Προβολη 4 dvd της Περιφερειας ΑΜ-Θ

Πεταλωτής, σαμαράς, καλαθοποιός και χαλκουργός είναι τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα οποία χάνονται στη σημερινή εποχή παραχωρώντας τη θέση τους στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από την καταγραφή των παραδοσιακών επαγγελμάτων, η οποία ξεκίνησε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στα πλαίσια του προγράμματος Τουριστικής Προβολής, μιας και σε κάποια χωριά της περιοχής μας υπάρχουν ακόμη τεχνίτες.

Έτσι, προχθές έγινε η προβολή 4 dvd της Περιφέρειας μέσα από το αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2009.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, πάτερ Δημήτρης Βασιλειάδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τέσσερα ντοκιμαντέρ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Πρόκειται για επαγγέλματα του πεταλωτή, του σαμαρά, του καλαθοποιού και του χαλκουργού. Τα ντοκιμαντέρ έχουν γίνει με παραγωγή της FS PRODUCTION, το σενάριο είναι του κ. Θεοδωρίδη, ενώ αφηγητής και σκηνοθέτης είναι ο Ρένος Χαραλαμπίδης από τον Έβρο και η μουσική είναι του Θανάση Γκαϊφύλλια.

Τα προαναφερόμενα επαγγέλματα είναι αυτά που χάνονται πια με τους σύγχρονους τρόπους ζωής, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Πανδρεμένο, αρχιτέκτονα-μηχανικό, συνταξιούχο υπάλληλο της Περιφέρειας και μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής. «Τα περισσότερα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα έχουν κλείσει. Σήμερα ο πεταλωτής είναι σπάνιο επάγγελμα, όπως και ο σαμαράς που έφτιαχνε σαμάρια».


Η ιδέα της καταγραφής των παραδοσιακών επαγγελμάτων ανήκει στην Περιφέρεια -όπως ανέφερε ο κ. Πανδρεμένος- μιας και σε κάποια χωριά της περιοχής μας υπάρχουν ακόμη τεχνίτες. «Στα πλαίσια του προγράμματος Τουριστικής Προβολής, αναγνωρίζοντας την πολιτιστική μορφή του εναλλακτικού τουρισμού, η Περιφέρεια θέλησε να ξεκινήσει μια τέτοια καταγραφή πολιτιστικών στοιχείων».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.