Προβληματισμος για το μελλον των κοινοχρηστων ποδηλατων στην Κομοτηνη

Ο Δήμος αναζητά τρόπους ενίσχυσης της χρήσης τους στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας έμφασης της χρήσης του Ποδηλατόδρομου για τις μετακινήσεις

Προβληματισμός για το μέλλον των κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Κομοτηνή, τα οποία δεν βρήκαν την ανταπόκριση που αναμενόταν, ενισχύοντας την εναλλακτική μετακίνηση στην πόλη, υπάρχει αυτή την περίοδο στη νέα Δημοτική Αρχή.
 
Και αυτό γιατί ενώ χρησιμοποιούνται ελάχιστα, επιθυμία τους είναι να προωθήσουν, από το καινούριο χρόνο, μέσα από ενημέρωση και δράσεις, την χρήση του ποδηλατόδρομου και η ύπαρξη των ποδηλάτων αυτών θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο στήριξης του.

Ενθουσιώδης αρχή, πενιχρή συνέχεια

Το αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2013, υποσχόμενο σε δημότες και σε επισκέπτες εύκολες, γρήγορες και οικονομικές μετακινήσεις στην πόλη.
 
Έτσι δεκάδες ποδήλατα, για την προμήθεια των οποίων ο δήμος Κομοτηνής αξιοποίησε χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο», τοποθετήθηκαν στους 6 σταθμούς ενοικίασης, που κατασκευάστηκαν σε ισάριθμα σημεία της Κομοτηνής και δόθηκαν στη διάθεση του κοινού, με σκοπό να ενθαρρύνουν την επιλογή εναλλακτικών μορφών μετακίνησης στον αστικό χώρο.
 
Πρακτικές αδυναμίες του συστήματος, όπως η προϋπόθεση της έκδοσης κάρτας συνδρομητή για την πρόσβαση στα κοινόχρηστα ποδήλατα, αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι εν δυνάμει χρήστες ποδηλάτων ήδη διαθέτουν όχημα, δεν επέτρεψαν στο σύστημα να αναπτύξει την αναμενόμενη δυναμική και να ενταχθεί ικανοποιητικά στην καθημερινότητα των Κομοτηναίων ή στις δραστηριότητες τυχόν επισκεπτών της περιοχής.
 
Στο μεσοδιάστημα ένας εκ των σταθμών ξηλώθηκε και επανατοποθετήθηκε στο Φανάρι, για χρήση από τους εκεί παραθεριστές το καλοκαίρι, με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, όμως γενικότερα η χρήση των ποδηλάτων στην πόλη ήταν ελάχιστη, με τα ποδήλατα να επιστρέφουν στην αντίληψη των Κομοτηναίων μόνο όταν αποτελούσαν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Θολό το μέλλον των ποδηλάτων

Το μέλλον για την αξιοποίηση των ποδηλάτων, παραμένει αβέβαιο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος σημείωσε πως αφενός μεν έχουν δει ελάχιστη χρήση, αφετέρου όμως η Δημοτική αρχή επιθυμεί να εντείνει τις προσπάθειες από το νέο χρόνο, για την ενίσχυση της χρήσης του ποδηλατόδρομου, ως μέθοδο εναλλακτικής μετακίνησης στην πόλη, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.
 
Αυτή θα γίνει τόσο μέσα από ενημέρωση όσο και με διάφορες δράσεις, και τα κοινόχρηστα ποδήλατα, ίσως με αλλαγές στη χρήση τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν και μέσο στήριξης αυτής της προσπάθειας.
 
Παρόλα αυτά φαίνεται πως δεν έχουν ακόμα ληφθεί αποφάσεις για το μέλλον τους, σε αναμονή των κινήσεων για τη χρήση του ποδηλατόδρομου.
 
Να σημειώσουμε πως παρόλο που ο Νοέμβριος έχει μπει για τα καλά, τα ποδήλατα είναι ακόμα σε κάποιες από τις στάσεις, περιμένοντας υπομονετικά τους χρήστες που σχεδόν ποτέ δεν έρχονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.