αναθεωρήθηκε τρεις φορές, κάνοντας λόγο για έναν «fake και φιλελεύθερο προϋπολογισμός ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια». «Οι δημοσιονομικές ελλείψεις και τα έξοδα της κυβερνήσεως είναι πολλά χωρίς να υπάρχουν έσοδα και χωρίς να έχουν παρθεί τα ανάλογα μέτρα» ανέφερε ο βουλευτής μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», καυτηριάζοντας στην συνέχεια της κυβέρνηση για την ασκούμενη πολιτική της τόσο σε ότι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού και την πλήρη απουσία ουσιαστικής στήριξης, όσο και για την Θράκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο η διανομή των κονδυλίων δεν έγινε όπως θα έπρεπε να γίνει, κάνοντας λόγο για έναν προϋπολογισμό που «ευνοεί τους λίγους και όχι τους πολλούς». Θέλοντας να καταστήσει σαφή τη λογική του ΚΙΝΑΛ ο κ. Αχμέτ εξήγησε πως «η οδός που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, είτε είναι άνεργοι, είτε είναι μακροχρόνια άνεργοι, είτε είναι ηλικιωμένοι, η στήριξη του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις, και τρίτον η ενίσχυση του ΕΣΥ και των κοινωνικών ομάδων».

Ο βουλευτής καταφέρθηκε κυρίως κατά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη κατηγορώντας τον για «πολιτική ανακολουθία σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών για τις ζημιές του 2018 αλλά και για τους κτηνοτρόφους, τους κερασοπαραγωγούς, βαμβακοπαραγωγούς και πατατοπαραγωγούς», υπενθυμίζοντας ότι ο ΥπΑΑΤ μόλις τον Φεβρουάριο του 2020, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, μίλησε για την σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής που θα διερευνούσε το ενδεχόμενο να δοθεί αποζημίωση ΠΣΕΑ στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης για τις ζημιές από την νεκρωτική ίωση του 2018. Από το βήμα της βουλής ο βουλευτής Ροδόπης διερωτήθηκε για την κατάληξη του πορίσματος της ειδικής αυτής επιστημονικής επιτροπής για να τονίσει απευθυνόμενος προς τον ΥπΑΑΤ πως «με τη Θράκη και τους τριάντα χιλιάδες καπνοπαραγωγούς δεν μπορείτε να παίζετε. Δεν έχετε το δικαίωμα ούτε εσείς ούτε το κόμμα σας να τους κοροϊδέψει». «Το παραμύθι ότι τα καπνά κόβονται γιατί είναι καλλιέργεια που δεν φέρνει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, δεν “πουλάει” και είναι ψέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά για να καταλήξει λέγοντας πως «εσείς, κύριε Βορίδη, γιατί θέλετε να εξαφανίσετε τον καπνό από τη Θράκη; Γιατί δεν στηρίζετε τους κτηνοτρόφους, τους  κερασοπαραγωγούς, τους πατατοπαραγωγούς, τους βαμβακοπαραγωγούς στη Θράκη; Γιατί είναι αγρότες φτωχοί; Γιατί είναι μειονοτικοί; Γιατί νομίζετε ότι είναι τα εύκολα θύματα και δεν μπορούν να σας πιέσουν; Πλανάσθε κύριοι της Κυβέρνησης αν το πιστεύετε αυτό. Η απάντηση του κόσμου στη Θράκη θα είναι συντριπτική. Η αγανάκτηση ξεριζώνει τους συμπολίτες μου και τους οδηγεί στο εξωτερικό ως μετανάστες».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ ως τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης του ΚΙΝΑΛ, επανήλθε και  στις πρόσφατες αιτιάσεις που διατυπώθηκαν με τις επίκαιρες ερωτήσεις που συζητήθηκαν στην Βουλή για τις ακριβές χρεώσεις των δεδομένων internet και κινητής τηλεφωνίας που κατατάσσουν την Ελλάδα ως την ακριβότερη χώρα χρέωσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών στην Ευρώπη, για να καταστήσει σαφώς πως «ζούμε σε μία εποχή που η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά είναι προϋπόθεση για την υγιή άσκηση όλων των υπόλοιπων δικαιωμάτων των πολιτών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.