Πρωτοπορει και εντυπωσιαζει ο Συλλογος Εβριτων νομου Ροδοπης

Με εκδηλώσεις και δράσεις, που υπερβαίνουν τα καθιερωμένα, ως τον Ιούλιο του 2016- Για πρώτη φορά πριν από τα Χριστούγεννα-στις 19 Δεκεμβρίου-ο ετήσιος χορός του

Ένα πλούσιο από εκδηλώσεις και δραστηριότητες πρόγραμμα κατήρτισε ο  Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης για τους προσεχείς μήνες, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους δράσεις που για πρώτη φορά οργανώνονται στην περιοχή μας. Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν η διοργάνωση παραδοσιακής αποκριάς, το σεμινάριο παραδοσιακών χορών, το παραδοσιακό χοροθέατρο «Η χαρά της Δουκινιώς», που ήδη ετοιμάζεται με την σκηνοθετική συνδρομή του Γιάννη Βουλτσίδη, οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων με την συμμετοχή των μαθητών του Γ’ Λυκείου Κομοτηνής κλπ.
 
Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου ξεκινούν με τον ετήσιο χορό του, που για πρώτη φορά γίνεται πριν τα Χριστούγεννα, στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη» το επόμενο Σάββατο 19 Δεκεμβρίου. Στον ετήσιο χορό συμμετέχει η παραδοσιακή εβρίτικη ορχήστρα «Ακριτικός Ήχος» και επίσης για πρώτη φορά φέτος θα ηχογραφηθεί όλο το πρόγραμμα ψηφιακά με τα μηχανήματα του Συλλόγου, προκειμένου να αξιοποιηθεί στη συνέχεια για την έκδοση ενός ψηφιακού δίσκου.
 
Προσκλήσεις για το χορό του Συλλόγου μπορεί κανείς να προμηθευτεί από τα γραφεία του που βρίσκονται στην οδό Χαρ.Τρικούπη 47 στην Κομοτηνή. Η πρόσκληση τιμάται 15 ευρώ και περιλαμβάνει κατ’ επιλογήν, νηστίσιμο ή μη φαγητό και απεριόριστο ποτό.

Το πρόγραμμα δράσεων του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης 2015 -2016

 
Αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων του Συλλόγου Εβριτών Ν.Ροδόπης έχει ως εξης:
 
