Πρωτοφανες κυμα τουριστων στην περιφερεια ΑΜ-Θ
Πρωτοφανή για την εποχή, αντιστρόφως ανάλογη των όσων συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, χαρακτηρίζεται η τουριστική κίνηση στα όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπως παρατηρήθηκε το διάστημα που μας πέρασε, με αποκορύφωμα τις ημέρες του Πάσχα. Σε πλήρη εναρμόνιση με τα ενθαρρυντικά μηνύματα που λάμβαναν οι φορείς του τουρισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της φετινής Άνοιξης, η επισκεψιμότητα που παρατηρήθηκε στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της περιοχής μας αυτήν την περίοδο, εύλογα προκάλεσε χαμόγελα αισιοδοξίας και ισχυρές προσδοκίες για την κίνηση που θα υπάρξει το προσεχές καλοκαίρι.
Γιώργος Γερομάρκος «Ελπίδες ότι θα επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για μια καλή τουριστική χρονιά»
Σύμφωνα με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, κ. Γιώργο Γερομάρκο, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής έφτασε ακόμα και στο αδιανόητο μέχρι πρόσφατα ποσοστό του 100%. «Σε συνομιλίες και επαφές που είχα με ανθρώπους του τουρισμού καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα», σημείωσε ο κ. Γερομάρκος, «όλοι έβλεπαν ότι αναμενόταν ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών, μεγαλύτερος από ποτέ, στην Περιφέρειά μας». «Αυτό επιβεβαιώθηκε», επισήμανε, «και μάλιστα είχαμε πληρότητες σε ξενοδοχεία από 85% έως και 100%». «Αυτό όπως καταλαβαίνετε», συνέχισε, «αφήνει ελπίδες ότι θα επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις που είχαμε από την αρχή της Άνοιξης, ότι θα έχουμε μια καλή τουριστική χρονιά. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να είναι και καλύτερη όλων των εποχών, αλλά εγώ είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και ευελπιστώ ότι θα είναι καλύτερη από πέρυσι».
Στήριγμα οι Βαλκάνιοι, ισχυρές προσδοκίες για προσέλκυση Ρώσων
Σε ό,τι αφορά την προέλευση του μεγάλου αυτού όγκου τουριστών, που επέλεξαν την περιφέρειά μας για τις ημέρες του Πάσχα, όπως αναμενόταν τη «μερίδα του λέοντος» κατέκτησαν Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Τούρκοι και άλλοι Βαλκάνιοι, ενώ το νησί της Θάσου προσέλκυσε μεταξύ άλλων και ένα ισχυρό ρεύμα Ρώσων τουριστών. Ειδικά για την αξιοποίηση της μεγάλης ρωσικής αγοράς, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η αεροπορική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, που θα πάρει «σάρκα και οστά» από τις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με τον κ. Γερομάρκο, μάλιστα, το ενδιαφέρον για τα επικείμενα αεροπορικά δρομολόγια είναι ήδη ζωηρό, πράγμα που προκαλεί βεβαιότητα ότι το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα θα αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, με την αεροπορική σύνδεση της Καβάλας με την Αυστρία, επιτυγχάνεται ένα δυναμικό «άνοιγμα» της Περιφέρειάς μας στην τουριστική αγορά της κεντρικής Ευρώπης γενικότερα. Την προσεχή Δευτέρα, μάλιστα, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, θα επισκεφτεί την περιοχή και θα ξεναγηθεί στους γειτονικούς νομούς, Δράμας και Ξάνθης, πολυμελής αποστολή Αυστριακών δημοσιογράφων. Παρόμοιου χαρακτήρα επίσκεψη και ξενάγηση σε δημοφιλείς προορισμούς της Περιφέρειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν και δημοσιογράφοι από τη Ρουμανία.
«Με πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα»
«Δυστυχώς χρήματα δεν υπάρχουν, εκτός από του ΕΣΠΑ», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, «αλλά σε συνεργασία με τους ανθρώπους του τουρισμού προσπαθούμε έστω και με αυτόν τον τρόπο να προβάλλουμε την περιοχή μας». «Βλέπετε ότι και χωρίς χρήματα μερικές φορές μπορούμε να καταφέρουμε κάποια πράγματα», συνέχισε, «αρκεί να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μόνο με τη συνεργασία μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα, όπως επίσης να καταλάβουμε ότι σε μια περιφέρεια όπως είναι η δική μας, με τόσα ισχυρά πλεονεκτήματα, δεν μπορεί να είναι όλη η περιφέρεια τουριστικός προορισμός. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αυτές οι περιοχές, που είναι πιο τουριστικές, βοηθούν και τις άλλες. Γιατί με τη δυνατότητα που παρέχεται σήμερα σε έναν επισκέπτη της περιοχής μας να μετακινηθεί μέσω της Εγνατίας Οδού, να είναι σίγουροι ότι κάποιος που θα έρθει στην Καβάλα, θα πάει και στη Δράμα, θα πάει και στην Ξάνθη, θα πάει και στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη και στη Ορεστιάδα. Αρκεί να αναδείξουμε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, που έχουν όλες μας οι περιοχές, ώστε να γνωρίζει που έρχεται και, ανάλογα με αυτό που προτιμά, να έχει πολλές εναλλακτικές επιλογές».
Δράσεις προσέλκυσης τουριστών από το εσωτερικό της χώρας
Τέλος, αναφορικά με την εγχώρια τουριστική κίνηση, εξαιτίας ακριβώς της οικονομικής κρίσης και του δραματικού περιορισμού των εισοδημάτων στις ελληνικές οικογένειες, για άλλη μια χρονιά η εικόνα που παρατηρήθηκε ήταν υποτονική. Προκειμένου, ωστόσο, να ενισχυθεί περαιτέρω το τουριστικό προφίλ της περιοχής μας, ώστε να αποσπάσει κατά το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας από την εσωτερική τουριστική κίνηση τους προσεχείς μήνες, η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων προβολής, μέσω κεντρικών μέσων ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, σε λίγες ημέρες θα φιλοξενηθεί στην περιοχή τηλεοπτικό συνεργείο του MEGA, που, για λογαριασμό της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», θα διεξάγει ένα 5ημερο οδοιπορικό στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων φυσικά και στα δύο νησιά, Θάσος και Σαμοθράκη.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
