Πρωτοβουλιες για να λυθουν τα ακανθωδη ζητηματα στο αγροτικο ρευμα παιρνει η ΠΑΜΘ

Παρά την παράταση που δόθηκε για την διατήρηση του αγροτικού ρεύματος, οι αντικειμενικές δυσκολίες παραμένουν

Πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στους αγρότες της Περιφέρειας από την αλλαγή πολιτικής για το αγροτικό ρεύμα, θα πάρει η Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Και αυτό γιατί παρόλο που το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε πως παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη διατήρηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου από τους εκάστοτε δικαιούχους, που έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου, για κάποιο διάστημα αρκετοί αγρότες έλαβαν ειδοποίηση ότι από πρώτη Οκτωβρίου το τιμολόγιό τους θα μετατραπεί από αγροτικό σε κανονικό, κάτι που σημαίνει μεγάλη αύξηση στην τιμή του ρεύματος που χρησιμοποιείται για αγροτικές εργασίες, κατά κύριο λόγο άρδευση.
 
Το θέμα εισηγήθηκε στο περιφερειακό Συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης, ο οποίος σημείωσε πως η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να προβεί στην αλλαγή του Μειωμένου Αγροτικού Τιμολογίου (Μ.Α.Τ.) σε όλες τις γεωτρήσεις που δεν έχουν καταθέσει τις:
-σχετικές άδειές χρήσης νερού ή
-τη βεβαίωση από τους Δήμους ή
-το απαραίτητο δελτίο γεωργοτεχνικών στοιχείων (Νο1α),
 
Οι άδειες χρήσης νερού για τους χρήστες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας — Θράκη χορηγούνται από την Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης με έδρα την Καβάλα. Ο όγκος των κατατεθειμένων αιτημάτων προς εξέταση είναι τεράστιος και για το λόγο αυτό υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών χρήσης νερού, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην έχουν παραλάβει τις άδειες τους.
 
Στην Ξάνθη μόνο έχουν κατατεθεί και διεκπεραιωθεί για το διάστημα 2014-2018 περίπου 2.500 γεωτρήσεις, ενώ υπάρχουν περίπου 5.000 ηλεκτροδοτούμενες από τις συνολικά 10.000 γεωτρήσεις . Οι περίπου 1.000 είναι με άδεια χρήσης νερού από τις οποίες ορισμένες έχουν λήξει και η ΔΕΗ δεν αποδέχεται την αυτεπάγγελτη παράταση τους μέχρι το 21/12/2022 που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ και ζητά από τους παραγωγούς πρόσφατες θεωρήσεις από την Δ/νση Υδάτων που εδρεύει στην Καβάλα.
 
Για τις γεωτρήσεις που έχουν κατατεθεί αιτήματα αλλά δεν έχουν παραλάβει ακόμη τις άδειες τους και όπως έχει προβλεφθεί στην ΚΥΑ, μπορούν να υποβάλουν τη σχετική βεβαίωση που θα προμηθευτούν από τους OTA Α' βαθμού και να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους άμεσα.
 
Παρόλα αυτά έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τα τοπικά υποκαταστήματα της ΔΕΗ να ζητούν από τους χρήστες και τα τεχνικά δελτία No1α.
 
Αυτό είχε αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αποστέλλει ειδοποιητήρια διακοπής αγροτικού τιμολογίου στους αγρότες της Περιφέρειάς μας.
 
Επίσης σημείωσε πως υπάρχουν προβλήματα με τις συμβάσεις netmetering (αυτοπαραγωγή με συμψηφισμό) των αγροτών όπου θεωρεί πως τα προσκόμματα που τίθενται κάνουν δύσκολη την εφαρμογή του.
 
Τελικά το συμβούλιο αποφάσισε να κάνει η διοίκηση τις απαραίτητες κινήσεις και να πιέσει τους αρμόδιους ώστε και να λυθούν τα θέματα που έχουν ανακύψει με τις άδειες, τα οποία μπορεί και να συνεχίσουν μετά το πέρας της παράτασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.