Πρωτο Πανευρωπαικο Συνεδριο ΡΟΜ στη Θεσσαλονικη

Με τη συμμετοχή πολλών συνέδρων από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Πανελληνίου και 1ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου ΡΟΜ που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Μαρτίου 2009.

Η στεγαστική αποκατάσταση, η εκπαίδευση, η υγεία, η ανεργία, η αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών και η κοινωνική ένταξη ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου στο οποίο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι βουλευτές Γιώργος Ορφανός, Αδάμ Ρεγκούζας, Γιάννης Μαγκριώτης, Σοφία Καλαντίδου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας Μαρία Τροχάνη.

Στη στήριξη των ΡΟΜ μέσω ειδικών προγραμμάτων στον τομέα του Αθλητισμού αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης.


Στη μάστιγα των ναρκωτικών και την αντιμετώπιση τους αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Ιατροδικαστής και Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Ματθαίος Τσούγκας λέγοντας ότι πρέπει οι ίδιοι οι αθίγγανοι να ενεργήσουν για τη λύση του προβλήματος.

Τα σημαντικά στοιχεία του συνεδρίου είναι οι προτάσεις που κατατέθηκαν και συζητήθηκαν και αφορούν στα προγράμματα τουρισμού για τους ΡΟΜ αλλά και την τροποποίηση του Συντάγματος για την εκλογή αντιπροσώπων από δύο περιφέρειες.

Την αμέριστη συμπαράστασή τους δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Βουλγαρικής κυβέρνησης Σάσο Φιλίποφ, Υφυπουργός Έκτακτης Ανάγκης της Βουλγαρίας, Μπάκι Χουσείνοφ, Σύμβουλος Υπουργού Υγείας Πρόνοιας και Εργασίας της Βουλγαρίας, καθώς και οι: Βέλκο Κοστόφ: Πρόεδρος ΡΟΜ Βαλκανίων, Χρίστο Νικόλοφ: Σύμβουλος Νέων Σόφια Όμπλας, Ναϊντέν Ραγκέλοφ: Παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής για τους ΡΟΜ στην Βουλγαρία και Ντάντσο Παναγιότοφ: Σύμβουλος ΡΟΜ εφημερίδας DROM DROMESTE που συμμετείχαν στο συνέδριο. Στις ομιλίες τους παρουσίασαν αρκετά στοιχεία σχετικά με την ένταξη των ΡΟΜ στην κοινωνία και των τρόπων αντιμετώπισης αλλά και επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν ή προκύπτουν. Επίσης απηύθυναν επίσημη πρόσκληση στον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Μάκη Μπότη για να επισκεφθεί την Βουλγαρία στις 8 Απριλίου 2009 στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας των ΡΟΜΑ

Αποτελέσματα του συνεδρίου

Οι άξονες που κινήθηκε το 3ο Πανελλήνιο & 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ΡΟΜ ήταν η επίλυση προβλημάτων για τα παρακάτω θέματα:

1. Για το θέμα της στεγαστικής αποκατάστασης:

Συμφωνήθηκε να αποσταλούν επιστολές και να πραγματοποιηθούν σχετικές παραστάσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχία και Περιφέρειες και σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία για:

Να πραγματοποιηθεί η μεταφορά του συνοικισμού Αλάνκογιου της Κομοτηνής.

Στο Ν. Πιερίας (Κατερίνη περιοχή ΚΤΕΟ), να προχωρήσει η πολιτεία άμεσα στα έργα και στην εύρεση οικοπέδου από το Δήμο (διαβιούν 120 οικογένειες ΡΟΜ).

Στον Τύρναβο για τις 200 οικογένειες που διαβιούν εκεί να υλοποιηθούν άμεσα τα έργα στο συνοικισμό (πρόσφατα έχασε τη ζωή του ένας 30χρονος ΡΟΜ από ηλεκτροπληξία κλέβοντας ρεύμα).

Στον οικισμό ΡΟΜ Λαμίας να δοθεί άμεση λύση σχετικά με την εύρεση οικοπέδου από το Δήμο.

Στη Χαλάστρα να διαμορφωθεί ο χώρος άμεσα για την τοποθέτηση των λυομένων οικιών.

Οι συνοικισμοί αυτοί υπάρχουν και διαβιούν εκεί ΡΟΜ τα τελευταία 20 χρόνια.

2. Για το θέμα της μάστιγας των ναρκωτικών:

Με αποστολή εγγράφων και παραστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία και αρμοδίους φορείς:

Να υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση και ίδρυση κέντρου αποτοξίνωσης ΟΚΑΝΑ για τους ΡΟΜ στη Β. Ελλάδα.

3. Για το θέμα της μόρφωσης και υποχρεωτικής εκπαίδευσης:

Να γίνουν παραστάσεις και αποστολές εγγράφων προς το Υπουργείο Παιδείας και τις Νομαρχίες, όποιος ΡΟΜ δεν στείλει τα παιδιά του σχολείο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 6 μηνών χωρις αναστολή (προϋπόθεση να μην μένουν σε καταυλισμούς, αλλά σε οικίες).

4. Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:

Με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας:

Να δημιουργηθεί στο Δήμο Τοπείρων και στο Δροσερό Ξάνθης Κέντρο Υγείας για να εξυπηρετήσει την τοπική κοινωνία του συνοικισμού.

5. Για τον τουρισμό:

Θα αποσταλεί αίτημα στο Υπουργείο Τουρισμού και Ανάπτυξης που θα ζητάμε την άδεια λειτουργίας του κάμπινγκ που θα είναι δωρεάν για τους ΡΟΜ που έχουν πολύτεκνες οικογένειες και θα πραγματοποιηθούν κατασκηνώσεις για εγκαταλελειμμένα παιδιά.

6. Για τα εργασιακά προβλήματα και το πρόβλημα της ανεργίας των ΡΟΜ:

Θα αποσταλούν έγγραφα στα αρμόδια υπουργεία και παραστάσεις για:

Να γίνει Κυριακάτικο Παζάρι στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδος και όπως σκέφτονται οι αρμόδιοι το ένα προς τον Αγ. Αθανάσιο και το άλλο προς την ανατολική περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης.

7. Επίσης υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αθλητισμού αποφασίστηκε να γίνει Πανελλήνιο Τουρνουά Ποδοσφαίρου ΡΟΜ με έδρα τη Θεσσαλονίκη περίπου στα τέλη Μαϊου 2009.

8. Να γίνει τροποποίηση του συντάγματος ώστε να μπορούν να εκλέξουν από 2 περιφέρειες αντιπρόσωπο για τη Βουλή.

Ο Βιλάρ Μάριος ανέφερε πως η Κομισιόν ενδιαφέρεται για την κοινότητα των ΡΟΜ και ότι θα ενημερώσει για τα μέτρα και τις αρχές την Κομισιόν και ότι θα είναι στην διάθεση των ΡΟΜ σε ό,τι τον χρειαστούν.

Ο Πρόεδρος ΡΟΜ Βαλκανίων Βέλκο Κοστόφ ανέφερε τη δημιουργία μη κυβερνητικών οργανώσεων και ότι θα στηρίξει τους Έλληνες ΡΟΜ στην ενσωμάτωση τους στην ΕΕ. Επίσης ο κ. Βέλκο Κοστόφ πρότεινε να οργανωθούν σε μια ενιαία οργάνωση ΡΟΜ για να μπορούν να προτείνουν τα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αξιοποιήσουν τα προγράμματα της ΕΕ.

Ο Σύμβουλος Νέων ΡΟΜ Σόφιας Χρίστο Νικόλοφ υποσχέθηκε κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη.



Επιμέλεια: Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.