Πρωτος στην προσφορα αιματος ο συλλογος εθελοντων Ξανθης «Η Αγαπη»

Με μία πλούσια δραστηριότητα που πιστοποιείται απ’ τα επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών ολοκληρώνει με επιτυχία την δράση του για το έτος 2006 ο σύλλογος εθελοντών νομού Ξάνθης «Η αγάπη». Ο πρώτος ιδρυθείς σύλλογος με καταστατικό στο πρωτοδικείο και χρόνο ζωής από το 1985, αμέσως μετά συστάθηκαν οι σύλλογοι του Μεσολογγίου και της Κομοτηνής, ο σύλλογος Εθελοντών νομού Ξάνθης «Η αγάπη» είναι ο πρώτος σε προσφορά φιαλών αίματος για το 2006 εν αντιθέσει με συλλόγους μεγάλων πόλεων που θα περίμενε κανείς να έχουν μεγαλύτερη προσφορά.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Παπαχρόνης αναφέρθηκε στη δράση και προσφορά όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του συλλόγου τονίζοντας ότι «στα 31 χρόνια προσφοράς του, πολλές δραστηριότητες έχουν αναπτυχθεί. Τα τελευταία χρόνια είναι ο πρώτος σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών της χώρας σε προσφορά φιαλών αίματος σε σύγκριση με συλλόγους μεγάλων πόλεων που θα περίμενε κανείς η προσφορά τους να είναι μεγαλύτερη».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συγκεντρώνει μεγαλύτερα ποσοστά ευαισθητοποίησης και προσφοράς αίματος. Οι σύλλογοι εθελοντών Αιμοδοτών της περιφέρειας αποτελούν το 1/5 της Ομοσπονδίας και σε φιάλες αίματος προσφέρουν το 1/3 των φιαλών που προσφέρει η Ομοσπονδία. «Ακόμα ο δρόμος είναι μακρύς, έχουμε πολύ κόσμο να ευαισθητοποιήσουμε, δυστυχώς οι περισσότεροι ευαισθητοποιούνται μόνο όταν έχουν κάποιο δικό τους περιστατικό» ανέφερε ο κ. Παπαχρόνης.

Συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων

Μία σημαντική δραστηριότητα που αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση είναι η συνεργασία του συλλόγου με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων καθώς και η συγκέντρωση ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν σε αυτόν. Ο κ. Παπαχρόνης δήλωσε σχετικά ότι «η συνεργασία είναι σε πρώιμο στάδιο. Ασχολούμαστε με την δωρεά οργάνων, σαν ιδέα, εδώ και δύο χρόνια κι αυτό γιατί μετά από διάφορες ημερίδες και ενημερώσεις που είχαμε σαν σύλλογος, διαπιστώθηκε ότι και η δωρεά οργάνων και ιστών σώματος βρίσκεται σε χαμηλότερες θέσεις η Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι πολλοί συνάνθρωποί μας χρειάζονται καθημερινά μεταμοσχεύσεις οργάνων. Εμείς, επειδή έχουμε μία μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων, που ήδη θέλουν και προσφέρουν εθελοντικά, είπαμε σε πρώτη φάση να απευθυνθούμε σ’ αυτούς και να τους παροτρύνουμε να εγγραφούν και να γίνουν δωρητές οργάνων. Φέτος στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήσαμε αποφασίσαμε να ενσωματώσουμε το θέμα και στο νέο καταστατικό του συλλόγου και πλέον να είμαστε και σύλλογος δωρητών οργάνων, δοτών μυελού των οστών και αιμοπεταλίων και από εκεί και πέρα να κάνουμε και εμείς ό,τι μπορούμε για να ενημερώσουμε τον κόσμο».

Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών

Μία από τις ποιο πρόσφατες δράσεις του συλλόγου είναι και η σύσταση από το Νοέμβριο του 2006, της επιτροπής Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών. Ο πρόεδρος του συλλόγου αιμοδοτών «Η αγάπη» Ιωάννης Παπαχρόνης ανέφερε πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτή, αλλά και στον σκοπό της ύπαρξής της, λέγοντας ότι «ο αιμοδοτικός πληθυσμός γηράσκει, δηλαδή ο μέσος όρο ηλικίας των αιμοδοτών είναι αρκετά μεγάλος, ενώ πάντα υπάρχει η στόχευση της νεολαίας. Με βάση αυτό που είδαμε να γίνεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Δανία, όπου το 1998 ανακάλυψαν ότι ο μέσος όρος των αιμοδοτών τους ήταν στα 50 έτη, απεφάσισαν ότι θα πρέπει να απευθυνθούν οργανωμένα στην νεολαία και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να κατεβάσουν κατά πολύ το μέσο όρο ηλικίας και πλέον καθημερινά νέος κόσμος πηγαίνει και γίνεται αιμοδότης, με βάση λοιπόν αυτό το παράδειγμα είπαμε κι εμείς σαν ομοσπονδία να το εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα. Ο σύλλογος νέων αιμοδοτών αποτελείται από ανθρώπους 18 έως 28 ετών που θα ανήκουν στον σύλλογο, απλά θα απευθύνονται σε νέους ανθρώπους, έτσι ώστε να γίνει καλύτερη προσέγγιση των νέων ανθρώπων στον εθελοντισμό. Οι νέοι προσεγγίζονται καλύτερα από τους νέους, υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα. Το σλόγκαν είναι ότι οι νέοι δεν είναι το μέλλον, είναι το παρόν και πρέπει να τους στηρίξουμε». Να σημειωθεί ότι από τα 2700 ενεργά μέλη του εθελοντικού συλλόγου αιμοδοτών Ξάνθης «Η αγάπη» τα 350 μέλη είναι ηλικίας από 18 έως 28 ετών.

Έλλειψη προσωπικού στον τομέα της αιμοδοσίας

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, που αποτελεί και πανελλήνιο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού στον τομέα της αιμοδοσίας «Είναι ένα γενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και στην Ξάνθη, η έλλειψη προσωπικού και μη πρόβλεψη ανθρώπων σ’ αυτές στις θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα είναι γενικότερο σ’ όλους τους τομείς του νοσοκομείου αλλά στον τομέα της αιμοδοσίας είναι εντονότερο. Για να καταλάβετε θέλει κόσμος να προσφέρει αίμα και δεν μπορούμε να πάρουμε αυτό το αίμα. Είναι τα κενά της πολιτείας που δεν μπορούμε να παρέμβουμε και να βρούμε λύση» κατέληξε ο κ. Παπαχρόνης κάνοντας έκκληση στους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν αίμα να πηγαίνουν στα κατά τόπους νοσοκομεία και να μην δυσανασχετούν για την μη γρήγορη εξυπηρέτηση, τονίζοντας παράλληλα την άριστη σχέση που έχει ο σύλλογος με το νοσοκομείο αλλά και την προσπάθεια που γίνεται, ώστε να βρεθεί μία κάποια λύση.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.