19.12.2015 – Ετήσια συνεστίαση – χορός του Συλλόγου Εβριτών στο ξενοδοχείο «Chris&Eve». Συμμετέχει το συγκρότημα  «Ακριτικός ήχος».
20.12.2015 – Χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή στο Σύλλογο.
24.12.2015 – Παραδοσιακά κάλαντα στην Πλατεία της Κομοτηνής – έθιμο καμήλας.
31.12.2015 –                ->>-
Ιαν. 2016  – Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών στα Γραφεία του Συλλόγου
03.03.2016 – Τσικνοπέμπτη ώρα 22:00. Παραδοσιακή θρακιώτικη αποκριά στην Πλατεία της Κομοτηνής με την συμμετοχή συλλόγων της Κοζάνης και την αναπαράσταση των Φανών.
04.03.2016   και     05.03.2016– Πάρτι καρναβαλιστών στην πλατεία της Κομοτηνής, με την συμμετοχή και άλλων τοπικών συλλόγων (πχ Τρελακάντεμι)
11.03.2016 – Αποκριάτικο παιδικό πάρτι στο Σύλλογο.
25.03.2016   έως    27.03.2016– Τριήμερο σεμινάριο παραδοσιακών χορών και φεστιβάλ παραδοσιακών δρωμένων.
23.04.2016 – Παραδοσιακό χοροθέατρο «Η χαρά της Δουκινιώς» του Μίλτη Παρασκευαϊδη. Θρακική ηθογραφία σε 4 θεατρικές εικόνες με την συμμετοχή 100 και πλέον ηθοποιών, χορευτών κλπ. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κομοτηνή τον Μάιο του 1940 και έκτοτε δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί.
Μάιος 2016 – Σε επίκαιρα σημεία της πόλης τοποθετούνται σταντς που δείχνουν την αντίστοιχη εικόνα της πόλης την εποχή των Ελευθερίων μέσα από καρτ ποστάλ και φωτογραφίες της εποχής. (πχ έξω από την Τσανάκλειο, από τη Λέσχη Κομοτηναίων, την Βενιζέλου, την Πλατεία κλπ). Συνεργάζονται γι αυτό ο Σύλλογος με το Γ’ Λύκειο της πόλης.
Μάιος 2016 – Η ιστορία της ενσωμάτωσης της Θράκης παρουσιάζεται από μαθητές και μαθήτριες του Γ’ Λυκείου Κομοτηνής με την συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού και την συνεργασία του Συλλόγου Εβριτών. Όλο το υλικό – που θα συγκεντρωθεί και αξιοποιηθεί από τα παιδιά –  θα αποτελέσει μια επετειακή έκδοση – βιβλίο με σκοπό να διανεμηθεί δωρεάν στα σχολεία όλης της περιοχής.
Μάιος 2016 –  Συμμετοχή στα Ελευθέρια 2016 με τα παιδικά τμήματα παραδοσιακού και μοντέρνου χορού του Συλλόγου.
28.05.2016 – 3η Μαθητιάδα παραδοσιακών χορών με την συμμετοχή χορευτικών ομάδων των δημοτικών σχολείων της περιοχής.
11.06.2016 – Συνεστίαση του συλλόγου – παρουσίαση των τμημάτων κατά την λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.
Ιούνιος 2016– Κατασκηνωτική τριήμερη συνάντηση των παιδικών χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων Εβριτών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Ιούλιος 2016– Τριήμερο συναυλιακό 1ο Φεστιβάλ Φαναρίου, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, χωρίς να είναι ακόμη δυνατή η παρουσίαση του προγράμματος. Πέρυσι ξεκίνησε ένας αρχικός σχεδιασμός ο οποίος εγκαταλείφτηκε ενόψει των οικονομικών εξελίξεων. Φέτος φιλοδοξία μας είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα τριήμερο φεστιβάλ στα πρότυπα άλλων περιοχών της χώρας (πχ της Κεραμωτής, του Τυχερού) με την αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού αλλά και την συμμετοχή αναγνωρισμένων καλλιτεχνών.
 
Επίσης δεν έχουν ακόμη επισημοποιηθεί και οριστικοποιηθεί:
–                      Το 4ο αντάμωμα παιδικών χορευτικών τμημάτων στην Μαρώνεια  τις Σάπες με την συνεργασία του Δήμου Σαπών.
–                      Το τριήμερο αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο στο Νέο Σιδηροχώρι με την συνεργασία του τοπικού Μορφωτικού Ομίλου στα πρότυπα του λαϊκού θερινού σινεμά.
–                      Η 4η συνάντηση των Συλλόγων Εβριτών της Περιφέρειας στην Ξάνθη.

Ανοιχτός σε προτάσεις συνεργασίας ο Σύλλογος

Πέραν των ανωτέρω, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χατζηπέμου  «ο Σύλλογός είναι ανοικτός σε οποιεσδήποτε προτάσεις συνεργασίας όχι μόνο επί των ανωτέρω ήδη δρομολογημένων εκδηλώσεων, αλλά και άλλων προτάσεων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων. Επισημαίνουμε ότι ο Σύλλογος Εβριτών Ν.Ροδόπης διαθέτει από την νέα ακαδημαϊκή περίοδο, πλήρη εκθεσιακό και συναυλιακό εξοπλισμό (ήχο και φως), ικανό να καλύψει τις ανάγκες κάθε υπαίθριας ή μη, τοπικής εκδήλωσης».
 

Επισημαίνουμε επίσης ότι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας του Συλλόγου περιλαμβάνει:

Δευτέρα και Τετάρτη : Μαθήματα παραδοσιακών χορών – τμήματα ενηλίκων
Τρίτη και Πέμπτη : Μαθήματα παραδοσιακών οργάνων και λειτουργία του τμήματος εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προβολών.
Παρασκευή : Λειτουργούν τα τμήματα παιδικής ζωγραφικής και τα τμήματα μοντέρνου χορού.
Σάββατο : Μαθήματα παραδοσιακών χορών  – παιδικά τμήματα. Τμήματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών. 
Κυριακή : Μαθήματα παραδοσιακών χορών – προεφηβικό και εφηβικό τμήμα. Λειτουργία τμήματος εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προβολών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.